Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς με θέμα: H Φλώρινα καταστρέφεται και οι ιδιώτες που επιχειρούν στην περιοχή αυξάνουν την κερδοφορία τους με την εξαγωγή λιγνίτη στην Βόρεια Μακεδονία
Πέντε Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστέρας, Πέτης Πέρκα,κατέθεσαν ερώτηση κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναδεικνύοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εξόρυξης λιγνίτη στη Φλώρινα και της εξαγωγής του στη Βόρεια Μακεδονία. Η ερώτηση εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, και ειδικότερα για την κοινότητα της Αχλάδας, καθώς και στην υποκρισία της κυβέρνησης, οποία επιτρέπει την εξόρυξη και εξαγωγή λιγνίτη με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των ιδιωτών.
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ομνύει στην απολιγνιτοποίηση, με το επικαιροποιημένο πλάνο της ΔΕΗ να προβλέπει το 2026 να αποσυρθεί και η τελευταία λιγνίτη μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5, που βρίσκεται πλέον σε εμπορική λειτουργία, ενώ ο ΑΗΣ Μελίτης αποσύρεται από το σύστημα τέλη του 2024, χωρίς καμία πρόβλεψη για τους εργολαβικούς υπάλληλους και ούτε πλήρη κάλυψη ότι θα μείνει εντός της Δυτικής Μακεδονίας το μόνιμο προσωπικό. Είναι άκρως προβληματικό να κλείνουν οι μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη και συγχρόνως να παρέχεται άδεια εξόρυξης λιγνίτη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2028, αφού για να την εξόρυξη του εναπομείναντος αποθέματος των 23.000.000 τόνων λιγνίτη χρειάζονται 12,7 χρόνια σύμφωνα με τους ετήσιους στόχους που έχει θέσει ο όμιλος Μυτιληναίου, που τον Ιανουάριο του 2023 μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στο σχήμα εκμετάλλευσης των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας.
Το πιο σκοτεινό σημείο όμως είναι ότι τον λιγνίτη που εξορύσσεται από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, η ιδιωτική εταιρεία τον εξάγει κατά 100% στη Βόρεια Μακεδονία. Δίπλα ακριβώς δηλαδή από τη Φλώρινα που λειτουργεί ΑΗΣ και προφανώς η επίπτωση στο περιβάλλον είναι η ίδια.
Το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή τη μεθόδευση είναι προφανές. Οι ιδιώτες που επιχειρούν στην περιοχή αυξάνουν την κερδοφορία τους, συμψηφίζουν τα χρέη τους, εξασφαλίζουν φτηνό ρεύμα για τη βιομηχανία τους. Οι κάτοικοι της Αχλάδας και της Φλώρινας, έχουν να διαχειριστούν όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχουν μείνει αγκαλιά με τα ρυπασμένα εδάφη, ενώ η έλλειψη εργασίας οδηγεί σε μαζική φυγή.
Οι κάτοικοι της κοινότητας Αχλάδας είναι αγανακτισμένοι από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των κατοίκων κατά την εξόρυξη του λιγνίτη και τις μεθοδεύσεις της Εταιρείας σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις των οικισμών και τη μη καταβολή των αποζημιώσεων. Η Κυβέρνηση γνωρίζει την μη πληρωμή των απαλλοτριώσεων από την ιδιωτική εταιρία και απλά αδιαφορεί, αντί να προβεί σε μια πολιτική λύση στο ζήτημα, όπως είχαμε προτείνει.
Η κοινότητα της Αχλάδας καταστρέφεται, είναι περικυκλωμένη από τα λιγνιτωρυχεία. Η εξόρυξη γίνεται σε απόσταση 70 μόνο μέτρων από τον οικισμό. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν από τις αυταναφλέξεις του λιγνίτη. Αντί να απαλλοτριωθούν συνολικά και οι τρεις οικισμοί της Κοινότητας Αχλάδας και να πληρωθούν όλες οι απαλλοτριώσεις του 2011, 2013, 2016 η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» και ο Μυτιληναίος αγοράζουν κατά το δοκούν επιλεκτικά κτήματα και σπίτια.
Οι ερωτώντες βουλευτές καταλήγουν σε τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις και αναμένουν άμεση απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Φλώρινας και τη διάχυση του οφέλους στις τοπικές κοινωνίες με την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ