Η Πέτη Πέρκα στον «Αθήνα 98.4»: «Το έγκλημα των Τεμπών δεν έχει κλείσει και δεν έχει ξεχαστεί, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση»
«Ξαφνικά βρίσκονται κάποια βίντεο δύο χρόνια μετά από το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, ενώ η ίδια η εταιρεία φύλαξης, Interstar Security, και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) έλεγαν ότι δεν υπήρχαν βίντεο από τη μέρα του δυστυχήματος. Και μόνο αυτό το γεγονός χρήζει παρέμβασης Εισαγγελέα. Υπήρχαν από τότε άραγε τα βίντεο αυτά και δεν τα είχαν δώσει στη δικαιοσύνη; Αυτό βέβαια στην περίπτωση που είναι πράγματι αυθεντικά τα βίντεο. Σε κάθε περίπτωση κάτι πολύ περίεργο έχει συμβεί για το οποίο, φαντάζομαι, θα έχουμε απαντήσεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98.4» και το δημοσιογράφο, Γιώργο Μελλιγγώνη.
Τόνισε πως η κυβέρνηση, και όλο αυτό το σύστημα, ΟΣΕ και Hellenic Train, βρίσκονται σε πανικό μετά από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα που ζητούν να σταματήσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και εξαιτίας των δύο πορισμάτων που αναμένονται, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Στάθηκε στη συνέχεια στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών στην οποία συμμετείχε:
«Είχαμε θεσμικές παρεκτροπές εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίες σαφέστατα συνέτειναν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Η «κακιά στιγμή» όπως είπε ο Πρωθυπουργός για την Εξεταστική. Η Επιτροπή δεν μπόρεσε επιπλέον να εξετάσει καθόλου το ζήτημα της πυρκαγιάς επειδή δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση. Ζητούσαμε επίμονα να έρθει ο κος Τριαντόπουλος, ζητούσαμε επίμονα να έρθουν οι εμπειρογνώμονες των συγγενών των θυμάτων που είχαν κάνει έρευνες και είχαν βρει ιστούς των θυμάτων στην περιοχή όπου μεταφέρθηκαν τα χώματα από το σημείο του δυστυχήματος, κ.α.. Αποκλείστηκαν δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία κρίσιμοι μάρτυρες για αυτό και στο πόρισμα που καταθέσαμε, ως Νέα Αριστερά, για την Εξεταστική Επιτροπή κάνουμε λόγο για μαύρη τρύπα σε σχέση με την πυρκαγιά».
«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε ως μέλη της Εξεταστικής. Δεν δέχτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία αρχικά να είναι διακομματικό το Προεδρείο, μετά ακολούθησε η απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων και ο αποκλεισμός κρίσιμων μαρτύρων. Ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS (σύστημα τηλεδιοίκησης και ελέγχου κυκλοφορίας), ο κ. Κατσιούλης, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ, ο κος Σπηλιόπουλος, που παραιτήθηκε έχοντας στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος των Μηχανοδηγών, κος Γενιδούνιας, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κος Τσαλίδης. Οι περισσότεροι μάρτυρες που κλήθηκαν τελικά στην Εξεταστική ήταν στην πραγματικότητα μάρτυρες υπεράσπισης της κυβέρνησης και των υπόλοιπων εμπλεκομένων».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Εξεταστική έγινε για να βοηθήσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών. Και όταν κάναμε «δύσκολα» ερωτήματα στον Υπουργό, κ. Καραμανλή και στον κ. Βίνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, το Προεδρείο και οι βουλευτές της πλειοψηφίας φώναζαν εν χορώ σε μία προσπάθεια να μάς σταματήσουν»
«Ως Νέα Αριστερά καταθέσαμε και μομφή καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του κ. Μαρκόπουλου ως Πρόεδρος της Εξεταστικής. Θυμίζω ότι ο κος Μαρκόπουλος είχε κάνει λόγο μάλιστα για «γουρλίδικη» Επιτροπή καθότι υπουργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της αρκετά μέλη της πλειοψηφίας».
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι τελικά θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών, η Πέτη Πέρκα απάντησε: «Η πίεση από την κοινωνία πάνω από όλα και εν αναμονή και των πορισμάτων μέσα στον Φεβρουάριο δείχνει ότι η υπόθεση των Τεμπών δεν έχει κλείσει και δεν έχει ξεχαστεί, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Η απαίτηση των πολιτών να χυθεί φως πιέζει και τη δικαιοσύνη».
Η πίεση, πρόσθεσε, οδήγησε την κυβέρνηση να δεχτεί και το αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε δεχτεί όπως πρότεινε η αντιπολίτευση να γίνει για τη σύμβαση 717. «Ελπίζω η προανακριτική να μην ακολουθήσει το κακό προηγούμενο της Εξεταστικής Επιτροπής με τον αποκλεισμό μαρτύρων και όσα περιέγραψε νωρίτερα».
Επέμεινε επίσης σε κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ότι δηλαδή χρειάζεται συνεννόηση της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι το έγκλημα των Τεμπών και η προσπάθεια συγκάλυψης. «Οποιοσδήποτε διαγκωνισμός μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων όμως δεν βοηθάει την υπόθεση».
Ελπίζουμε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιτρέψει κάθε φορά που θα έρχονται νέα στοιχεία στη Βουλή που αφορούν πολιτικά πρόσωπα να γίνεται προανακριτική ώστε να διερευνώνται. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα γίνει για τον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή. Όσον αφορά τουλάχιστον το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας και τις ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου, βάση της προανακριτικής είναι η εισαγγελική διάταξη της εισαγγελέως εφετών Λάρισας που αφορά σε πρώτη φάση αδικήματα πλημμεληματτικού χαρακτήρα που όμως θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε κακουργηματικού χαρακτήρα κατά τη διαδικασία εξέτασης από την προανακριτική επιτροπή.
«Είναι πολλές και γρήγορες οι εξελίξεις μετά από αυτήν την μεγάλη καθυστέρηση δύο (2) ετών για το έγκλημα των Τεμπών. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων φυσικά αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Γιατί η απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης έχει επιφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατία μας και στους θεσμούς του κράτους δικαίου. Έχει διαρρήξει ακόμη σημαντικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτεία»
Από την πρώτη στιγμή εμείς ζητήσαμε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα όχι μόνο επειδή, με δική του ευθύνη, ως Προέδρου της Βουλής, δεν ανακοινώθηκε η δικογραφία για τα Τέμπη, αλλά και επειδή έχει ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη. Η απόσυρση της υποψηφιότητάς του κ. Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ μέρους της κυβέρνησης θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κάπως λειτουργούν και δεν είναι εντελώς αποδυναμωμένα.
Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό: