Τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών – Συγκέντρωση στο μνημείο στο Πισοδέρι
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Σε δύο μέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την υπογραφή που παρέδωσε επίσημα το όνομα της Μακεδονίας, τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους Σλαβοαλβανούς των Σκοπίων. Πλέον με ελληνική υπογραφή η μακεδονικότητα έχει γίνει κτήμα και των Σκοπιανών. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η παραχώρηση μέρος της ελληνικότητας –η μακεδονικότητα– σε μη Έλληνες αποτελεί την μεγαλύτερη προδοσία στην ελληνική ιστορία.
Το πολιτικό μας σύστημα δυστυχώς έχει αποδεχθεί την πιο πάνω συμφωνία, όμως ο ελληνικός λαός δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να συμβιβαστεί και να παραδώσει τα όπλα σε αυτό το μείζων εθνικό θέμα. Απ’ ότι φαίνεται τα κάστανα από τη φωτιά, για μία ακόμα φορά, θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους σημερινούς πολιτικούς, οι οποίοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για τα ποσοστά των κομμάτων τους και για τις καρέκλες της εξουσίας.Παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Τουλάχιστον εμείς το καθήκον μας το κάνουμε.
Όπως το έκαναν όσες και όσοι αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 17 Ιουνίου 2018. Εκείνη την ημέρα Ελληνίδες και Έλληνες συνέρρευσαν στο Πισοδέρι από πολλά μέρη της Ελλάδας και προσπάθησαν με τρόπο ειρηνικό, προτάσσοντας τα στήθη τους, να διέλθουν από τον κλοιό των ΜΑΤ και να κατευθυνθούν προς τον τόπο υπογραφής της συμφωνίας, δηλαδή προς τους Ψαράδες Πρεσπών. Αυτή η πράξη ήταν μία μορφή αντίστασης και αγώνα, την οποία τιμούμε κάθε χρόνο. Έχει πλέον καθιερωθεί να συγκεντρωνόμαστε αυτή την ημέρα στο Πισοδέρι και να τιμούμε την Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τα προηγούμενα χρόνια η συγκέντρωση αυτή γινόταν στις 17 Ιουνίου, όμως φέτος έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου ημέρα Σάββατο. Θεωρήσαμε ότι μετά από δύο χρόνια απουσίας των πολιτών από συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος θα ήταν μία ευκαιρία να έρθουν πιο πολλοί. Έτσι επιλέχθηκε η ημέρα του Σαββάτου επειδή αυτή η ημέρα βολεύει στους περισσότερους.
Η συγκέντρωση λοιπόν θα γίνει το Σάββατο 18 Ιουνίου στη 1μ.μ., στο Πισοδέρι, στο μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η ομάδα Πισοδέρι 2018 – Επιτροπή Αγώνα.
Εκείνη την ημέρα, πέραν της συμμετοχής που θα υπάρξει από διάφορες περιοχές της χώρας, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή με αφετηρία την πόλη της Δράμας. Ο πρώτος σταθμός αυτής της εκδρομής θα είναι το Πισοδέρι, όπου στη 1μ.μ. θα παρευρεθούμε στη συγκέντρωση που θα γίνει στο μνημείο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτό. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι πολύ σημαντική επειδή σε αυτήν –συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται εντός της– τάφηκε αρχικά η κεφαλή του Παύλου Μελά. Μετά θα κατευθυνθούμε στο χωριό Ψαράδες και στο σημείο όπου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Επόμενος προορισμός μας θα είναι το χωριό Κώτας όπου βρίσκεται η οικία του καπετάν Κώττα, κορυφαίου ήρωα του μακεδονικού αγώνα. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον τάφο του Παύλου Μελά στην Καστοριά και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην πόλη της Δράμας.
Ανεξάρτητα όμως από την πιο πάνω εκδρομή, το σημαντικότερο γεγονός εκείνης της ημέρας θα είναι η συγκέντρωση στο μνημείο στο Πισοδέρι. Ευχής έργον θα είναι να έρθουν σε αυτή τη συγκέντρωση όσες και όσοι περισσότεροι μπορούν ώστε να δώσουμε ένα βροντερό παρών και να συνεχίσουμε με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο την αντίσταση και τον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δεν αποδεχόμαστε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιστεκόμαστε – αγωνιζόμαστε. Θα είμαστε όλοι εκεί!
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
Ποιά επιτροπή αγώνα είναι αυτη και ποιούς εκπρωσωπεί κύριε Αμπατζόγλου ?
Εσείς στο βιβλίο σας γράψατε ότι στην βίγλα τρώγανε σουβλάκια ή κάνω λάθος?
Απαξιώσατε τον κόσμο και τους ιερείς που παρεβρέθησαν εκείνη την ημέρα στην βίγλα.
Να αναφέρω και τις ορδές της πολιτικής της επάρατης δεξιάς του υψίστου, που εξαργύρωσαν τα ψηφουλάκια χτίζοντας πολιτικές καριέρες.
Έλεος με τα πολιτικά παιχνίδια των διαφόρων