Παγκόσμια επισίτιση
Συντήρηση βασικών αγαθών που παράγονται με μόχθο για να ζήσουμε. Το ψωμί γίνεται παξιμάδι, απλά κόβοντας το σε φέτες και απλώνοντας τες πάνω σ’ ένα ξύλο, ή τες σιγοψήνουμε στον φούρνο. Τα σύκα στεγνώνονται στον ήλιο και γίνονται παστά, τα σταφύλια το ίδιο και γίνονται σταφίδες. Με την ζύμωση μεταποιούμε το γάλα σε γιαούρτι και τυρί, τον μούστο σε κρασί και ξύδι. Με το αλάτι και το ξύδι συντηρούμε πολλά προϊόντα, όπως ψάρια κρέας ελιές και διάφορα τουρσιά. Με την ζάχαρη κάνουμε γλυκά και μαρμελάδες για τον χειμώνα. Όλη αυτή η γνώση περνά από γενιά σε γενιά και διαιωνίζεται. Είναι καιρός να επανέλθουμε στην οικιακή οικονομία όπου τίποτε δεν πετιέται και δίνουμε υπεραξία στα τρόφιμα και κατ επέκταση στην ζωή μας. Τα γκουρμέ και η πολυτέλεια δεν ταιριάζουν στην εποχή μας, ίσα ίσα τα απλά είναι και ωραία όταν τα μοιραζόμαστε με τους άλλους!
Ρηγίνος
Pingback: Παγκόσμια επισίτιση - Μακεδονία