Εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “T-Games”
Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εταιρική συνάντησηστο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2020-1-BG01-KA201-079206) με τίτλο “T-Games”. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων των χωρών, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα σχετικά με την εξέλιξη προγράμματος. Συγκεκριμένα, ρυθμίστηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη δημοσίευση του πρώτου προϊόντος, «Μεθοδολογία ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών». Η μετάφραση του προϊόντος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να δημοσιευτεί με ελεύθερη πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, προγραμματίστηκαν οι δράσεις που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου προϊόντος, «Οδηγός και δοκιμαστικά σενάρια για εκπαιδευτικούς πάνω στη μεθοδολογία των εκπαιδευτικών παιχνιδιών». Ο οδηγός περιέχει βασικές πληροφορίες για την έννοια του εκφοβισμού, τους μηχανισμούς των παιχνιδιών-ρόλων, τον τρόπο υλοποίησης εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην τάξη καθώς και συμβουλές και συστάσεις πάνω στο θέμα. Η μετάφραση του οδηγού θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα και θα δημοσιευτεί με ελεύθερη Πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Επίσης, προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματα του προγράμματος που περιλαμβάνουν το σχεδιασμό νέων εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού καθώς και την καταγραφή υφιστάμενων παιχνιδιών του ίδιου είδους και σκοπού που χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες των εταίρων του προγράμματος. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος και συζητήθηκαν τρόποι για την πιο αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών και προϊόντων του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα T–Games στοχεύει στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ξεκινώντας την πρόληψη από τη μικρή ηλικία. Η καινοτόμος προσέγγισή του προγράμματος έγκειται στην παιχνιδοποίηση της μάθησης και την εφαρμογή της στα διάφορα στάδια της μάθησης. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η κατάρτιση των εκπαιδευτικών και γονέων ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό και αφετέρου η ανάπτυξη ικανοτήτων στους ίδιους τους μαθητές ώστε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητές τους.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας να προσεγγίσει πολύπλευρα το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπισή του, θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.