Β. Γιαννάκης: Η αποχώρηση των δημάρχων δεν έχει να κάνει με συνδικαλιστές και κόμματα – Συμφωνούμε στο νέο μοντέλο, αλλά θέλουμε και χρόνο
Ο δήμαρχος της Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και πρόεδρος των ενεργειακών δήμων στη συνάντηση της Δευτέρας στην ΠΕΔ για τη στήριξη της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών, μίλησε για τους λόγους αποχώρησης των δημάρχων από την πολυσυζητημένη ημερίδα για τη μετάβαση το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα παρουσία του Κώστα Χατζηδάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιώργου Στάσση.
Η αποχώρηση δεν έχει να κάνει με συνδικαλιστικές ούτε με κομματικές τοποθετήσεις, αλλά είναι απόφαση του δικτύου ενεργειακών δήμων, ανέφερε. Στηριζόταν στο ότι δεν μπορεί να γίνει απολιγνιτοποίηση το 2023, αλλά πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να αναπτυχθεί το νέο κοινωνικό μοντέλο για τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις θέσεις των δήμων, έχουν κατατεθεί οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, συνέχισε τονίζοντας ότι σε μια συζήτηση τετράλεπτου στο πάνελ δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί τίποτα. Δεν είχε εξάλλου προγραμματιστεί καμία συνάντηση με κανέναν δήμαρχο στο διήμερο της κυβερνητικής επίσκεψης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, τεχνικός σύμβουλος για την μετάβαση την προηγούμενη βδομάδα διαμήνυσε στους δημάρχους ότι είναι αδύνατον να γίνει το 2023 αυτό που περιμένει η κυβέρνηση, σε άλλα κράτη έγινε μέσα σε 15 χρόνια. Η Μελίτη 2, η Πτολεμαΐδα 5, του Αγίου Δημητρίου είναι σύγχρονα εργοστάσια και μπορούν να λειτουργήσουν περισσότερο πρόσθεσε μιλώντας και για το μέιζον θέμα των τηλεθερμάνσεων. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι μέσα από τη διαδικασία της θέρμανσης καίγονται αμφιβόλου ποιότητας καύσιμα και οι ρύποι που εκπέμπονται είναι πολλαπλάσιοι από τους ρύπους που εκπέμπονται από ένα εργοστάσιο, οπότε οι προτάσεις του υπουργού είναι στη σωστή κατεύθυνση, απλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν στον χρόνο που ζητείται.
Διερωτάται πώς η ΔΕΗ θα αναλάβει την αποκατάσταση των εδαφών όταν ακόμη οφείλεται το ανταποδοτικό τέλος.
Πρέπει να γίνουν μελέτες με συγκριμένο χρόνο δημοπράτησης και ωρίμανσης δίπλα στην χαμηλότερη απορροφητικότητα της Δ.Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ. «Συμφωνούμε στο νέο μοντέλο, αλλά θέλουμε και χρόνο για να πάμε σε αυτό το νέο που μας περιμένει» ολοκλήρωσε.
Ιωάννα Παπαδημητρίου – Φιλιώ Μπτούρη
Πηγή: prlogos.gr
Τα εργοστάσια θα κλείσουν εντελώς, ή θα αλλάξει το είδος του καυσίμου για την τηλεθέρμανση;
Τι να πεις και εσύ ρε δήμαρχε μαύρα μεσάνυχτα έχεις στο θέμα αυτό μέχρι
το κλείσιμο των σχολείων σου φτάνει