Η Πέτη Πέρκα στο κανάλι της Βουλής: «Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και φέτος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου»
Η συζήτηση ξεκίνησε με το σχέδιο της σύμβασης για την προμήθεια 7 Καναντέρ τύπου «DHC-515» της πυροσβεστικής. «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη της χώρας μας για την προμήθεια αεροσκαφών πυρόσβεσης. Σε ότι αφορά στα ανωτέρω αεροσκάφη, η αντίρρηση μας έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μας παρουσίασε ένα σχέδιο της σύμβασης με πάρα πολλά απόρρητα άρθρα, χωρίς τα απαιτούμενα παραρτήματα κλπ. Προφανώς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη προμήθειας, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή, σε ένα σχέδιο σύμβασης, όταν λείπουν βασικές πληροφορίες, όπως η αγοραπωλησία του αεροσκάφους, ανταλλακτικά, υπηρεσίες υποστήριξης, το τίμημα της αγοράς, οι όροι της αγοράς, η υποστήριξη μετά την αγορά. Είναι στοιχειώδεις όροι της σύμβασης, για τους οποίους απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία», τόνισε η Πέτη Πέρκα.
Ως προς την ημερομηνία παράδοσης υπογράμμισε ότι «η κατασκευάστρια εταιρία πρώτα θα αποφασίσει εάν ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση. Τα αεροσκάφη δεν υπάρχουν, πρόκειται για σχέδια επί χάρτου αυτή τη στιγμή και πολύ αμφιβάλουμε εάν αρχίσει η παράδοσή τους το 2027. Επίσης, δεν μας δόθηκε καμία απάντηση στο τι θα κάνουμε από φέτος μέχρι την οριστική παραλαβή, εφόσον αυτή υλοποιηθεί ».
Η Βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι επαναλήφθηκε ό,τι έγινε και στα εξοπλιστικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που έχουν και τις τεχνικές γνώσεις θα πρέπει να αποφασίζουν για την προμήθεια των απαιτούμενων μέσων. Ποια και εάν ταιριάζουν στις ελληνικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση δεν συμμετείχαν στον σχεδιασμό οι πλέον αρμόδιες υπηρεσίες της πυροσβεστικής.
Στη συνέχεια διευκρίνισε «ψηφίσαμε παρών, ήτανε μία πολύ σωστή στάση. Δεν το καταψηφίσαμε, διότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για προμήθεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Δεδομένου, όμως, ότι συζητάμε για προμήθεια του ελληνικού δημοσίου, για την οποία υπάρχει αδιαφάνεια, ασάφεια, έλλειψη απαραίτητων πληροφορίων, υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η τελική σύμβαση, καταλήξαμε στο παρών. Κάνουμε αντιπολίτευση, η δουλειά μας εκτός των άλλων είναι να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να διασφαλίσουμε το Δημόσιο Συμφέρον».
Υπενθύμισε τα τραγικά αποτελέσματα του καλοκαιριού του 2023 με τις καταστροφικές πυρκαγιές πολύτιμων οικοσυστημάτων, εγκαταστάσεων, απειλήθηκαν ακόμα και πρωτεύουσες νομών. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα ήταν πρώτη στις καμένες εκτάσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 42% των συνολικών καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus ανέφερε ότι το 2023 στην Ελλάδα συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τότε που υπάρχει καταγραφή δεδομένων. Επομένως, για τον λόγο αυτόν επιμένουμε και ζητάμε τώρα από τη κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ποιο είναι το σχέδιο της για φέτος. Ποια είναι η προετοιμασία της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο;»
Εστίασε στο γεγονός των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που δεν υλοποιούνται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «από δηλώσεις έχουμε ακούσει αρκετές, ανησυχούμε όμως γιατί δεν βλέπουμε πράξεις. θα θυμηθώ τις δηλώσεις του κ. Σκέρτσου που είχε παραποιήσει τα στοιχεία για τα αεροσκάφη της πυροσβεστικής που είναι διαθέσιμα. Τα πραγματικά δεδομένα ήταν ότι από συνολικά 36 εναέρια μέσα πυρόσβεσης, διαθέσιμα ήταν μόνο τα 19. Ο κ. Στυλιανίδης, ο προηγούμενος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προέβαινε σε υπερφιλόδοξες δηλώσεις, όπου τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε πέρυσι».
Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Πρέπει να παραδεχθεί η κυβέρνηση, με ειλικρίνεια, ό,τι κάτι πήγε τελείως λάθος. Δεν υπήρξε συντονισμός, δεν υπήρχε στρατηγική». Συνέχισε την κριτική της αναφορικά με το Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ, που μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ανέφερε «ερευνητικοί φορείς με τέτοιο έργο και επιστημονική γνώση πρέπει να διατηρούν την ακαδημαϊκότητά τους και την ανεξαρτησία τους σε ότι αφορά στην έρευνα. Το Αστεροσκοπείο είχε προειδοποιήσει για τη φωτιά στον Έβρο και όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε σαν τιμωρητική κίνηση την υπαγωγή του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».
Τόνισε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει ένα πολύ συντονισμένο και στρατηγικό πρόγραμμα, το οποίο να τεθεί υπόψιν όλων των αρμόδιων φορέων, της πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών, των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των φορέων πολιτικής προστασίας και του κοινοβουλίου. Με επιστημονική τεκμηρίωση θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζουμε, πώς κάνουμε πρόληψη, πώς καταστέλλουμε και βεβαίως πώς γίνεται η αποκατάσταση».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη «Βασικοί πυλώνες γι’ αυτήν είναι η πολιτική προστασία και οι δασικές υπηρεσίες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θέλει άλλου είδους προετοιμασία. Πέρα από τα εναέρια και χερσαία μέσα, απαιτείται πρόληψη, στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής και επιστημονική τεκμηρίωση.
Επίσης, χρειάζεται εκπαίδευση, συντονισμός, ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Χρειάζονται τοπικά σχέδια, αλλά και συνολικότερος σχεδιασμός, που δυστυχώς δεν έγινε, αλλά και φέτος δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι. Αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και το μόνο που είχε έρθει στη βουλή είναι το σχέδιο σύμβασης για τα Καναντέρ τύπου «DHC-515», τα οποία, αν έρθουν, θα έρθουν μετά το 2027. Βασικό στοιχείο που αποδεικνύει την ολιγωρία της κυβέρνησης είναι η μηδενική σχεδόν απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα της πολιτικής προστασίας», σημείωσε δηκτικά η Πέτη Πέρκα.
Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε την συζήτηση λέγοντας «η κλιματική κρίση και ο βίαιος μετασχηματισμός που αυτή επιφέρει, απαιτεί την ύψιστη επιστημονικότητα και τη συνέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων εμπλεκόμενων φορέων. Η κυβέρνηση αντίθετα είναι ενάντια και στην επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων.
Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, ενός εξειδικευμένου σώματος πυρόσβεσης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικισμών που έχουν άμεση σχέση με το χωρικό σχεδιασμό, τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων στη χωροταξία και την πολεοδομία είναι ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης. Η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της γι’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».