Συμμετοχή των εκπαιδευτικών Teachers4Europe Φλώρινας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+KA3 με τίτλο: «Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture»
Το πρόγραμμα T4E στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν από την προσχολική ηλικία τα βασικά, όπως την ευρύτερη γειτονιά τους, την Ευρώπη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ευρωπαίοι πολίτες…να εξελιχθούν, μέσα από τη γνώση και την κατανόηση αυτών, σε ενεργούς ευρωπαίους πολίτες.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου έργου εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών, η συμμετοχή των εμπλεκομένων είναι μεγάλη και η ποιότητα των έργων και των δράσεων υψηλή. Πολλοί εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα λειτουργούν ωςTeachers4Europe (T4E),εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις και διαδίδοντας ευρωπαϊκές αξίες στη σχολική κοινότητα, σε συναδέλφους και στην κοινωνία, μέσα από τη διάχυση των δράσεων τους.
Στο πρόγραμμα Τ4Ε και στο Erasmus+ KA3, που τρέχει από το 2018 ως το τέλος της σχολικής αυτής χρονιάς, με τίτλο: «Teachers4Europe: setting anAgora for Democratic Culture»συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή τρεις νηπιαγωγοί του νομού μας, οι οποίες συνεργάζονται με εταίρους από σχολεία και μαθητές άλλων χωρών και εκπονούν σχέδια δράσης που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών. Η νηπιαγωγός Αλεξίου Βασιλική εκπονεί ένα σχέδιο δράσης για το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται η φωνή τους και να συναποφασίζουν για ζητήματα που τα αφορούν άμεσα. Η νηπιαγωγός Χατζηλία Ευφροσύνη, σε συνεργασία με ένα νηπιαγωγείο της Ρουμανίας, εκπονεί ένα σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μέσα από την ευαισθητοποίηση, την αποδοχή και την ενσωμάτωση αυτών των ατόμων στη σχολική ομάδα.
Η νηπιαγωγός κ. Μαβίδου Στέλλα εκπονεί το πρόγραμμα: EuropeanRulesaboutSafeInternet4kids, Ευρωπαϊκοί Κανόνες για το Ασφαλές Διαδίκτυο4kids, όπως προστασία προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακός εκφοβισμός, προστασία διαδικτυακής φήμης, παραπληροφόρηση, ρητορική μίσους, διαδικτυακή αποπλάνηση κ.ά., έτσι ώστε οι μαθητές, τα παιδιά, να μπορούν να μπλοκάρουν, να αποκλείουν κατά την πλοήγηση οτιδήποτε κρύβει κινδύνους.
Σήμερα, 08/02/2022 γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Η Ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας).
Επιπλέον, διοργανώνεται κάθε χρόνο (από το 2016 μέχρι σήμερα) ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο πλαίσιο λοιπόν του ευρωπαϊκού προγράμματος των Τ4ΕErasmus+ΚΑ3, οι μαθητές του 4ου τμήματος του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας με την υποστήριξη της νηπιαγωγού τους, κ. Μαβίδου, υλοποιούν δράσεις, μιας εκ των οποίων είναι και η συμμετοχή στον πανελλήνιο αυτόν διαγωνισμό. Σύνθημά τους είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού του safer Internet 4 kids: Το report και το block στο διαδίκτυο είναι θάρρος. Η αφίσα που έχουν δημιουργήσει έχει ως σύνθημα: Είμαστε ήρωες του διαδικτύου! Γίνε κι εσύ!
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΤΑΚΙ ΜΑΣ…
https://www.thinglink.com/scene/1529844576431374338
Το τραγούδι: ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ
Ανυπεράσπιστο παιδάκι είμαι εγώ
μοναχό στο διαδίκτυο τριγυρνώ
κι όλη μέρα αναρωτιέμαι γιατί να’ μαι
ανήμπορο, δίχως φίλο, έτσι μοναχό (δις
Γι’ αυτό σκέφτηκα να γενώ
ήρωας του διαδικτύου στο λεπτό
και με θάρρος θα μπλοκάρω και report
τότε θα κάνω, όταν αγένεια και βία συναντώ (δις).
Μουσική: από το ρυθμό του παιδικού τραγουδιού «Γιούπι για για»
Στίχοι: Στέλλα Μαβίδου-Νηπιαγωγός
Αρμόνιο: Σταύρος Σελεμίδης
Τραγούδι: τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας-4ο τμήμα
& η Αναστασία Αποστολίδου-κόρη της Νηπιαγωγού Σ. Μαβίδου
Η πρέσβειρα (ambassador) των Teachers4Europe (T4E) Φλώρινας
Εκπ/κός MSc Δήμητρα Α. Γκούλη