Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας κατά της λύσσας – φθινοπωρινό πρόγραμμα 2022 (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων)
Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει ότι:
Το «Πρόγραμμα Αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας κατά της Λύσσας βρίσκεται σε ισχύ για το 2022 (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων)» στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας.
Το Πρόγραμμα «Ενεργητικής Επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας» βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση, από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα των ζώων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων.
Η συλλογή των δειγμάτων-ζώων γίνεται από:
α) Συγκροτημένα συνεργεία δίωξης των Δασικών Υπηρεσιών και θηροφυλάκων, σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα.
β) Κυνηγούς, ιδιωτικούς φύλακες θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, αυτόνομα ή ως μέλη συνεργείων δίωξης, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, με άδεια θήρας σε ισχύ.
Η συλλογή όλων των δειγμάτων-ζώων γίνεται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κλπ.).
Αμέσως μετά τη θανάτωση των αλεπούδων και σε συνεννόηση με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι κυνηγοί οφείλουν να μεταφέρουν τα θανατωμένα ζώα, σε κατάλληλη συσκευασία, παραδίδοντάς τα σε συγκεκριμένους χώρους των Κτηνιατρικών Γραφείων.
Τα αρμόδια Κτηνιατρικά Γραφεία παραλαμβάνουν τα δείγματα-ζώα και οι κυνηγοί θα συμπληρώνουν το «Έντυπο Αποστολής Δειγμάτων από κυνηγούς», προσκομίζοντας την προσωπική τους Άδεια Θήρας σε ισχύ.
Η αποζημίωση των κυνηγών, ιδιωτικών φυλάκων θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέρχεται στο κατ’ αποκοπή ποσό των πενήντα ευρώ (50 €) ανά θανατωμένη αλεπού, κατάλληλη για δειγματοληψία, που προσκομίζεται στις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.
Παράλληλα, συνεχίζεται και το Πρόγραμμα «Παθητικής Επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας», με τη συλλογή και παράδοση νεκρών αλεπούδων, κατάλληλων όμως για δείγμα, στις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.
Η αποζημίωση των κυνηγών, ιδιωτικών φυλάκων θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέρχεται στο κατ’ αποκοπή ποσό των πενήντα ευρώ (50 €) ανά νεκρή αλεπού, κατάλληλη για δειγματοληψία.
Τα αρμόδια Κτηνιατρικά Γραφεία θα παραλαμβάνουν τα δείγματα-ζώα και οι κυνηγοί θα συμπληρώνουν το «Έντυπο Αποστολής Δειγμάτων από κυνηγούς», προσκομίζοντας την προσωπική τους Άδεια Θήρας σε ισχύ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία της ΠΕ Φλώρινας.
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Pingback: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας κατά της λύσσας – φθινοπωρινό πρόγραμμα 2022 (κυρίως των κόκκινων αλ