Πέτη Πέρκα για το Κτηματολόγιο:«Η μη τακτοποίηση του χώρου ήταν διαχρονική επιλογή της ΝΔ για να κάνει deal κατά το δοκούν με τους επενδυτές»
Δευτερολογία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής στο ν/σ για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Η Πέτη Πέρκα σχολίασε καυστικά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού: «Δεν μας είπε τίποτα από τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, την ανάφλεξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ισραήλ, την ακρίβεια, τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, ούτε καν τα κρίσιμα ζητήματα του νομοσχεδίου, μίλησε σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ήταν εντυπωσιακό. Έκανε μια τοποθέτηση επί του Κτηματολογίου και δεν καταλάβαμε γιατί ήρθε…».
«Μας είπε ότι το Κτηματολόγιο είναι ένα έργο δύσκολο που έχει πάρει πολλές δεκαετίες και έχει ξεκινήσει από τον Καποδίστρια -και συμφωνώ σε όλα αυτά-, ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει Κτηματολόγιο…βεβαίως, και θα έλεγα ότι αποτελεί μια τροχοπέδη σε μια αειφόρο ανάπτυξηκαι θα συμπληρώσω ότι δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κυρώσει δασικούς χάρτες, που δεν έχει ολοκληρώσει πολεοδομικά σχέδια. Μη ξεχνάτε πριν 2 χρόνια εδώ είχαμε έναν Υπουργό που μας έλεγε ότι έχει έτοιμα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Είμαστε μια χώρα που δεν έχει καθορίσει ακόμα αιγιαλούς και παραλίες, που έχει έλλειψη τίτλων, πολυνομία, εκτεταμένη χρήση της χρησικτησίας, καταπατήσεις, μοναστηριακή περιουσία κ.α.
Τι δεν μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός; Ότι τα πιο πολλά χρόνια αυτού του Κράτους, κυβερνούσε η παράταξή του. Δεν μπορεί να ανασκευάσει την Ιστορία. Η ΝΔ και η ΕΡΕ, διαχρονικά, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη. Γιατί έγινε όλο αυτό; Ήταν ανίκανοι; Όχι. Το να μην τακτοποιείς τον χώρο, αφήνεις το περιθώριο να κάνεις dealμε επενδυτές, δούναι και λαβείν, να κάνεις ρυθμίσεις και όρους δόμησης, χρήσεις γης όπως σε βολεύει… Γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο», σημείωσε σκωπτικά.
Στη συνέχεια, στηλίτευσε την στάση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Κυρανάκη: «Γι’ αυτό όταν φωνάζουμε, επειδή ξέρουμε την Ιστορία της χώρας στα θέματα του χώρου, θα πρέπει να μας σέβεστε λίγο παραπάνω κ. Κυρανάκη. Χρόνια δουλεύουμε σε αυτό το αντικείμενο».
«Σήμερα επίσης, ανησύχησα και με τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης, που βγήκαν σύσσωμοι και όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι και μιλήσανε πιο πολλοί από ποτέ. Έχει γίνει μια εξαιρετική κουβέντα από όλες τις πλευρές με επιχειρήματα και κάποιοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Τόσα χρόνια, τόσες κυβερνήσεις, τόσες διοικήσεις και επιστημονικό προσωπικό, τόσες υπηρεσίες παλέψανε για αυτό το Κτηματολόγιο. Δύσκολο έργο με δυναμικά και τεχνικά μέρη. Κανένας δεν είχε αυτή την φαεινή ιδέα που μας είπε ο κ. Κυρανάκης. Και ο Καποδίστριας μπορούσε να το είχε σκεφτεί: το ανοίγω, τα βάζω όλα μέσα και τελειώσαμε…Δεν είναι έτσι», παρατήρησε δηκτικά.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός παραπλανήθηκε: «Υπάρχει λέει η δυνατότητα του πολίτη να διορθώνει αντί να προβαίνει σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες». Εδώ έχουμε δηλώσεις, που όταν εμείς λέγαμε ότι το νομοσχέδιο τερματίζει τη λογική της συνολικής και ορθής καταγραφής ακινήτων, η κυβέρνηση μας απάντησε ότι ‘θα λυθούν με την πάροδο του χρόνου μέσα από τη φυσική ροή των δικαιοπραξιών’.
Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας -να μην επεκταθώ πως και που μοιράζονται τα λεφτά- και αντί να μείνει κάτι σε αυτή τη χώρα, πάνε και κλείνουνε τα προγράμματα προσχηματικά και ελπίζω ειλικρινά να διαψευστώ και να έχετε δίκιο. Μη βρεθούμε μετά από 5-6 χρόνια να έχουμε τη μισή χώρα στα δικαστήρια με άλυτες υποθέσεις. Μη δούμε εμπλοκή με το Ταμείο Ανάκαμψης που παραβιάζετε προφανώς τους όρους – μιλάτε για τεχνικές αποκλίσεις και εδώ μιλάμε για ριζικές αλλαγές».
Επίσης, σχολίασε πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για καθολικότητα και ενιαία αντιμετώπιση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Πραγματικά, οι πολίτες ήταν χρηματοδότες του έργου και τώρα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος δικαστικού επιμελητή και πιστοποιημένου μηχανικού κι αυτό αποτυπώνεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης και γι’ αυτό δεν ακούσαμε κουβέντα».
«Το Κτηματολόγιο αναμετρήθηκε με τις τεράστιες αδυναμίες του ελληνικού Κράτους από την ίδρυσή του. Είναι γεγονός. Από εκεί και πέρα δικαιωνόταν όσοι παραβίαζαν και καταπατούσαν. Είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα έργα. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και γι’ αυτό και το πονάμε. Γι’ αυτό λέμε ότι ένας πιστοποιημένος μηχανικός δεν πρέπει να καταργεί την προανάρτηση και την ανάρτηση», σημείωσε.
Κλείνοντας τη δευτερομιλία της, σχολίασε: «κ. Υφυπουργέ, μόλις επαναλάβατε κάτι που είναι σωστό. ‘Κάθε γραμμή ορίου ιδιοκτησίας είναι εστία διαφωνιών όταν δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση στον χώρο και τοπογραφικό με συντεταγμένες’. Σκεφτείτε ότι αν έχουμε 30 εκ. εγγραφές, είναι πάνω από 1 δις αυτές οι διαφωνίες. Μέχρι τώρα υπήρχε αυτή η διαδικασία παζλ, η εξέταση των οριογραμμών γινόταν με τη συμμετοχή όλων των όμορων και έπρεπε να κουμπώσει το ένα πάνω στο άλλο. Επίπονη αλλά κάπου οδηγούσε. Τώρα είναι ατομική η προσφυγή και αυτό είναι ο πυρήνας της διαφορετικής αντίληψης.
Δεν μας δώσατε κανένα από τα στοιχεία που ζητήσαμε. Είπατε ότι συμφωνούν οι μηχανικοί αλλά δεν τους είδαμε να έρχονται στην ακρόαση των φορέων…Εν πάση περιπτώσει, ξαναλέω ότι ελπίζω να διαψευστώ».
Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/JZ0ShdT3otM