Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας για το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 3η Φεβρουαρίου 2021 με θέμα την εκτίμηση του νέου Σχεδίου Νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αποφάσισε τα ακόλουθα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εκφράζει τη ριζική διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο η Κυβέρνηση κατέθεσε εν μέσω πανδημίας και υπολειτουργούσας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, προκειμένου να εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Ο καθορισμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδηγεί αντικειμενικά στον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη ορίου χρόνου σπουδών φοιτητών (οι οποίοι μετά την συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνουν τα Πανεπιστήμια καθώς δεν λαμβάνουν συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα κτλ), ορθώνονται νέοι φραγμοί και διαχωρισμοί ανάμεσα σε νέους ανθρώπους. Παράλληλα οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετατρέπονται σε «πελατολόγιο» ποικιλώνυμων «κολεγίων» όπου βέβαια δεν προβλέπονται τέτοιου είδους περιορισμοί αλλά αρκεί η καταβολή διδάκτρων. Αποδεικνύεται ότι η πρόσφατη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δυνατότητας συμμέτοχης σε κατακτήτριες εξετάσεις κ.ο.κ σε τέτοια «Κέντρα» χωρίς άλλες προϋποθέσεις πιστοποίησης επάρκειας σπουδών κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ προϋποθέτει την προηγούμενη ουσιαστική παρέμβαση για την ποιότητα των σπουδών σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Η εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου απειλεί τη βιωσιμότητα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας και όπως προειδοποιεί και η Σύγκλητος του Ιδρύματος , πρόκειται με βεβαιότητα να συρρικνωθεί σημαντικά ο αριθμός φοιτητών του και πολλά Τμήματα ενδεχομένως να αναστείλουν την λειτουργία τους. Έτσι η περιοχή μας υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο λαμβανομένων υπόψη και των αρνητικών συνεπειών της ξαφνικής «απολιγνιτοποίησης». Η ποιότητα στη δημιουργία και προώθηση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα περιφερειακά Πανεπιστήμια προαπαιτεί την υποστήριξη του Υπουργείου σε υποδομές και προσωπικό, χρηματοδότηση και φοιτητικό δυναμικό.
Η προστασία, τέλος, του Πανεπιστημίου ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συλλογικών του οργάνων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος , όπως προβλέπει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο της αυτοδιοίκησης του στο άρθρο 16 παρ. 5 εδ. α’ του Συντάγματος. Η έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει μία λειτουργία των Πανεπιστημίων εγγυημένη και χωρίς εμπόδια από οποιαδήποτε προληπτική και σταθερή αστυνομική παρουσία και χωρίς την εφαρμογή ενός δοτού συστήματος πειθαρχικού ελέγχου, που μπορούν να επενεργήσουν αρνητικά στην ελεύθερη άσκηση των πανεπιστημιακών λειτουργιών και του κοινωνικού ρόλου των πανεπιστημίων.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ