Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη
Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΣΥΜΕΩΝ
Για πρώτη φορά ξεπέρασαν τον αριθμό των 3.000 οι δισεκατομμυριούχοι της Γης
Συνολικά, ο αριθμός των υπερπλούσιων ανθρώπων έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2005 υπήρχαν μόνο 587 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο.Κατά τη διάρκεια του 2019 οι 587 πιο πλούσιοι άνθρωποι της Γης αύξησαν το κεφάλαιό του για ακόμη 1000 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος, για πρώτη φορά, καταμετρήθηκαν περισσότεροι από 3.000 δισεκατομμυριούχοι δολαρίων, με συνολικό πλούτο 16,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο των οποίων το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υπερβαίνει αυτήν την τιμή. Πριν από 20 χρόνια, οι υπερπλούσιοι είχαν από κοινού «μόνο» περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια μαζί
Το αφεντικό της Tesla παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes. Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Elon Musk έχει σχεδόν διπλασιάσει την περιουσία του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από πέρυσι. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Forbes, ο 53χρονος σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έχει μια τεράστια περιουσία, με 147 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ότι την άνοιξη του 2024. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας του Tesla, που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει πέσει απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Elon Musk ξεκινά, λοιπόν, το 2025 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και είναι επίσης ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του οποίου η περιουσία του ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις αρχές του έτους, ο CEO της Tesla είχε περιουσία 421,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.
Το αφεντικό της Meta, ο Mark Zuckerberg έρχεται στη δεύτερη θέση στη γνωστή λίστα Forbes με 216 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο πιο μπροστά από το αφεντικό της Amazon, JeffBezos, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 215 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα είναι επικεφαλής επίσης στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους – με 902 και 450 υπερπλούσιους, αντίστοιχα. Η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 205 δισεκατομμυριούχους και η Γερμανία στην τέταρτη θέση με 171.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί Έλληνες και Γερμανοί, ένας εκ των οποίων είναι μόλις 19 ετών.
Η λίστα Forbes για το 2025 αποκαλύπτει τους 16 πιο πλούσιους Έλληνες, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή παρουσία τους στην παγκόσμια οικονομία. Ανάμεσά τους βρίσκονται γνωστοί εφοπλιστές, επιχειρηματίες και επενδυτές, όπως η Μαριάννα Λάτση και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η περιουσία του καθενός ξεχωριστά είναι εντυπωσιακή, με τη μία να κατέχει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και τον άλλο 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η φετινή κατάταξη αποκαλύπτει τους κορυφαίους Έλληνες δισεκατομμυριούχους, καθώς και τις στρατηγικές και τις επενδύσεις, που τους καθιέρωσαν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνους που έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει τις αμύθητες περιουσίες τους μέσω της ναυτιλίας, της ενέργειας και άλλων τομέων.
Συνολικά 16 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2025, με την εφοπλιστική κοινότητα να κυριαρχεί,χωρίς να έχουν ωστόσο όλοι την έδρα τους στην Ελλάδα. Παρακάτω αναφερόμαστε στους δέκα πλουσιότερους Έλληνες σύμφωνα με τη λίσταForbes
- Στην υψηλότερη θέση μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων της λίστας του Forbes βρίσκεται, όπως και πέρυσι, η 43χρονη Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 7,6 δισ. δολαρίων, κατέχοντας την 418η θέση.
- Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένειά του με περιουσία 4,9 δισ. Δολαρίων βρίσκεται στη θέση 734. Είναι ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corporation καθώς και άλλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας. Είναι πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός από το 2010, οπότε και οδήγησε την ομάδα σε σημαντικές εγχώριες διακρίσεις, και από το 2017 ιδιοκτήτης της ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της Alter Ego Media η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
- Ο Γιώργος Οικονόμου με περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων στη θέση 801
- Ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του με περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων στη θέση 979
- O Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 3 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.219
- O Φίλιππος Νιάρχος ακολουθεί με περιουσία 2,8 δισ.δολαρίων στη θέση 1.305
- O Σπύρος Λάτσης με την οικογένειά του με περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.362
- H Αννα Αγγελικούση και η οικογένειά της με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων στη θέση 1.462
- O Κωνσταντίνος Μαρτίνος και η οικογένειά του με περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων στη θέση 1.626
- Η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων στη θέση 1.688
Σύμφωνα με το Forbes, ο πλουσιότερος Γερμανός είναι ο ιδιοκτήτης της Lidl και της Kaufland, Dieter Schwarz, με 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό τον τοποθετεί στην 37η θέση παγκοσμίως. Ο Schwarz μένει σκοπίμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Klaus – Michael Kühne, επίτιμος πρόεδρος της αυτοκρατορίας logistics Kuehne & Nagel. Ακολουθεί ο Reinhold Würth. Η περιουσία του επιχειρηματία και της οικογένειάς του υπολογίζεται στα 35,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλουσιότερη γυναίκα στη Γερμανία είναι η κληρονόμος της BMW Susanne Klatten. Η καθαρή περιουσία του Klatten υπολογίζεται στα 25,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η κόρη του ιδρυτή της Aldi, Karl Albrecht, BeateHeister (73), με εκτιμώμενη περιουσία 15 δισ. ευρώ.
Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στη λίστα του Forbes κατάγεται επίσης από τη Γερμανία. Αυτός είναι ο Johannes von Baumbach, μόλις 19 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με το Forbes, κατέχει μετοχές αξίας 5,4 δισ. δολαρίων στην οικογενειακή φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim. Στη λίστα είναι και τα τρία αδέρφια του. Δύο άλλα παιδιά Γερμανών επιχειρηματιών βρίσκονται στη λίστα: η κληρονόμος της Fielmann Sophie-LuiseFielmann (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο συνιδιοκτήτης της dm Kevin David Lehmann (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση της ανισότητας στον κόσμο είναι τεράστια. Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα στον καθένα μας είναι, αν μια τέτοια συγκέντρωση πλούτου σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους δημιουργεί ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών των χωρών και βαθύτερου ελέγχου του πολιτικού συστήματος.