Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση λειτουργεί πρόχειρα και χωρίς σχέδιο στην απολιγνιτοποίηση, όπως στην πανδημία και στην ακρίβεια» (video)
Συνέντευξη τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στα ΜΜΕ της ΠΕ Φλώρινας
Την Τετάρτη 30/12/21, η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, παρέθεσε την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ της Φλώρινας.
Η κ. Πέρκα αρχικά έδωσε τις ευχές της για μια καλύτερη χρονιά, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση του 5ου κύματος της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο παρατήρησε ότι αποτελεί αναγκαιότητα ο εμβολιασμός όλων μας, καθότι είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε και στηλίτευσε τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης που δρα αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και πάντα εκ των υστέρων. Στη συνέχεια, σημείωσε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την λήψη άμεσων μέτρων: Διατίμηση στις μάσκες, self-test – rapid και pcr tests με συνταγογράφηση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση των στρατιωτικών κλινών, αύξηση των κλινών ΜΕΘ, προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες υγείας, κατάργηση του 50+1 του πρωτοκόλλου Κεραμέως για τα κρούσματα στα σχολεία, αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ για να μην δημιουργείται συνωστισμός κ.α. Τέλος, ανέφερε για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που αποδείκνυε ότι το 38,5% των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν ΜΕΘ: «Ήρθε ο Πρωθυπουργός της χώρας στη Βουλή και είπε ότι είναι το ίδιο να είναι κάποιος διασωληνωμένος σε ΜΕΘ με το να είναι εκτός ΜΕΘ και ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει καμία μελέτη που να το αποδεικνύει, ενώ μάθαμε ότι ήξερε την σχετική μελέτη από τον Μάιο…Προφανώς σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί. Γι’ αυτό και ο Α. Τσίπρας ζήτησε εκλογές…Βλέπουμε ότι πια η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει από μια κυβέρνηση που δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, εγκαίρως, σοβαρά και με σχεδιασμό».
Στη συνέχεια ανέλυσε τα ζητήματα που αφορούν στον πρόσφατα κατατεθειμένο προϋπολογισμό της χώρας, σημειώνοντας ότι η μία κρίση επικαλύπτεται με την προηγούμενη: «είχαμε την οικονομική, την υγειονομική, την κλιματική και τώρα έχουμε την ενεργειακή που είναι κρίση ακρίβειας». Παρατήρησε ότι ο π/υ της χώρας βασίζεται σε δύο λανθασμένες παραδοχές: «η μία είναι ότι η πανδημία τελειώνει τον Μάρτη, εξού και μειώνει κατά 820 εκ. ευρώ τις δαπάνες για την υγεία, εκ των οποίων τα 360 εκ. αφορούν τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι το κύμα ακρίβειας είναι ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα λήξει και έχει το αποτέλεσμα να αφαιρούνται οι κοινωνικές δαπάνες από τον π/υ και να λαμβάνονται ελλιπή μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών». Έπειτα, σημείωσε για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι δεν έχουν εισρεύσει ούτε 150 εκ. ευρώ στον φετινό π/υ. «Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς μνημόνια, χωρίς σύμφωνο σταθερότητας, χωρίς ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα και με ένα Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει κάποια χρήματα και δεν στηρίζει την κοινωνία», παρατήρησε δηκτικά.
Η κ. Πέρκα δήλωσε ότι πρέπει να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διαγραφή χρεών, πρόσβαση στην χρηματοδότηση όπως αντίστοιχα στηρίχτηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις με την μείωση συντελεστή φόρου επί των κερδών. «Είναι πολύ ταξικό και άδικο…και πάμε στους εργαζόμενους για τους οποίους καταργήθηκε το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, έχουν απλήρωτες υπερωρίες, οι νέοι data και αυταρχισμό…και για τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους έχουμε κοροϊδία. Για τους αγρότες δε, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι πολύ σοβαρό και θα έχουμε θέματα επισιτισμού. Όλα αυτά οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει πολιτική εκστρατεία για μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».
Έπειτα, ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν στην απολιγνιτοποίηση: «Μετά από 2,5 χρόνια -αφού άλλαξε Υπουργείο με την ευθύνη πλέον να την έχει το Υπ. Ανάπτυξης- ήρθε επιτέλους στη Βουλή το μοντέλο διακυβέρνησης της απολιγνιτοποίησης». Σημείωσε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει την κοινωνία ‘απ’ έξω΄ και αυτό εκτός του ότι δεν είναι δυνατό να δουλέψει, είναι επίσης ενάντια σε όλους τους κανονισμούς των Ταμείων, του ΟΟΣΑ, της εργαλειοθήκης της ΕΕ. «Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αποδεκτό να μην συμμετέχουν ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι ενεργειακοί Δήμοι σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης ενός τόσο μεγάλου μετασχηματισμού…με πολυαρχία, πολλούς Διοικητές και διευθυντικά στελέχη – χωρίς μοριοδότηση προσλήψεων υπαλλήλων με εντοπιότητα», σημείωσε.
Για τις αποκαταστάσεις των εδαφών, παρατήρησε: «Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι το πιο κρίσιμο εργαλείο για την απόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένας σχεδιασμός από τον οποίο θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει και φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Συγχρόνως με την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ χάνεται ένα ακόμα κρίσιμο εργαλείο άσκησης πολιτικής και αυτή κάνει πλέον τον δικό της σχεδιασμό. Κρατάει τα εδάφη που θέλουν μικρή αποκατάσταση για τα δικά της σχέδια και αποδίδει πλαγιές και εδάφη που έχουν μεγάλο κόστος αποκατάστασης. Γίνεται ένα όχημα ειδικού σκοπού, η Μετάβαση ΑΕ, η οποία θα πάρει τα μη-αποκατεστημένα εδάφη από τη ΔΕΗ και δεν ξέρουμε ποιά είναι, πόσα είναι με τα νούμερα να αλλάζουνε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου. Σημασία έχει ότι δεν έχει γίνει μια μελέτη που να λέει πόσο είναι το κόστος αποκατάστασης των εδαφών και ποια είναι η αξία τους».
Η κ. Πέρκα δήλωσε ότι πέρα από το πολύ σοβαρό θέμα απόδοσης των εδαφών, κρίσιμο είναι και το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπορεί η κυβέρνηση να μην το κάνει, άλλα βλέπουμε ότι οι κοινωνίες οργανώνονται. Οι Δήμοι αξιοποιούν αυτό το πολύ καλό εργαλείο και χρήζει χρηματοδότησης. Το πιο βασικό όμως είναι να υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν μπει στο Εξοικονομώ και δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Όλη η Ευρώπη επενδύει σε εξοικονομώ και ενεργειακές κοινότητας και εμείς εδώ παρακαλάμε για λίγη χρηματοδότηση και λίγο ηλεκτρικό χώρο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει. Εδώ λέω ότι κρατιέται ο χώρος για λίγους μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν και τα δημόσια κονδύλια για να έχουν το κέρδος τους από την πράσινη μετάβαση». Σε αυτό το σημείο, η κ. Πέρκα σημείωσε ότι το πολιτικό επίδικο της πράσινης μετάβασης είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτή: «Η διαφοροποίηση στην χώρα μας φαίνεται καθαρά πια. Αν θα πας με 3 μεγάλους επενδυτές και την κοινωνία από έξω ή αν εμπλακεί η κοινωνία και γίνει συμμετοχικά».
Τέλος, για την πανηγυρική εκδήλωση του ‘ερχομού’ του φυσικού αερίου στη Φλώρινα, παρατήρησε: «Τα έχω πει εδώ και καιρό και τα επαναλαμβάνω. Όποιος συνδέει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης με τη λειτουργία των μονάδων λιγνίτη ή έχει άγνοια ή πρόκειται για μεθόδευση. Είναι δίκτυο που δουλεύει ανεξάρτητα από τι θερμική πηγή θα του δώσεις. Όλη η Ευρώπη επενδύει σε δίκτυα τηλεθέρμανσης. Βεβαίως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φ/α ως μεταβατικό καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή και όχι απευθείας στα σπίτια και παράλληλα να συντηρήσουμε για λίγα χρόνια ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης. Κόπηκε αυτό το δίκτυο στη Φλώρινα και σπαταλήθηκαν 20 εκ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο και σήμερα πανηγυρίζουμε για το φ/α που έχει ημερομηνία λήξης γιατί είναι ορυκτό καύσιμο και το σταμάτημά του έρχεται όλο και πιο κοντά. Η κουβέντα στην Ευρώπη έχει προχωρήσει, όπως είδαμε πρόσφατα στη Γλασκόβη. Θα πρέπει σήμερα όποιος πανηγυρίσει να πει στους συμπολίτες μας ότι σε λίγα χρόνια θα πρέπει να απεξαρτηθούμε και από το φ/α. Το ότι δεν θα χρειαστεί οι πολίτες να δαπανήσουν χρήματα για την εγκατάσταση του φ/α στις οικίες τους είναι και μια έμμεση παραδοχή του τύπου ‘δεν θα σας βάλουμε να δαπανήσετε χρήματα για κάτι που θα λήξει’.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως η περιοχή δικαιούται να λάβει ενίσχυση από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και να γίνει κέντρο καινοτομίας, γιατί ακριβώς τόσα χρόνια πλήρωσε την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη: «η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο λειτουργεί με προχειρότητες και αντιφάσεις, η οποία δεν σχεδιάζει, όπως στην πανδημία και στην ακρίβεια, έτσι λειτουργεί και στην απολιγνιτοποίηση».