Βραβεύονται αυτοί που κορόιδευαν την ιδέα της καύσης βιομάζας για τηλεθέρμανση!
Αν κάποιος μου έλεγε πριν από λίγους μήνες ότι θα ήμουν περήφανος για κάποιο βραβείο που θα πάρει ο κ. Μπιτάκης, σίγουρα θα τον θεωρούσα τρελό. Κι όμως!
Ο σημερινός δήμαρχος παρέλαβε, για λογαριασμό του Δήμου Αμυνταίου και της ΔΕΤΕΠΑ, βραβείο καινοτομίας που με γέμισε περηφάνια, αν και ο ίδιος φαινόταν ότι ένοιωθε λίγο άβολα κατά τη διάρκεια της βράβευσης.
Είναι πολύ λογικό να νοιώθει άβολα, αφού αυτός και ο πολιτικός και όχι μόνο συνέταιρός του κ. Θεοδωρίδης με λοιδορούσαν όταν κατέθεσα στους πολίτες το σχέδιο για τηλεθέρμανση με βιομάζα, όχι μόνο σε Αμύνταιο, Λεβαία και Φιλώτα, αλλά και σε 11 ακόμα οικισμούς του Δήμου Αμυνταίου. Τα δύο συνεταιράκια τότε μιλούσαν για «όνειρο θερινής νυκτός» όταν αναφέρονταν στη βιομάζα από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών και την καύση της για τηλεθέρμανση. Τώρα λαμβάνουν βραβεία καινοτομίας.
Βέβαια, έχουν αφήσει στα συρτάρια τους τις προμελέτες που είχαμε εκπονήσει για τηλεθέρμανση σε 11 χωριά μας. Στη σημερινή συγκυρία τα έργα θα είχαν υλοποιηθεί και θα έπαιρναν κι άλλα βραβεία…
Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι από όποια θέση ευθύνης με τοποθετήσουν οι συμπολίτες μου τα επόμενα χρόνια θα εργαστώ για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου στα 11 χωριά μας.
Το σίγουρο είναι ότι με γεμίζει χαρά και περηφάνεια το γεγονός ότι στις μέρες μας ο Δήμος Αμυνταίου λαμβάνει βραβείο καινοτομίας για μία ιδέα που είχα πριν από δέκα περίπου χρόνια!
Μάκης Ιωσηφίδης
πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου
Pingback: Βραβεύονται αυτοί που κορόιδευαν την ιδέα της καύσης βιομάζας για τηλεθέρμανση! - Μακεδονία
Συγχαρητήρια στον δήμο Αμυνταίου, πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος. Δυστυχώς δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον δήμο Φλώρινας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τον όρο απολιγνιτοποίηση έχει θάψει το ζήτημα της τηλεθέρμανσης προ πολλού. Επίσης δυστυχώς, ο όρος “απολιγνιτοποίηση”ισχύει μόνο για τη ΔΕΗ. Το γεγονός ότι κάθε οικογένεια καίει λιγνίτη για να ζεσταθεί δεν αγγίζει κανέναν, όπως επίσης δε νοιάζεται κανείς για την αιθάλη που εισπνέουμε επί 8 μήνες τον χρόνο. Αν δεν είναι αυτά εγκλήματα, τότε ποια είναι;; Χωρούν δικαιολογίες την ώρα που το Αμύνταιο έχει βρει ήδη τη λύση με τη βιομάζα; Μια καθ’ όλα φιλική ύλη προς το περιβάλλον αλλά πολύ περισσότερο ακίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και οικονομικη για την τσέπη κάθε καταναλωτή. Αντίθετα ο δήμος Φλώρινας πρωτοπορεί με το αέριο, την ώρα που η τιμή του είναι απαγορευτική. Συνεπώς ο λιγνίτης αποτελεί μονόδρομο και πάλι, εις βάρος της υγείας όλων. Αν δεν υπάρξει κινητοποιήση, θα πληρώσουμε το τίμημα με τις ζωές μας, εφόσον αυτές δεν έχουν αξία μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα, όπως φαίνεται, διότι και πριν την απολιγνιτοποίηση εδώ και 25 χρόνια που λειτουργεί η ΔΕΗ, το ζητημα της τηλεθέρμανσης ποτέ δε βρήκε ποτέ λύση. Γιατί άραγε;;;;