Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί τον πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η 25η Νοέμβρη έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να γίνει ορατό ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο που έχει χαρακτήρα δια-ταξικό, δια-φυλετικό και προσβάλει με αγριότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, των κοριτσιών και των θηλυκοτήτων.
Συχνά, τα θύματα της έμφυλης βίας περνούν έναν νέο Γολγοθά, κατηγορούνται οι ίδιες για όσα τους συνέβησαν (victim blaming), στιγματίζονται και εξευτελίζονται από μία κοινωνία που επιμένει να ανέχεται και να τρέφει την τοξική αρρενωπότητα. Οι συνέπειες μιας τέτοιας ανεύθυνης και στρουθοκαμηλίζουσας στάσης εκδηλώνονται με τις γυναικοκτονίες, την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση και την έμφυλη βία γενικότερα.
Θύμα βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα.
Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει σε παλαιότερες εποχές, συντηρητικότερες κοινωνίες, σε κάποιες «άλλες», κάπου «αλλού».
Εκατομμύρια γυναίκες, νεαρά κορίτσια, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες γυναίκες και στη χώρα μας, πλήττονται στις μέρες μας καθημερινά από την πιο βάναυση μορφή κοινωνικού ελέγχου στις ζωές και τα σώματά τους.
Είναι αναπόφευκτα αναγκαίο πια να αναδειχθούν οι αιτίες της έμφυλης βίας.
Γι’ αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε:
- Ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πολιτικό και αποτελεί συνθήκη του ίδιου του συστήματος δηλ. του νομοθετικού, δικαστικού και κοινωνικού οικοδομήματος.
- Ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.
- Ότι η έμφυλη ισότητα δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς να συνδέεται με μια ριζική ανασημασιοδότηση της γονεϊκότητας, της συντροφικότητας και της φροντίδας.
- Ότι οφείλουμε να δείξουμε με κάθε τρόπο ότι η βία προς τις γυναίκες είναι πρωτίστως θέμα των ανδρών.
Ας πάρουμε τις τύχες των γυναικών στα χέρια μας, ως κοινωνία. Για κάθε γυναίκα που κακοποιείται αφαιρείται κομμάτι από την ανθρώπινη ύπαρξή μας. Το έγκλημα είναι συλλογικό.
Ακούστε και πιστέψτε τις γυναίκες
Όταν μια γυναίκα μοιράζεται την ιστορία της βίας, κάνει το πρώτο βήμα για να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης.
Δώστε της χώρο να μιλήσει και ακούστε την.
Η βία κατά των γυναικών είναι ισχυρή αλλά όχι ανίκητη.
Ας μην μείνουμε κι άλλο σιωπηλοί.
Δείξτε την αλληλεγγύη σας στις επιζώσες
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Δήμος Φλώρινας θα προβεί, στις 25 Νοεμβρίου ,στην φωταγώγηση του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα, χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στην γυναικεία κακοποίηση και συνακόλουθα αντιπροσωπεύει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το εργαστήριο Performance Art του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 19.30 μμ , στην Πλατεία Γ. Μόδη, το έργο περφόρμανς «…but he loves me» της Νάσιας Καρατσιράκη, φοιτήτριας του Τμήματος. Η συγκεκριμένη performance σχετίζεται με το τρίτο στάδιο του κύκλου της ενδοοικογενειακής βίας στο οποίο ο δράστης δείχνει τη μεταμέλειά του και δίνει υποσχέσεις για αλλαγή χωρίς ν’ αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, κατηγορώντας ταυτόχρονα το θύμα για τη βιαιότητα που επέδειξε. Έτσι η γυναίκα θυματοποιείται ενώ παράλληλα επιλέγει την τρυφερή εικόνα ως «πραγματικό» εαυτό του θύτη, εγκλωβισμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας.
Ενημερωτικά:
Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*
Τυρνόβου 6, Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083
Email: symv.kentro.flo@gmail.com
Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/
FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
*Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία».