Κωνσταντίνος Ρόζας: Τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών»
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στους Ψαράδες Φλώρινας, μεταξύ των τότε υπουργών εξωτερικών (Νίκου Κοτζιά – Νικολάι Δημητρώφ) και των τότε πρωθυπουργών (Αλέξη Τσίπρα -Ζόραν Ζάεφ) των δύο χωρών.
Τέσσερα χρόνια από το μεγαλύτερο ιστορικό φιάσκο και το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της νεότερης ιστορίας της Πατρίδας μας.
Ως πρόθυμη από καιρό και δειλή στην αντίσταση των πιέσεων, ταυτόχρονα – όμως – ανυποχώρητηστις αντιστάσεις της πλειοψηφίας του λαού, η τότε πολιτική ηγεσία με τη συνδρομή πρωτοεμφανιζόμενων πολιτικών κομμάτων και μεμονωμένων πολιτικών:
παρέδωσε άνευ όρων το όνομα της μίας και Ελληνικής «Μακεδονίας»,
παραχώρησε την «Μακεδονική εθνικότητα» και,
αναγνώρισε την «Μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς.
Τα «οφέλη» από την υπογραφή της Συμφωνίας;
Η Τουρκία, την οποία με την υπογραφή της Συμφωνίας -δήθεν- θα αποτρέπαμε να διεισδύσει με κάθε τρόπο στη γειτονική χώρα και θα περιθωριοποιούσαμε, συνεργάζεται άψογα με τη κυβέρνηση των Σκοπίων μέσω του ΝΑΤΟ και στρέφεται απειλητικά εναντίον μας.
Τα προσδοκώμενα αμύθητα οικονομικά οφέλη της χώρας μας από τη διάνοιξη νέων και πολυδιαφημιζόμενων εμπορικών και ναυτικών δρόμων,μέσω Δούναβη και Αξιού, ανύπαρκτα και ξεχασμένα, επιβεβαιώνουν τις αήθεις προσπάθειες παραπληροφόρησης και επηρεασμού του λαού με μεγάλα ψέματα και συστηματική προκλητική χειραγώγησή του.
Η πολυετής προπαγάνδα των Σκοπίων εναντίον της Μακεδονίας μας συνεχίζεται πλέον με αμείωτο ρυθμό εντός και εκτός των Σκοπίων, εκμεταλλευόμενη πλήρως τα προκλητικώς ευνοϊκά (για αυτούς) άρθρα και παραγράφους της Συμφωνίας και τις διφορούμενες επεξηγήσεις τους.
Η ειρωνεία στον αντίποδα είναι ότι, η Βουλγαρία -αμελητέα δύναμη και παρουσία στην ΕΕ- μπλοκάρει χαλαρά και χωρίς κανένα κόμπλεξ την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, για πολύ πιο ασήμαντους λόγους από τις δικές μας «ανύπαρκτες» αιτιάσεις. Απλά, διότι δεν αναγνωρίζει την «Μακεδονική» γλώσσα και μέρος της πλαστής ιστορίας των Σκοπίων, αφού τα θεωρεί δική της διάλεκτο και δική της ιστορία.
Το χειρότερο όμως όλων είναι η αλλοίωση και ο ευνουχισμός της ιστορίας της Μακεδονίας.Ό,τι δεν κατορθώθηκε κατά τη διάρκεια του σκληρού Μακεδονικού Αγώνα και της τριπλής Κατοχής της Ελλάδας από τους επιβουλείς της, το κατάφερε άψογα η «Συμφωνία των Πρεσπών».
Οι θυσίες των χιλιάδων Μακεδόνων για τη διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονικής γης, στην πράξη χλευάζονται απρεπέστατα από τους πλέον ανιστόρητους και φανατικά αμετανόητους «υπερασπιστές» της Συμφωνίας ή το οδυνηρότερο όλων,λησμονούνται από τους σύγχρονους αμαθείς νεοέλληνες για μερικά λίτρα φθηνής βενζίνης ή διασκέδασης.
Η ανάμνηση όμως της θλιβερής ημερομηνίας της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώνει νοερά τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες και τα εκατομμύρια των πατριωτών που ενώθηκαν κάτω από την γαλανόλευκη και αγωνίσθηκαν με πάθος και με ανιδιοτέλεια για να μην περάσει η ύπουλη Συμφωνία.
Επιπλέον, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η εξαργύρωση αγώνων για την Πατρίδα, ούτε χαΐρι ούτε προκοπή έχει για τους επιλήσμονες και τους συμφεροντολόγους. Εμείς, και μνήμη έχουμε και δύναμη.
Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι στους Έλληνες Μακεδόνες όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού Ελλήνων, δεν παύει να υπερισχύει το αλάνθαστο κριτήριο και η αξεπέραστη φωνή του Έθνους:
Μακεδονία γη Ελληνική!
Φλώρινα 17/06/2022
Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας
Πρόεδρος Κοινότητας Φλώρινας
Πρόεδρε η ΝΔ είπε ότι είναι καλή συμφωνία;;;Μήπως κάνω λάθος ότι αυτό έγινε με την ευλογία όλων των μεγάλων κομμάτων;;;; εκμεταλλεύτηκαν τον πατριωτισμό πριν τις εκλογές και μετά όλοι ξανακρυφτηκαν…..και πολίτες και πολιτικοί…Αν έχω κάπου λάθος πείτε μου να ξέρω, αλλιώς καλύτερα να σωπάσουμε….
όσοι δεν σωπάσαμε τότε δε θα σωπάσουμε τώρα που σβήνει η νδ
Πιάνοντας το θέμα από το ότι η ΝΔ παραδέχτηκε πως πρόκειται για μια «καλή συμφωνία» (εξάλλου και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης είχε πει δεν θα τους αποκαλέσω ποτέ με το νέο τους όνομα και πρόσφατα «καλωσόρισε» τον γείτονα υπουργό ως «Βόρειο Μακεδόνα») παρόλο που για ψηφοθηρικούς λόγους έβγαζε τον κόσμο προεκλογικά να κάνει συλλαλητήρια (κατά του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποδείχτηκε, όχι κατά της συμφωνίας) και κατάφερε λόγω αυτού του γεγονότος να βγει με διαφορά πρώτο κόμμα, αναρωτιέμαι τελικά αν όντως είναι μια «καλή συμφωνία». Για να μην παρεξηγηθώ, τονίζω το «αναρωτιέμαι» και όχι το «πιστεύω». Αν δεν το έκανε ο Τσίπρας (τον οποίο δεν γουστάρω καθόλου) θα έπρεπε να το κάνει ο Μητσοτάκης (τον οποίο και αυτόν δεν γουστάρω) και έτσι άφησε την «καυτή πατάτα» στον πρώτο. Να ξεκαθαρίσω πως δεν ανήκω ούτε υποστηρίζω κανένα κόμμα και ιδίως αυτά που διεκδικούν την εξουσία μου φέρνουν αποστροφή (από το παλιό έως το νέο δικομματισμό), όσες φορές ψήφισα, στήριξα μικρά κυρίως εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.
Διαβάζοντας και ακούγοντας τους συμπατριώτες μου να μιλάνε για «προδοσία», για «παραχώρηση ονόματος» κ.τ.λ. αναρωτιέμαι αν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έγινε με την «Συμφωνία των Πρεσπών». Περισσότερο μου μοιάζει για «διαχωρισμό ονόματος» και όχι τόσο για «παραχώρηση». Και εξηγούμαι. Μια απλή ερώτηση προς όλους τους συμπατριώτες μου: Πως προσφωνούσαμε το γειτονικό κρατίδιο πριν από την συμφωνία των Πρεσπών; Όλοι μας θα απαντήσουμε «Σκόπια» (κάτι τελείως άτοπο, λέγαμε ως χώρα το όνομα της πρωτεύουσας, σαν κάποιος να μην θέλει να μας προσφωνήσει «Ελλάδα» και να μας λέει σαν χώρα ως η «Αθήνα») και σαν δεύτερη επιλογή λέγαμε το F.Y.R.O.M. – ΠΓΔΜ. Το κακό είναι πως έτσι το λέγαμε ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ της Ελλάδος ή μεταξύ μας οι Έλληνες και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ακούγαμε στις ειδήσεις «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων», τα «Σκόπια» αυτό, τα «Σκόπια» το άλλο, οι «Σκοπιανοί προκαλούν πάλι» κ.τ.λ. Είχαμε την ψευδαίσθηση πως με τον ίδιο τρόπο αποκαλούσανε το γειτονικό κρατίδιο και σε όλο τον κόσμο και μόλις βγήκε στη συμφωνία το «Βόρεια Μακεδονία», αισθανθήκαμε πως τους παραχωρήσαμε το όνομα (άρα και μέρος της ιστορίας μας) γιατί δεν μας ακουγόταν καλά η λέξη «Μακεδονία». Καταρχήν και η επίσημη ονομασία του κρατιδίου ήταν F.Y.R.O.M., δηλαδή «Πρώην Γιουγκοσλαβική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», άρα, το συνθετικό «Μακεδονία» υπήρχε και πριν τη συμφωνία στην επίσημη ονομασία, δεν μπήκε τώρα, δεν έγινε κάποια παραχώρηση. Το σημαντικότερο είναι το πως αποκαλούσαν αυτό το κράτος ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (εκτός από την Ελλάδα), από το 1991 μέχρι και την συμφωνία των Πρεσπών; Σκέτο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όπως το πλάσαραν οι γείτονες. Όπου και αν βρέθηκα ανά την υφήλιο άκουγα να το αποκαλούν όλοι οι απλοί πολίτες του κόσμου «Μακεδονία». Έβλεπα αγώνες ποδοσφαίρου όπου πάνω έγραφε π.χ. MACEDONIA-ITALIA ως αντιπάλους. Στους χάρτες στα σχολεία όλων των χωρών έγραφε πάνω στο κράτος «Macedonia». Πήγαινε ένας υπουργός σε ξένο κράτος και τον καλωσόριζαν ως υπουργό της Μακεδονίας… Όλος ο κόσμος πίστευε (εκτός από εμάς που γνωρίζουμε) πως «Μακεδονία» είναι το γειτονικό μας κράτος! Πουθενά η λέξη «Σκόπια» (μόνο στην Ελλάδα το λέγαμε αυτό) και πολύ σπάνια, μετά από υποδείξεις και της ελληνικής πλευράς το αναφέραν ως FYROM και όχι σκέτο Μακεδονία.
Με την συμφωνία των Πρεσπών τι έγινε; Κόπηκε το σκέτο «Μακεδονία» και έγινε προσδιορισμός γεωγραφικός (και όχι ιστορικός – που άθελά του ήταν πριν) ως «Βόρεια Μακεδονία» (Μην ξεχνάμε πως περίπου μέχρι τα όρια του Πρίλεπ, είναι αρχαίο Μακεδονικό έδαφος). Δεν παραχωρήθηκε κανένα όνομα (αυτό υπήρχε), απλά έγινε ένας «διαχωρισμός». Μην ξεχνάτε πως την ώρα που εμείς βγαίναμε στα συλλαλητήρια να διαμαρτυρηθούμε, το ίδιο έκαναν (και πιο έντονα ίσως) και οι γείτονές μας λέγοντας τον Ζάεφ «ΠΡΟΔΩΤΗ» που παραχωρεί το όνομα Μακεδονία, βάζοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια»! Αισθάνθηκαν ότι χάνουν την (κλεμμένη) ταυτότητά τους!
Εν κατακλείδι θα μου πείτε και ποιο είναι το όφελος της συμφωνίας; Τα γεωστρατηγικά και πολιτικά οφέλη δεν μπορώ να τα ξέρω και αν υπάρχουν. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως ο Κινέζος, ο Κογκολέζος, ο Ταϋλανδός», ο Περουβιανός, ο Κορεάτης και κάθε κάτοικος αυτής της υφηλίου εκεί που έβλεπε ένα όνομα «Μακεδονία», τώρα βλέπει «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό τον βάζει σε σκέψεις. Αφού υπάρχει Βόρεια, υπάρχει και Νότια. Τι είναι η Νότια; Γιατί δεν είναι μία η Μακεδονία; Ποια είναι η ιστορία αυτού του ονόματος και από που προέρχεται; Θα το ψάξει. Μελετώντας σε όλα τα ξένα πανεπιστήμια την πραγματική ιστορία της Μακεδονίας, θα συνειδητοποιήσει την άρρηκτη σύνδεση της με τον Ελληνισμό και ότι τόσα χρόνια πίστευε λανθασμένα πως είναι απλά ένα κράτος των Βαλκανίων που μιλάνε ένα περίεργο γλωσσικό ιδίωμα και όχι ελληνικά. Μου φτάνει που (για αρχή) θα αλλάξουν όλοι οι χάρτες στα σχολεία της υφηλίου και πάνω στο γειτονικό κράτος θα γράφει «North Macedonia» και όχι σκέτο «Macedonia» που έγραφε ως τώρα…
Δεν βλέπω λοιπόν εγώ καμία παραχώρηση ονόματος και αναρωτιέμαι όπως τόνισα, αν είναι καλή η συμφωνία ως αρχή της λύσης, όχι ως λύση της ονοματοδοσίας. Από την άλλη να μην υπάρχει καθόλου ο όρος «Μακεδονία» – έστω σαν γεωγραφικός προσδιορισμός – είναι δύσκολο, από την στιγμή που το 70% του εδάφους όλου του κράτους είναι γη αρχαία Μακεδονική. Αυτοί που κατοικούν πάνω σε αυτή μπορεί να μην είναι Μακεδόνες στην καταγωγή (εκτός πιθανόν ελαχίστων που απομείνανε εκεί – όπως και σλάβοι στον ελληνικό χώρο), αλλά είναι κάτοικοι Μακεδονικής γης. Το όλο μπέρδεμα με το γειτονικό κράτος, έχει να κάνει κυρίως με την γλώσσα. Η γη της αρχαίας Μακεδονίας, μετά την πτώση της, ήταν πάντα υπό κάποιον κατακτητή. Πρώτα οι Ρωμαίοι. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα κατέβηκαν οι νότιοι σλάβοι, κάναν κατάληψη της περιοχής (φτάσανε και μέχρι την Πελοπόννησο) και αναμείχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς. Αργότερα ήρθαν οι Βούλγαροι, δύο φορές και για πολλά χρόνια ως κατακτητές (στο κομμάτι Γρεβενά – Γουμένισσα – Πρίλεπ – Φλώρινα), μετά οι Οθωμανοί για 400 χρόνια και Βουλγάρικες διοικήσεις… Η ελληνική γλώσσα με τα χρόνια άρχισε να χάνεται. Μιλούσαν Σλάβικα, Βουλγάρικα, Βλάχικα, Αρβανίτικα, Εβραϊκά, Ελληνικά, Τουρκικά, ένα συνονθύλευμα διαλέκτων. Μετά τον 11ο – 12ο αιώνα ορίστηκε ως κύρια διάλεκτος αυτή που στηρίχθηκε στο Κυριλλικό αλφάβητο, ως «γλώσσα του εμπορίου» για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους οι ντόπιοι πληθυσμοί, είτε είναι Σλάβοι, είτε είναι Έλληνες. Αυτό το γλωσσικό ιδίωμα ονομάστηκε επισήμως «Νοτιοσλαβική Μακεδονική» διάλεκτος, τα λεγόμενα «ντόπια» που λέμε εμείς. Δεν είναι αμιγώς Σλαβική (όπως στην Σερβία ή την Ρωσία που έχουν μεγάλες διαφορές), δεν είναι καθαρά Βουλγαρική (αν και έχει τα περισσότερα στοιχεία), έχοντας μέσα και κάποιες τούρκικες και ελληνικές λέξεις είναι ένα «αμάλγαμα», μια γλώσσα που την μιλάνε ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Γι’ αυτό την αποκαλούν επισήμως «Σλαβομακεδονική» (οι γείτονες την αποκαλούν λανθασμένα σκέτο Μακεδονική που δεν έχει καμία ιστορική βάση) – πάλι με γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι της ιστορίας – γιατί στηρίζονται σε σλάβικες διαλέκτους και ομιλείτε μόνο στην Μακεδονία, πουθενά αλλού στον κόσμο. Το κακό είναι ότι μια τέτοια διάλεκτος δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία κλασσική Μακεδονία όπου μιλούσαν ελληνικά. Αν για κάποιο λόγο η Μακεδονία υπήρχε στις μέρες μας ως ξεχωριστό κράτος (όπως διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία – αν γινόταν κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα) θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλο το κομμάτι, βόρειο και νότιο και να έχει επίσημη γλώσσα τα ελληνικά (σαν την Κύπρο). Μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει ως ξεχωριστό κράτος. Το πρώτο κομμάτι της Μακεδονίας που έμεινε «ανεξάρτητο» μετά την πτώση της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου προ Χριστού (Από Ρωμαίους κατακτητές μέχρι τους Οθωμανούς) είναι αυτό το μικρό στα βόρεια σύνορά μας το 1991, όπου ως Μακεδονικό έδαφος θα έπρεπε κάπου μέσα να περιέχει και το όνομα, αλλά δυστυχώς με μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, είναι πολύ μεταγενέστερη αν και τοπική διάλεκτος.
Μεγάλο μπέρδεμα, μεγάλος πονοκέφαλος, είναι δύσκολο να λυθεί αυτό το ζήτημα, όσο το Μακεδονικό έδαφος στα βόρεια μας δεν είναι ενιαίο με την υπόλοιπη Μακεδονία. Τουλάχιστον τώρα το λένε «Βόρεια» και όχι σκέτο «Μακεδονία». Γιατί η παραχάραξη της ιστορίας υπήρχε πριν και όχι τώρα…
Ποια είναι η γνώμη σας;
Η συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της νεότερης εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Η τότε αντιπολίτευση που δήθεν έσκουζε, κατά βάθος ήταν ανακουφισμένη. Οι κατ’ επάγγελμα πατριδοκάπηλοι ακόμα να το χωνέψουν. Ξύδι.
πράγματι μεγάλο, ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά και μονο αν ο κούλης ξεπουλήσει το αιγαίο θα μπορέσει να το ξεπεράσει (για να ανακουφιστεί και η σημερνή αντιπολίτευση)
Μπάρμπα Νικο δεν υπάρχουν βορειοι και νότιοι Μακεδόνες. Η συμφωνία αναγνωρίζει μονο Μακεδόνες που μιλουν μακεδονική γλώσσα και κατοικούν στη βορεια Μακεδονία. Επομένως δεν είσαι νότιος Μακεδόνας ούτε σκέτος Μακεδόνας είσαι βόρειος Έλληνας που κατοικείς στην βορειο Ελλάδα. Περι ενώσεως εδαφών και λοιπών φληναφημάτων άλλαξε πλευρό. Η Αθήνα το έλυσε και βρηκε την ησυχία της και δεν θέλει να την χάσει με τίποτα…
https://m.naftemporiki.gr/story/1437852?
όλα έγιναν για να ξαναπάρει την κουτάλα η ΝΔ , καρφί δεν τους καιγόταν για την Μακεδονία
Όλο το κόστος αυτής της συμφωνίας το επωμίστηκε η αριστερά…. Τουλάχιστον αυτοί οι προδότες κατά τα λεγόμενα μίλησαν στα ίσα και το εκαναν….οι μακεδονομάχοι φλωρινιωτες με Μητσοτάκη αρχηγό που κρύφτηκαν;;;;Αυτό με πλήγωσε περισσότερο.,.. δεξιοί πατριώτες στα Μ.Μ.Ε….πατριωτες της πλάκας….
” Οι θυσίες των χιλιάδων Μακεδόνων για τη διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονικής γης, στην πράξη χλευάζονται απρεπέστατα από τους πλέον ανιστόρητους και φανατικά αμετανόητους «υπερασπιστές» της Συμφωνίας ή το οδυνηρότερο όλων, λησμονούνται από τους σύγχρονους αμαθείς νεοέλληνες για μερικά λίτρα φθηνής βενζίνης ή διασκέδασης.”
Πραγματικά έχω μία πολύ μεγάλη απορία : για τους ΄΄πλέον ανιστόρητους” και ΄΄τους σύγχρονους αμαθείς νεοέλληνες΄΄ στους οποίους αναφέρεται. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ρόζα για τα εχέγγυα του ως σοφός. Πού μαθήτευσε και είναι τόσο πολυπράγμων ; Εντρύφησε και έκανε κάποια διακτριβή στην ιστορία της Μακεδονίας ή σπούδασε στα μετερίζια της Χρυσής Αυγής ή ποιου άλλου ακροδεξιού συνοθυλεύματος; Και δε θέλω να αναφερθώ καν στις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες που μας κάνεις και κήρυγμα για τα ΄΄μερικά λίτρα φθηνής βενζίνης ή διασκέδασης΄΄
Γιώργος Κυριακού
Μαρία Καρακόλη