Ομαδική Έκθεση στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας: “Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα”
Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας διοργανώνουν την ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt, η οποία έχει ως βάση της τη Θεσσαλονίκη, και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση περιλαμβάνει 27 έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και θα είναι επισκέψιμη από τις 25/02 μέχρι τις 06/03/2023, ώρες 6 με 9μμ στην Εύξεινο Λέσχη.
Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες, όπως αποδείχτηκε και από το πρόσφατο γεγονός του μεγάλου σεισμού.
Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ), συνέχισε στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Πολιτισμού Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική Πινακοθήκη), στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών (Αίθουσα Spinelli) και φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους και να καλέσει τους καλλιτέχνες να δουλέψουν πάνω σε κοινωνικά ζητήματα.
Στη διάρκεια των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25/02/2023 στις 7μμ, θα παρουσιαστεί από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance “Το κουτί”. Θέμα της είναι ο σύγχρονος άνθρωπος και η δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του, ο πρωταγωνιστής φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ αυτή την κατάσταση και να δράσει.
Ταυτόχρονα η performance τονίζει αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους. Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κι ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μας καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια της performance ακούγονται στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.
Οι συντελεστές
«Το κουτί»
Performer: Γιάννης Πρώιος
Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια : FireArt
Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης
Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος
Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας
Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς
Βιολί: Alex Kiou
Παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co.
Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο Sureal
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Χαρά Αμοιρίδου
Safiye Başar
Seda Boy
Νίκος Γαλαζούδης
Ευγένιος Γκάλκιν
Εμπρού Γιουσούφ
Fotokolekt (ομάδα)
Διονύσης Καλαμαράς
Αναστασία Καλτσή
Αγγελική Καραγιάννη
Levent Karaoğlu
Γιώργος Κιτσούκης
Ömer Koçağ
Ανδριάννα Κουμεντάκου
Χρύσα Κοφίνα
Νεφέλη Κυριάκου
Αναστασία Μέγα
Ευπραξία Μπαντάζου
Αρχοντία Παπαγεωργίου
Γιάννης Πρώιος
Χαράλαμπος Τουμπέκης
Μάρκος Τραϊτοράκης
Νάσος Χαλκίδης
Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και αποτελείται από εικαστικούς, μουσικούς, χορευτές, performers και θεωρητικούς της τέχνης. Στόχος της ομάδας είναι να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και δράσεις με θέμα την προσφυγιά, την πολιτική κράτηση, την πανδημία και την έννοια της ελευθερίας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ίδρυμα που, έχοντας πάρει το όνομά του από τον μεγάλο ποιητή Nâzım Hikmet, εστιάζει στην καλλιτεχνική δραστηριότητα και στοχεύει στην ανάπτυξη με ποικίλους τρόπους του τομέα του πολιτισμού και της τέχνης στην Τουρκία, ενώ παράλληλα είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην ενίσχυση της οργάνωσης καλλιτεχνών και διανοουμένων.
Pingback: Ομαδική Έκθεση στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» - Μακεδονία