Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Η αφιέρωση μιας ημέρας του χρόνου σε μια τόσο σημαντική ομάδα ατόμων είναι κάτι επιθυμητό, ωστόσο δεν αρκεί να μείνουμε ως κοινωνικό σύνολο σε αυτόν το συμβολισμό. Οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες της καθημερινότητας, ιδιαίτερα σε με περίοδο πανδημίας, είναι τόσο έντονες για όλους που απαιτείται εγρήγορση και συνεχή ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης. Οι συμβολισμοί και η ανάδειξη ζωτικών θεμάτων από παγκόσμιους οργανισμούς αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να δημιουργηθούν μοτίβα ορθής κοινωνικής λειτουργίας και ατομικής ευημερίας που θα στηρίζονται στη διάρκεια και θα έχουν σταθερό χαρακτήρα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου ισότητας που θα μένει ανεπηρέαστο από οικονομικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις, δρώντας ως ασπίδα για κάθε ευπαθή ομάδα. Ο κοινωνικός ιστός μπορεί να αποτελέσει είτε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, είτε ένα δίχτυ ασφάλειας για όλα τα μέλη του. Η δεύτερη επιλογή είναι εφικτή όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες μεμονωμένα θέσουν ως προτεραιότητα την προσφορά, τη συνεργασία και κυρίως την αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη. Ειδικότερα για τους πολίτες, κάτι τέτοιο δεν απαιτεί οικονομικές θυσίες ή μεγάλες διαφοροποιήσεις στην καθημερινότητα τους. Απαιτεί μόνο ενσυναίσθηση, ανιδιοτελές ενδιαφέρον, πίστη στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και καλοσύνη.
Ως ΕΕΕΕΚ Φλώρινας, έχουμε πολλές φορές κατά το παρελθόν επενδύσει σε δράσεις που προωθούν την ενσωμάτωση και τη μη διαφοροποίηση των μαθητών μας από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της πόλης. Η ανταπόκριση που υπήρξε σε αυτές τις δράσεις ήταν θετική και ελπιδοφόρα, καταδεικνύοντας πως οι αξίες που αναφέρθηκαν παραπάνω συνεχίζουν να αποτελούν σημεία αναφοράς για πολλούς ανθρώπους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως έχουν εξαλειφθεί πλήρως τα προβλήματα ασυμβατότητας και οι γενικότερες δυσκολίες για τα άτομα με αναπηρίες. Η κοινωνική ανάπτυξη είναι μια συνεχής διαδικασία, καθώς πάντα υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση. Ευχή όλων είναι οι κοινωνικές ανισότητες και τα εναπομείναντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες να μειώνονται καθημερινά. Το παραπάνω αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο και το μοναδικό κριτήριο της αληθινής κοινωνικής ευημερίας.