Πέτη Πέρκα: «Ο τομέας της ενέργειας, κακώς, συνδέεται με συντηρητικά στερεότυπα»
Συμμετοχή της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Πέτης Περκα στο αφιέρωμα του Energypress 8 Μαρτίου: Δέκα επιτυχημένες «γυναίκες της ενέργειας»
Η ενασχόλησή της με την ενέργεια ήρθε λόγω πολιτικής, ενώ όπως λέει η ίδια, σήμερα συνδέεται στενά με τον τομέα αυτό, βρίσκοντας τον συναρπαστικό.
Η Πέτη Πέρκα είναι Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όπως δήλωσε στο energypress, ως γυναίκα πάντα ένιωθε ότι πρέπει να προσπαθεί περισσότερο, από έναν άντρα για να πετύχει οποιοδήποτε στόχο, επικρίνοντας ότι το κοινωνικό στάτους θέλει τη γυναίκα σε πολλούς ρόλους όπως σπίτι, παιδιά, οικογένεια, και σε δεύτερη μοίρα την καριέρα.
Σήμερα, αναγνωρίζει ότι τα πράγματα βελτιώνονται αλλά με πολλά μπρος-πίσω, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά ειδικά τον τομέα της ενέργειας.
Ποια βήματα σε οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;
Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που είμαι πολιτικός μηχανικός, η ενασχόλησή μου με τον τομέα της ενέργειας προέκυψε από το πρώτο συνθετικό, το πολιτικός. Ως βουλευτή και ειδικότερα Φλώρινας μου ανατέθηκε, από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο ρόλος της αναπληρώτριας τομεάρχη ενέργειας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μία αρμοδιότητα που μου άνοιξε πολλούς δρόμους, ενώ οι μεγάλες απαιτήσεις του τομέα, μου χάρισαν επιπλέον γνώση και εμπειρία για ένα ζήτημα που άπτεται άμεσα με την ενεργειακή περιφέρεια που εκπροσωπώ στη βουλή. Η συγκυρία της απολιγνιτοποίησης αλλά και της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας με έβαλαν στη βάσανο μελέτης ακόμα και ακαδημαϊκής και στην αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση. Οι σπουδές μου στο Πολυτεχνείο ως γενική κατεύθυνση, αποτέλεσαν ένα σημαντικό υπόβαθρο που με διευκόλυνε να εντρυφήσω περαιτέρω στο αντικείμενο. Θεώρησα υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ με επάρκεια τόσο στον ρόλο που μου ανατέθηκε, όσο και στις ανάγκες του ν. Φλώρινας που είναι τόσο συνδεδεμένος με την ενέργεια. Σήμερα νιώθω ότι συνδέομαι στενά με τον τομέα που βρίσκω σχεδόν συναρπαστικό.
Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;
Η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών στην δημόσια σφαίρα δυστυχώς είναι γενικό κοινωνικό φαινόμενο. Ειδικότερα σε τομείς που παραδοσιακά «ανήκαν» στους άνδρες, τα στερεότυπα λειτουργούν ακόμα, απλά σήμερα αφορούν κυρίως στις θέσεις ευθύνης. Παρόλο που όλο και περισσότερες γυναίκες απασχολούνται στον τομέα, στις θέσεις ευθύνης δεν υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση σε ότι αφορά στα δυο φύλλα. Το κοινωνικό στάτους θέλει τη γυναίκα σε πολλούς ρόλους όπως σπίτι, παιδιά, οικογένεια, και σε δεύτερη μοίρα την καριέρα. Η συνθήκη αυτή όμως αντί να αποδυναμώνει, αντιθέτως ενεργοποιεί περισσότερο τις γυναίκες οι οποίες με περισσότερο κόπο αλλά πάντως κερδίζουν τη θέση τους. Ο τομέας της ενέργειας, κακώς, συνδέεται με συντηρητικά στερεότυπα είτε ως μέρος των θετικών επιστημών -που δήθεν συνάδουν περισσότερο με τους άνδρες- είτε ως ενασχόληση με απαιτήσεις για τις οποίες οι γυναίκες δεν έχουν χρόνο και δυνάμεις, αφού η προτεραιότητά τους πρέπει να είναι το σπίτι και η οικογένεια.
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι το φύλλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη;
Πάντα ένιωθα πως το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, σήμαινε ότι έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο από ότι ένας άντρας ίδιων προσόντων για να πετύχω ένα στόχο. Αυτή η επιπλέον προσπάθεια είναι που δίνει σε πολλές γυναίκες και επιπλέον προσόντα. Οι περισσότερες δυσκολίες εντοπίζονται στην αρχή του επαγγελματικού βίου. Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά όταν δηλαδή κατακτήσεις κάποιους στόχους, αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρίες… συνηθίζω να λέω ότι δε σε πιάνει κανείς! Παρόλα αυτά η επαγγελματική εξέλιξη δυστυχώς ακόμα έχει φύλο. Δεν είναι όμως μόνο η προσωπική μου εμπειρία. Τον ρόλο του φύλου στην επαγγελματική εξέλιξη, τον συνειδητοποιείς παρατηρώντας γύρω σου τα κοινωνικά δεδομένα αλλά και μέσα από τα βιβλία.
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο;
Τα πράγματα βελτιώνονται αλλά όχι γραμμικά και σε καμία περίπτωση όχι θεαματικά. Ιστορικά έχουμε πολλά μπρος-πίσω. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά ειδικά στον τομέα της ενέργειας, θα έλεγα επειδή μετρούν αντικειμενικά κριτήρια όπως εκπαίδευση, επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας, υπάρχουν ελπίδες αλλά και ενδείξεις για πιο γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις του προοδευτικού και φεμινιστικού κινήματος για ισάξια αντιμετώπιση των γυναικών. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπαγορεύουν την ισότητα στην εργασία και εργαλεία πληροφόρησης για αντίδραση σε παραβατικές μεθόδους. Σε ό,τι με αφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτέλεσε ένα σημαντικό σχολείο, όπου συνάντησα διακρίσεις υπέρ των ανδρών στο εσωτερικό του αλλά και διαδικασίες αλληλεγγύης και ανατροπής φυλετικών στερεοτύπων. Η πρόσφατη ρύθμιση για ισότιμη συμμετοχή ανδρών – γυναικών στα ψηφοδέλτιά του αποτελεί ένα παράδειγμα.
—-
Η Πέτη Πέρκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ) με Μεταπτυχιακό στα Συγκοινωνιακά (ΑΠΘ).
Εργάστηκε στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στον δημόσιο τομέα.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 και μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας των Μηχανικών του Δημοσίου, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ – ΤΚ Μακεδονίας και μέλος της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με ευθύνη στον τομέα Ενέργειας, Δημοσίων Έργων, ΤΑΙΠΕΔ και παρακολούθησης του Νομοθετικού Έργου.
Από το Μάη του 2015 έως το Φλεβάρη του 2017 από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση πολιτικών για την αστική κινητικότητα, την ενσωμάτωση της καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών, την ενίσχυση του κλάδου των logistics, την προώθηση των υδατοδρομίων και τον στρατηγικό σχεδιασμό των μεταφορών.
Από το Μάρτη του 2017 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας. Προώθησε νομικές ρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και προστασίας του αιγιαλού και για πρώτη φορά πιλοτικά διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προέδρευε στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για τη Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) και συνέβαλε για την προώθηση εμβληματικών επενδύσεων.
Το Μάρτιο του 2018 σε συνέχεια της πολύμηνης εμπειρίας της στο επενδυτικό έργο της αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, της ανατέθηκε, από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ρόλος της Συντονίστριας της επένδυσης.
Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 και από τότε μέχρι σήμερα είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι μητέρα δύο παιδιών.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Energypress 8 Μαρτίου: Δέκα επιτυχημένες «γυναίκες της ενέργειας» ΕΔΩ
Διαβάστε τη συμμετοχή της Πέτης Πέρκα στο αφιέρωμα του Energypress: ΕΔΩ