Συνέντευξη με τους «δυνάμει» ψηφοφόρους μου
Σοφία Ηλιάδου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Υποψήφια βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Φλώρινας
Λίγο πριν από τις εκλογές, επιχειρώ να απαντήσω σε μια υποθετική συνέντευξη με τους «δυνάμει» ψηφοφόρους μου. Θα μιλήσω δηλαδή για μένα, για το τι εκπροσωπώ, ποια είμαι, γιατί μπήκα στη διαδικασία της υποψηφιότητας, πώς μπορώ να συμβάλλω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας και σε ποιους τομείς η ανάμειξή μου θα είναι καθοριστική.
Ξεκινάω πρώτα από το τί εκπροσωπώ:
α) Υπήρξα 10 χρόνια «ελεύθερος επαγγελματίας» και βοήθησα μέσα από το Φροντιστήριό μου να πετύχουν στο πανεπιστήμιο νέοι και νέες από τη Φλώρινα. Επιστήμονες που αναδείχτηκαν έπειτα στον κοινωνικό και επιστημονικό στίβο και για τους οποίους όλος ο νομός, αλλά και όλη η Δυτική Μακεδονία αισθάνονται περήφανοι. Οι αντιλήψεις μου για την αγορά, τους κανόνες της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της διαμορφώθηκαν τότε. Και προσωπικά θεωρώ αυτή την περίοδο της ζωής μου «μεγάλο σχολείο». Για αυτό εκτιμώ πολύ όσους επιχειρούν. Σε αυτό το διάστημα, παράλληλα με τη δουλειά του Φροντιστηρίου, ούσα μητέρα δύο παιδιών πήγαινα στη Θεσσαλονίκη και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές.
β) Στη συνέχεια εργάστηκα για 10 χρόνια ως Φιλόλογος Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης στα χωριά (Γυμνάσιο Μελίτης) και στην πόλη. Θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τους μαθητές και τις μαθήτριές μου και τους δεσμούς που μας συνέδεσαν για μια ζωή. Το ίδιο και τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μου και τους κοινούς μας προβληματισμούς και αγώνες για μια καλύτερη εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση που θα συμβάλει στην οικονομική και πνευματική ανόρθωση και στην έξοδο της Φλώρινας από την απομόνωση. Σε αυτό το διάστημα ολοκλήρωσα με«άριστα» το διδακτορικό μου, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο με θέμα την «Ιστορία της εκπαίδευσης στην Δυτική και την εκτός των ελληνικό συνόρων Μακεδονία (1840-1912)»
γ) Εκλέχτηκα το 2000 Λέκτορας της Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή και μάλιστα στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Στο Παράρτημα του Αριστοτελείου στη Φλώρινα). Από τότε εξελίχτηκα σε όλες τις βαθμίδες, κρινόμενη κάθε 3 χρόνια και έφτασα το 2015 στη βαθμίδα της «Τακτικής Καθηγήτριας». Έχω γράψει 22 επιστημονικά βιβλία Ιστορίας, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους, έχω πάρει μέρος σε 67 συνέδρια, ελληνικά και διεθνή και έχω συγγράψει 120 άρθρα. Σήμερα είμαι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ), μέλος της άνευ χρηματικών απολαβών «Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ» για τις σχέσεις Ελλάδας «Βόρειας Μακεδονίας» στα εκπαιδευτικά και αρχαιολογικά ζητήματα, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζητήματα Ιστορίας, ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής», Διευθύντρια του Εργαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Γιατί μπήκα στη διαδικασία της υποψηφιότητας
Μπήκα γιατί εμφορούμαι από την πεποίθηση πως ο νομός, μας χρειάζεται όλους και προπαντός έχει ανάγκη από ένα όραμα, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, ρεαλιστικό και αληθινό.
Και οπωσδήποτε μπήκα στον αγώνα γιατί πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτό που κομίζει, στις ιδέες του και στις αξίες του.!!
Πώς μπορώ να συμβάλλω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας;
Με το να σκύβω πάνω στα προβλήματά σας, να σας ακούω -ξέρω να ακούω- και να μπαίνω μπροστά στους κοινούς μας αγώνες
Με το να μετασχηματίζω την αβελτηρία σε δράση για την υλοποίηση των κοινωνών μας στόχων.
Με το να κινούμαι συνεχώς ανάμεσά σας και να σας στηρίζω.
Σε ποιους τομείς θα είμαι ενεργή;
-Στα Εθνικά θέματα, η πρόοδος των οποίωνμου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό
-Στην επιχειρηματικότητα και στα άμεσα ζητήματα που ο κλάδος αυτός αντιμετωπίζει, κάτι που είναι και η βασική γραμμή του κόμματος.
-Στην στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που αποτελούν την σημαντικότερη πηγή πλούτου του νομού μας
-Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της «απολιγνιτοποίησης», με τη συνεργασία με Ειδικούς σε αυτό αξιόλογους συναδέλφους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
-Στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που οδηγούν στην απομόνωση του νομού όπως οι οδικοί άξονες, (κάθετοι και μη), οι σήραγγες, οι συγκοινωνίες, η επικοινωνία
– Στην πρόοδο του τουρισμού που είναι ζωτικής σημασίας (εκκλησιαστικού, συνεδριακού, χειμερινού, θερινού), η οποία περνάει κυρίως από την σύνδεση της Φλώρινας με την Πρέσπα, με σύγχρονη οδική αρτηρία
– Στον πολλαπλασιασμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με την παράλληλη στήριξη των υπαρχόντων, κάτι για το οποίο με επιστράτευσε ο Πρωθυπουργός.
Με συνέπεια στις αρχές της παράταξής μας και με πίστη στον Πρωθυπουργό της Νίκης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Φλώρινα που θα κρατάει κοντά της τα παιδιά της και θα τους διασφαλίζει ευημερία.