Επιτυχημένο το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων στη Φλώρινα (videos, pics)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου στην πόλη της Φλώρινας το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Φλώρινας, την BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, την Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, την Enterprise Greece Invest & Trade και, υπό την αιγίδα της του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με χρυσό χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εκδήλωση που κατόρθωσε κι έφερε στην ακριτική Φλώρινα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο οποίος τόνισε πως “αποτελεί πάγια προτεραιότητα του Επιμελητηρίου η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων – μελών του, έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες στρατηγικές ανοίγματός τους στις διεθνείς αγορές‘.
Το φόρουμ επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, στην εξωστρέφεια των Ελλήνων παραγωγών και σε πρακτικές και μεθόδους μεγαλύτερης διείσδυσης του κλάδου στη Γερμανία, με Β2Β ελληνογερμανικές συναντήσεις, με επτά γερμανικές εταιρείες, οι οποίες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς, διακινητές και τυποποιητές γεωργικών αγαθών. Πρόκειται για εισαγωγικές εταιρείες, για εταιρείες διανομής και για δίκτυα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων με ισχυρή παρουσία στη γερμανική αγορά.
Κεντρικός ομιλητής του φόρουμ ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director της Αγροτικής Τραπεζικής, του Ομίλου Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης κατά τον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία του φόρουμ, τονίζοντας πως “υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου και γι’ αυτό το λόγο αυτό το φόρουμ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο και διεθνές εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο και εφαλτήριο για ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα δυτικά Βαλκάνια και μπορεί να προσελκύσει πολλές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις“.
Το Επιμελητήριο Φλώρινας έχει ήδη εκπονήσει ειδική μελέτη προτείνοντας την αναβάθμιση της βιομηχανικής περιοχής της Φλώρινας, η οποία αποτελεί τη μοναδική θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή στη Δυτική Μακεδονία και την δημιουργία ενός αγροδιατροφικού διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή του Αμυνταίου, ανέφερε ο κ. Σαπαλίδης , προσθέτοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτελεί η ολοκλήρωση των απαραιτήτων συγκοινωνιακών έργων, όπως είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού, η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Μοναστήρι και ο εν γένει εκσυγχρονισμός και επέκταση του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου.
Στην πρώτη θεματική ενότητα του φόρουμ με τίτλο «Ανοίγοντας δρόμους για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων», συζήτησαν η κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest, ο κ. Νικήτας Ποθουλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης και ο κ. Χρήστος Μπόσκος από το Οινοποιείο Βεγορίτις.
Η δεύτερη θεματική ενότητα, αφορούσε τις στρατηγικές δικτύωσης και τα εργαλεία προώθησης παραγωγών στην αγορά τροφίμων και ποτών, όπου μίλησαν ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου και, με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η κα Silke Michel, Γενική Διευθύντρια της πρωτοβουλίας “Genussla” και Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Bamberg (Τομέας Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο κ. Κώστας Κιλτίδης, τ. Πρόεδρος και νυν Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής “AGROMACEDONIA”, τ. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις επτά γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων και ποτών, με τους εκπροσώπους αυτών να διερευνούν ευκαιρίες συνεργασίας με Έλληνες παραγωγούς, καθώς και με Ελληνικούς Συνεταιρισμούς.
Το φόρουμ συνεχίστηκε τη 2η μέρα με Β2Β συναντήσεις στα stands των Ελλήνων παραγωγών.
40 επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας είχαν την μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους Γερμανούς επιχειρηματίες και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες.
Το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων ήταν ένα προσωπικό ‘’ στοίχημα’’ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Φλώρινας,που το κέρδισε επάξια, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα για τον νομό Φλώρινας κι όχι μόνο.