Εγκαίνια της αίθουσας φιλαναγνωσίας “Λάζαρος Μέλλιος” του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας (video, pics)
Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης τα εγκαίνια της αίθουσας φιλαναγνωσίας “Λάζαρος Μέλλιος” του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, που ευχήθηκε η αίθουσα να είναι πάντα γεμάτη από παιδιά
Η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ειρήνη Κουρεμένου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της αίθουσας. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο έργο και στην προσφορά του αείμνηστου Λάζαρου Μέλλιου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παύλος Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Θανάσης Καϊμάρας, ο πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ Κώστας Φιλιππίδης και η Σάσα Μέλλιου ως εκπρόσωπος της οικογένειας του Λ. Μέλλιου.
Ο χαιρετισμός της διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Ειρήνης Κουρεμένου
Σεβασμιώτατε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε της Παιδείας κ. Φουδούλη, Αντιδήμαρχε της Καθαριότητας κ. Ρόζα, Πρόεδρε της Σχολικής Επιτροπής κ. Αλεξιάδη, κ. Λιόντη, Δημοτικέ Σύμβουλε, εκπρόσωπε της ΔΔΕ Φλώρινας κ. Οψιρέτη, Πρόεδρε του ΟΕΝΕΦ κ. Φιλιππίδη, Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Καϊμάρα, αγαπητά ΜΜΕ, συνάδελφοι, φίλοι, μαθητές,
σας καλωσορίζουμε σήμερα στο σχολείο μας, το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας καθώς και σε αυτήν εδώ την αίθουσα, που είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και πολύμηνης προσπάθειας. Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να μυήσουμε τη μαθητική μας κοινότητα στις αξίες της φιλαναγνωσίας που είναι η αγάπη για τα βιβλία, η εξοικείωση με τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία, την τοπική ιστορία, τη λαογραφία και όχι μόνο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να είναι ευχάριστος κι ελκυστικός στους μαθητές και στον όποιο θα μπορούν να χαλαρώνουν, να δημιουργούν , να μαθαίνουν, να ερευνούν αλλά και να κοινωνικοποιούνται. Έναν χώρο εξοπλισμένο με όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία και εμπλουτισμένο με μια συλλογή επιλεγμένων βιβλίων προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα και στις απαιτήσεις των εφήβων μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εκκλησία, τις τοπικές αρχές και τους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και δεσμεύτηκαν να μας βοηθήσουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηναίο για την προσφορά μιας σειράς πολύ αξιόλογων βιβλίων. Θερμές ευχαριστίες επίσης στο Δήμο Φλώρινας που κάλυψε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της δαπάνης για την αγορά των επίπλων. Ευχαριστούμε τη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, για την αγορά βιβλίων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά βιβλίων αλλά και τριών προτζεκτόρων που χορήγησε στο σχολείο μας φέτος. Θερμές ευχαριστίες στον επιχειρηματία κύριο Παναγιώτη Ιωάννου, για την ευγενική χορηγία ενός στερεοφωνικού, ενός dvd player, της μοκέτας που κοσμεί την αίθουσα φιλαναγνωσίας, ενός εκτυπωτή καθώς κι ενός προτζέκτορα που είναι τοποθετημένος σε αίθουσα διδασκαλίας.
Ευχαριστούμε επίσης τον ΟΕΝΕΦ και ιδιαιτέρως τους κυρίους Κώστα Φιλιππίδη, Πρόεδρο και Κωνσταντίνο Στεργίου, Επικεφαλής του Εurope Direct της Δυτικής Μακεδονίας για τη δωρεά της τηλεόρασης, τις Φλωρινιώτικες Εκδόσεις Αριστείδου για τη δωρεά σπάνιων εκδόσεων, το βιβλιοπωλείο «Τσιώκας», για τη δωρεά βιβλίων, την ΕΜΑΕΦ για τη δωρεά δύο τόμων Πρακτικών του Συνεδρίου της και πέντε επιφυλλίδων δικής της έκδοσης, τη συγγραφέα κ. Άννα Μητσοπούλου για τη δωρεά δικών της βιβλίων, καθώς και τον μαθητή μας Παντελή Ευθυμιάδη επίσης για την προσφορά βιβλίων. Ευχαριστούμε τέλος και τον κ. Παναγιώτη Γουλάπτση για τη δωρεά ενός επιδαπέδιου φωτιστικού καθώς και τον κ. Νίτσου για ένα ράφι.
Το σχολείο αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και κουλτούρας. Οφείλει να φέρνει κοντά τους μαθητές με την τοπική τους ταυτότητα, με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά που τη συνιστούν. Το ίδιο οφείλει να κάνει κι ένας καλός δάσκαλος. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο παιδαγωγικός αλλά πρωτίστως κοινωνικο – πολιτιστικός. Ένας τέτοιος δάσκαλος ήταν κι ο αείμνηστος Φλωρινιώτης, ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ, ο γιος του Αναστάση και της Παρασκευής το γένος Βογιατζή, γεννημένος στο ιστορικό Βαρόσι.Πολυγραφώτατος, εκφραστικός, επικοινωνιακός, με φοβερή αφηγηματική δεινότητα, καλός δάσκαλος και σημαντικός λαογράφος της περιοχής. Βιβλία του όπως «Οι Φλωρινιώτικες ιστορίες (ο Στέφος, το ταπού, ο Θανάσης), «Λαογραφικά Φλωρίνης: θρύλοι παραδόσεις, ιστορία Πρέσπας», «Τα παιδία παίζει: Τα παιχνίδια στη Φλώρινα και τα χωριά της απ΄την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», «Λαογραφικά Φλωρίνης – γιορτές» και πολλά άλλα, πάνω από 40 στον αριθμό αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στην παράδοση και στον πολιτισμό της Φλώρινας. Ο ίδιος, άνθρωπος απλός ταπεινός δοτικός με έντονη κοινωνική αλλά και φιλανθρωπική δράση χαιρόταν να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη ζητούσαν.Έδωσε πολλές συνεντεύξεις κατά καιρούς σε φοιτητές και καθηγητές υποστηρίζοντας με τις πληροφορίες του και τις γνώσεις του τις ερευνητικές τους προσπάθειες σε πεδία λαογραφίας και τοπικής ιστορίας καθώς και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και του σχολείου μας, κατά το παρελθόν.
Με πλούσια μουσική παιδεία, φανατικός χορωδός του Αριστοτέλη, ο αξιόλογος μπάσος, καθώς και ένας από τους καλύτερους εκκλησιαστικούς χορωδούς, ο αγαπητός σε όλους μας δάσκαλος, άφησε το δικό του αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής εδώ της πόλης. Λάτρευε επίσης να ξεναγεί τους επισκέπτες της Φλώρινας αμισθί στο ιστορικό κέντρο της πόλης . Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό, ομοφώνως, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Λυκείου Φλώρινας ονοματίζει τούτη την αίθουσα σε ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ».
Ευχόμαστε η ψυχή σου που τόσο αγάπησε αυτήν εδώ την πόλη, να χαίρεται σήμερα από εκεί ψηλά.