H Π. Πέρκα στον Flash Θεσσαλονίκης 99.4: «Οι επικοινωνιακές κινήσεις του Πρωθυπουργού δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια» (audio)
Για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Έχουμε να κάνουμε με μια επικοινωνιακή κίνηση του Πρωθυπουργού, η οποία ακολουθεί την άλλη επικοινωνιακή κίνηση που αφορά στην απολιγνιτοποίηση. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, πρώτον δεν αφορούν σε κάτι άμεσο που θα λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να πάρει μέτρα για την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ και δεύτερον, αφορά οικόπεδα και έρευνες που η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυόμισι χρόνια τώρα αυτή η κυβέρνηση απλώς δεν έκανε τίποτα και ξαφνικά τις θυμήθηκε.
Συγχρόνως να υπενθυμίσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, είχαμε αποχωρήσεις εταιριών, κάτι που έχει να κάνει και με την πράσινη μετάβαση, την οποία φυσικά και στηρίζουμε, τόσο η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια πολιτική ηγεσία, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας για το πώς θα γίνει, γεγονός που αποθάρρυνε προφανώς τις εταιρίες.
Το κρίσιμο και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ό,τι βιώνει η κοινωνία στο θέμα της ενέργειας. Η ακρίβεια μετακυλίεται σε όλα τα είδη και ενώ υπάρχει το παράδειγμα της Ιβηρικής, όπου η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πάρουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλουν πλαφόν στις τιμές και έναν μηχανισμό για να έχουν φτηνότερο ρεύμα, εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι περιμένει τη διάσκεψη του Μαΐου.
Για τη «μεταστροφή» της κυβέρνησης σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε βιαίως την απολιγνιτοποίηση, χωρίς προετοιμασία και τελικά τώρα την πήγε πιο πίσω. Βέβαια έχει σημασία και ο τρόπος που θα κάνεις τη μετάβαση. Εδώ πρόκειται για μια βίαιη και σκληρή μετάβαση, αναγκαία σίγουρα για την κλιματική κρίση, αλλά θέλει πολύ προσεκτικά βήματα.
Εμείς στο σχεδιασμό μας ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής – περίπου έφτανε μέχρι το 2032 – και προγραμματίζαμε για κάθε λιγνιτική μονάδα που θα έκλεινε, να αντικαθίσταται από ΑΠΕ. Αντίθετα, με τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια πρόωρη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχεδιασμό – αρκεί να πω ότι πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε το μοντέλο διακυβέρνησης κι ενώ η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει – χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας, για να προωθηθούν τα συμφέροντα του λόμπυ του φυσικού αερίου, το λέμε καθαρά. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση ευρωπαϊκά από το φυσικό αέριο, αυξήθηκε περίπου 24%, όταν όλες οι ευρωπαΪκές χώρες σταδιακά το μειώνουν και κάνουν ΑΠΕ, νέες τεχνολογίες κτλ. Αυτό το είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, μη ξέροντας βέβαια και την εξέλιξη με τις τιμές του φυσικού αερίου, πόσω μάλλον και με τον πόλεμο που ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του «στην τσέπη μας». Άρα εκεί πάει λάθος η απολιγνιτοποίηση.
Επίσης σε ό,τι αφορά στα φωτοβολταΪκά και τις ΑΠΕ, τις οποίες εννοείται και στηρίζουμε, εδώ υπάρχουν δύο πάρα πολύ σοβαρά θέματα. Το πρώτο είναι ότι για τέτοιον μετασχηματισμό, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση, γιατί αλλάζει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής, πρέπει να συμμετέχει και να ωφελείται η τοπική κοινωνία. Εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας ότι 50% των ΑΠΕ πρέπει να γίνονται από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτό δίνει μια υπεραξία και λύνει και τα προβλήματα της ανεργίας. Οι λιγνιτικές περιοχές, στη Δυτική Μακεδονία οι νομοί της Κοζάνης και της Φλώρινας, αλλά και ο δήμος Μεγαλόπολης, έχουν μεγάλη εξάρτηση από το λιγνίτη και δυστυχώς έχουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, έχουμε απόγνωση, υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση δε φροντίζει για τις ΕΚΟΙΝ, τις οποίες εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, βλέπουμε ότι η κοινωνία οργανώνεται. Έχουν γίνει ΕΚΟΙΝ από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εικονικού συμψηφισμού, κοινωφελείς, δηλαδή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μπαίνουν επίσης πολίτες στο Εξοικονομώ και βάζουν φωτοβολταϊκά στέγης, κάτι που είναι πάρα πολύ απλό (αυτοπαραγωγή – αυτοκατανάλωση) και δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, διότι αφενός δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, οι υποσταθμοί, αφετέρου κρατιέται ηλεκτρικός χώρος για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Εμείς δε λέμε ότι και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα δε θα χρειαστούν, αλλά όχι να βγει έξω η τοπική κοινωνία πρώτον και δεύτερο και πολύ σημαντικό, πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δεν μπορούν να ‘ξεφυτρώνουν’ παντού, γιατί βλέπουμε την κοινωνία να βγαίνει απέναντι. Απ’τη μια δεν ωφελείται, απ’ την άλλη έχει κάποιο περιβαλλοντικό κόστος, εδώ θέλει μεγάλη συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων και όλοι μαζί να πάμε στη μετάβαση.
Για τον αγωγό East Med που φαίνεται να «ξαναμπαίνει στη συζήτηση»
Ο αγωγός αυτός έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι είχε προχωρήσει πάρα πολύ με τις τριμερείς συμφωνίες. Αυτό που έγινε με τις ΗΠΑ ήταν πολιτικά απαράδεκτο, ενώ υποτίθεται μας στηρίζουν, είπαν ότι δεν τον στηρίζουμε τελικά – και μάλιστα με ένα non-paper, δεν ήταν καν επίσημη απόφαση – όχι για οικονομοτεχνικούς λόγους, αλλά για να μη δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή, εννοώντας την Τουρκία. Το θέμα είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια κι αυτά τα έργα δε γίνονται, καθίστανται ανεπίκαιρα, με την έννοια ότι πάντα θα έχουμε στο μυαλό μας ότι προχωράμε σε μια πράσινη μετάβαση. Τώρα έχει παγώσει, γίνονται κάποιες προσπάθειες, το παρακολουθούμε το θέμα, αλλά πραγματικά κι εκεί άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση έδειξε μία άστοχη στάση.
Pingback: H Π. Πέρκα στον Flash Θεσσαλονίκης 99.4: «Οι επικοινωνιακές κινήσεις του Πρωθυπουργού δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια» (audio) -