Κλίμα: Ιστορική ζέστη σε ξηρά και θάλασσα καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο
Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΣΥΜΕΩΝ
Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα αρχεία καιρού. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της κλιματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςCopernicus. «Ο Μάρτιος του 2024 συνεχίζει τη σειρά των κλιματικών ρεκόρ, που καταρρίπτονται τόσο για τις θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα, όσο και της θάλασσας, με το δέκατο συνεχόμενο μήνα ρεκόρ», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, SamanthaBurgess.
Δεν είναι μόνο ο περασμένος Μάρτιος θερμότερος, αλλά και οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν οι θερμότεροι, που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο. Κατά 1,58°C θερμότεροι σε σχέση με το 19ο αιώνα, τον αιώνα που δεν είχε γίνει ακόμη αισθητή η επίδραση της καύσης των ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών ή της εντατικής γεωργίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κοπέρνικος.
Συνεχίζοντας μια αδιάκοπη σειρά δέκα μηνιαίων καταγραφών, ο Μάρτιος του 2024 αποτελεί ένα νέο μήνυμα μετά από ένα χρόνο, όπου η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, που οξύνθηκε και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, αύξησε τις φυσικές καταστροφές, τη στιγμή που η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Από τον Ιούνιο του 2023, ο καιρός του πλανήτη μας έχει επηρεαστεί από το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο (ElNiño), συνώνυμο των υψηλότερων θερμοκρασιών. Το φαινόμενο αυτό έφτασε στο αποκορύφωμά του τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά προβλέπεται να οδηγήσει σε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές ηπειρωτικές θερμοκρασίες μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου και μονοξειδίου του αζώτου – τα τρία κύρια αέρια του θερμοκηπίου ανθρώπινης προέλευσης – αυξήθηκαν περαιτέρω το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού American Meteorological and Oceanographic, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η συγκέντρωση CO2 ήταν κατά μέσο όρο 419,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) το 2023, μια αύξηση 2,8 ppm σε σχέση με το 2022.
Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που η θερμοκρασία των ωκεανών, των κύριων ρυθμιστών του κλίματος που καλύπτουν το 70% της Γης, είναι θερμότερη όσο ποτέ. Ο Μάρτιος 2024 σημειώνει μάλιστα νέο απόλυτο ρεκόρ με μέσο όρο 21,07°C, που μετρήθηκε στην επιφάνειά των ωκεανών (εξαιρουμένων των περιοχών κοντά στους πόλους) από τον Copernicus.
Είναι απίστευτα ασυνήθιστο, σημειώνει η SamanthaBurgess αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus. Αυτή η υπερθέρμανση απειλεί τη θαλάσσια ζωή και φέρνει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, που σημαίνει πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Μειώνει επίσης την απορρόφηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις θάλασσες, που συνιστούν τις καταβόθρες του άνθρακα και αποθηκεύουν το 90% της περίσσειας ενέργειας, που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όσο περισσότερο θερμαίνεται η παγκόσμια ατμόσφαιρα, τόσο πιο ακραία γεγονότα θα είναι πολυάριθμα, σοβαρά και έντονα», τονίζει η SamanthaBurgess, αναφέροντας τις απειλές από καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.
Η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus δημοσιεύει τακτικά δεδομένα για τις επιφανειακές θερμοκρασίες, την κάλυψη του θαλάσσιου πάγου και τις βροχοπτώσεις. Τα ευρήματα βασίζονται σε αναλύσεις, που δημιουργούνται από υπολογιστή και ενσωματώνουν δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Κεντρική φωτογραφία:
Ένα θερμόμετρο δείχνει 39°C στην πόλη του Σάο Πάολο, Βραζιλία, 17 Μαρτίου 2024. MIGUEL SCHINCARIOL / AFP