Μέθοδοι αποκατάστασης για ρήξη χιαστού και μηνίσκου
Η ρήξη χιαστού είναι μία από τις πιο σοβαρές κακώσεις, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας σύνδεσμος που κρατάει σταθερό το γόνατο, και μία κάκωση μπορεί να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση τις περισσότερες φορές. Η θεραπεία της ρήξης χιαστού ποικίλει, ανάλογα με το βαθμό της ζημιάς, την ηλικία και τις προσωπικές ανάγκες του ασθενή.
Η θεραπεία που ενδείκνυται, ειδικά σε άτομα που ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό ή σε ηλικιωμένους, μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση και αποφυγή της έντονης δραστηριότητας, για να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος.
- Εντατική φυσικοθεραπεία, με έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών του τετρακέφαλου και των οπίσθιων, μηριαίων μυών, για τη καλύτερη σταθερότητα του γόνατου.
- Η χρήση νάρθηκα, για την υποστήριξη του γόνατου και την πρόληψη για τυχόν τραυματισμούς.
Στα άτομα με σοβαρή ρήξη χιαστού https://www.grigoriosavramidis.gr/παθήσεις/γόνατο/ρήξη-πρoσθίου-χιαστού-συνδέσμου, ιδιαίτερα αθλητές, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως αναγκαία. Η διαδικασία γίνεται μέσω αρθροσκόπησης, κατά την οποία το σχισμένο τμήμα του χιαστού συνδέσμου αντικαθίσταται με μόσχευμα. Μετά την επέμβαση, πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης:
Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ελαφριές ασκήσεις για να διατηρήσει την ευκινησία του γόνατου.
Μετά την πρώτη φάση, οι ασκήσεις επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, για την επαναφορά της ισορροπίας και της σταθερότητας του γόνατου.
Στην συνέχεια, έχουμε πλήρη επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες. Μετά από 6-12 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο του ασθενή, μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει πίσω σε διάφορα αθλήματα, ακόμα και με υψηλή ένταση.
Η ρήξη μηνίσκου https://www.grigoriosavramidis.gr/παθήσεις/γόνατο/ρήξη-μηνίσκου αφορά ένα ινοχόνδρινο δίσκο στο γόνατο, που βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών και στη σταθερότητα του γόνατου όταν τρέχουμε και περπατάμε. Η ρήξη μηνίσκου συνήθως προκαλείται από την υπερβολική πίεση που ασκείται στο γόνατο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Συντηρητική θεραπεία μετά από την αποκατάσταση
Σε περιπτώσεις μικρών ρήξεων, μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει:
Ανάπαυση με πάγο, απευθείας στο τραυματισμένο σημείο, για περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.
Χρήση νάρθηκα, για να μειωθεί η πίεση στο γόνατο και να μπορούμε να κινούμαστε άνετα.
Η φυσικοθεραπεία και εδώ είναι απαραίτητη, για την σωστή αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατος και την ενίσχυση των μυών γύρω από αυτό. Πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη βελτίωση της ευκαμψίας και της σταθερότητας.
Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι η κύρια επιλογή σε σοβαρές ρήξεις μηνίσκου. Ανάλογα με τον τύπο της ρήξης, ο χειρούργος γιατρός συνήθως επιλέγει μία από τις παρακάτω λύσεις:
Αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου. Αυτή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η ρήξη βρίσκεται σε καλά αιματωμένη περιοχή του μηνίσκου, επιτρέποντας την γρήγορη επούλωση.
Μετά την επέμβαση, η αποκατάσταση περιλαμβάνει:
Περιορισμός της κινητικότητας τις πρώτες εβδομάδες, με χρήση νάρθηκα.
Σταδιακή φυσικοθεραπεία, που εστιάζει στην αποκατάσταση, στην ευλυγισία και τον δυναμισμό του γόνατου.
Σε περιπτώσεις όπου η συρραφή δεν είναι δυνατή, αφαιρείται το σχισμένο μέρος του μηνίσκου. Η αποκατάσταση είναι γρήγορη, με τον ασθενή να μπορεί να επιστρέψει στα καθημερινά του καθήκοντα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και απαιτείται συνεχόμενη συντήρηση και φυσικοθεραπεία για την περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του γόνατου.