Π. Πέρκα: «Οι αριθμοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας δεν τα πάει καθόλου καλά»
Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε σήμερα από τη Νέα Αριστερά, με θέμα την πλήρη απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας. «Πολύς λόγος γίνεται για την πράσινη μετάβαση, είναι όμως η ίδια η κυβέρνηση που την υπονομεύει, όπως υπονομεύει και την κλιματική δικαιοσύνη.
Η ΝΔ έχει ‘προσδεθεί’ στο λόμπι του φυσικού αερίου, με πλήθος σχετικών έργων, με απουσία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, και κυρίως χωρίς καμία συμμετοχή της κοινωνίας. Ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν μπορεί να περιμένει, ειδικά στην παρούσα συγκυρία με τον Τραμπ να προωθεί συνεχώς τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και την ακροδεξιά στην ΕΕ, η οποία προσπαθεί να κάνει συμμαχίες ενάντια σε όλες τις πολιτικές για το κλίμα.
Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε προσφάτως τη Chevron για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνεται δηλαδή το παλιό ρυπογόνο μοντέλο. Επομένως, θεωρώ ότι η παρέμβαση της Νέας Αριστεράς ήταν πολύ καίρια και καλούμε την προοδευτική αντιπολίτευση να τη στηρίξει. Επί δεκαετίες είχαμε εγκληματική αμέλεια ως ανθρωπότητα. Η επιστήμη προειδοποιούσε, αλλά εμείς περιέργως πιστεύαμε ότι το ‘χέρι’ της ελεύθερης αγοράς θα λύσει το θέμα του πλανήτη. Το οφείλουμε πλέον στις επόμενες γενιές».
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γεωργίας για την αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή των αδειών οδήγησης που εκδίδουν, σημείωσε ότι «είναι σε θετική κατεύθυνση».
Με αφορμή ειδικά την Αιτιολογική Έκθεση, όπου αναφέρεται πως μέσω της εν λόγω Συμφωνίας ικανοποιείται η ανάγκη για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, στάθηκε στο συγκεκριμένο ευαίσθητο και ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο πολιτικής.
«Θεωρώ πως σε ό,τι αφορά την Οδική Ασφάλεια, κάθε απόπειρα παρέμβασης πρέπει να ξεκινά με μια πολύ σημαντική παραδοχή: ότι η συνετή οδική συμπεριφορά και αυτή που είναι σύμφωνη με τους κανόνες αποτελεί στοιχείο κουλτούρας και πολιτισμού ενός λαού».
«Η μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα τροχαία ως την ‘εθνική’ μας πανδημία, η οποία όμως πλήττει κυρίως τους νέους, αφού τα εν λόγω ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους έως 29 ετών. Παράλληλα είναι και μεγάλη πληγή για την οικονομία της χώρας, με το κόστος τους να ανέρχεται σε 3.5% του ΑΕΠ ή αλλιώς 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα ο οδηγός, που αποτελεί και τον τρίτο παράγοντα που εμπλέκεται στην πρόκληση ατυχήματος με βάση την επιστήμη της συγκοινωνιακής τεχνικής (οι άλλοι δύο είναι η υποδομή και το όχημα), φαίνεται να εμπλέκεται στο 95% των ατυχημάτων, ενώ για το 75% είναι αποκλειστικά υπεύθυνος. Αυτό σημαίνει ότι εκεί πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία, η οποία όμως δεν το κάνει.
Δυστυχώς, οι αριθμοί δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η ‘επιτυχία’ που είχε η χώρα μας για το διάστημα 2010-2020, όταν κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (που ακόμα και με την τότε θεαματική βελτίωση, ήμασταν πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη), τελικά δεν συνεχίστηκε. Το 2021 είχαμε 624 νεκρούς στην άσφαλτο, 654 το 2022, 637 το 2023 και το 2024 είχαμε 665 νεκρούς, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία – αρνητικό ρεκόρ πενταετίας. Και η κατάσταση αυτή συνεχίζει αμείωτη και το 2025. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην Αττική και μόνο για το μήνα Μάρτιο είχαμε 18 νεκρούς στην άσφαλτο.
Κι αυτό, χωρίς να αναφερθούμε στους βαριά τραυματίες, που αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο. Για τους οποίους, πολλές χώρες εφαρμόζουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το MAIS3+, που αφορά την ανάπτυξη πολιτικών, με στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Ουσιαστικά αφορά τη συντονισμένη δράση της Πολιτείας έπειτα από ένα τροχαίο».
«Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα νούμερα, ο στόχος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας που εκπονήθηκε πρόσφατα και μιλάει για μείωση νεκρών και βαριά τραυματιών μέχρι το 2030 κατά 50%, μοιάζει απίθανο να επιτευχθεί.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν γίνεται η ‘απάντηση’ της κυβέρνησης να είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν γίνεται το σχέδιό σας να είναι η αναδιαμόρφωση των ποινών – γιατί εκεί εστιάζει κυρίως ο νέος ΚΟΚ – χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάποια θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα εντός κατοικημένων περιοχών, τα οποία όμως από μόνα τους δεν αρκούν».
Έπειτα υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο, η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι Βουλευτές έθεταν κρίσιμα ζητήματα μέσω της συγκεκριμένης ερώτησης, μεταξύ άλλων τα εξής: α) τη σύσταση ενός Κεντρικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την Οδική Ασφάλεια, β) τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας, για την ορθότερη κατανομή των πόρων σε δράσεις και μέτρα Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας, γ) τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, δ) δράσεις στοχευμένης ενημέρωσης σε σχολεία και σε ομάδες υψηλού κινδύνου ατυχημάτων (πχ στρατός) και ε) θέσπιση υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία.
«Πέρασε ένας χρόνος, κι ενώ ορισμένες από τις προτάσεις μας αποτελούν εξαγγελίες της κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί», υπογράμμισε.
«Παράλληλα, με λύπη μου διαπιστώνω ότι η χώρα μας δεν συμμετέχει σε διεθνή fora για την Οδική Ασφάλεια, εκεί δηλαδή που λαμβάνει χώρα παγκόσμιος συντονισμός και ανταλλαγή εμπειριών. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε πέρσι στην 81η Σύνοδο του Παγκόσμιου Forum για την Οδική Ασφάλεια, όχι μόνο σε Υπουργικό, ούτε καν σε πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο έγινε και τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στη Διυπουργική Συνάντηση στο Μαρόκο που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ».
Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με αναφορά στις άδειες οδήγησης. Θύμισε ότι η ΝΔ κατήργησε το 2019 το σχετικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, φέρνοντας τελικά νέο νόμο δύο χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2021. «Ήδη από τότε, κι ενώ για δύο χρόνια το ‘προσωρινό’ διεφθαρμένο σύστημα συνεχιζόταν, σας είχαμε προειδοποιήσει ότι θα χαθεί κι άλλος χρόνος, αφού απαιτούνται πολλές διατάξεις δευτερογενούς νομοθεσίας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού σήμερα, 3 και πλέον έτη από την ψήφιση του νόμου, οι Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν προχωρήσει, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο προκάτοχός σας κ. Κυρανάκη, ο κ. Οικονόμου. Αποτέλεσμα, από το 2019, τουλάχιστον, αυτό το στρεβλό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτο.
Επομένως, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα, ενώ ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων δυστυχώς αυξάνεται τρομακτικά. Θα παρακολουθούμε, με προτάσεις και παρατηρήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν στη ‘μαστιγα’ ή αλλιώς στην ‘εθνική πλήγή’ του ‘φόρου αίματος’ στην άσφαλτο».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/bjMoULqi8b8