Η Πέτη Πέρκα στο TV100: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έκαναν ήδη Ισπανία και Ιρλανδία» (video)
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, αφού έκανε ένα σύντομο σχόλιο για την «πρωτοφανή διαδικασία» ανάδειξης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «χάθηκαν τα πολιτικά κριτήρια», επικεντρώθηκε στις πρόσφατες πολιτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.
«Ακούσαμε τον κ. Κασσελάκη να λέει ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται για ‘ιερή συμμαχία’. Έπειτα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ήταν πανομοιότυπη με την αντίδραση της ΝΔ – καμία αναφορά στην Παλαιστίνη, ούτε στη Γάζα. Για να διορθωθεί στη συνέχεια, με νέα ανακοίνωση, αλλά τελικά – κι αυτό είναι το πιο σοβαρό – πληροφορηθήκαμε για τη συνάντηση του κ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ με μέλη του ισραηλινού AIPAC – η οποία μαθαίνουμε ανεπίσημα ότι μάλλον ακυρώθηκε.
Παρ’ όλα αυτά, η αρχική επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συναντήσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυτή την ακροδεξιά, εξτρεμιστική θα έλεγα, οργάνωση είναι ενδεικτική της πολιτικής που εφαρμόζει το κόμμα. Μερικά πράγματα είναι ‘λεπτά’ και κανένας Πρόεδρος αριστερού – έστω κατ’ όνομα – κόμματος δε θα επέλεγε τη δεδομένη στιγμή να κάνει μια τέτοια συνάντηση», σημείωσε δηκτικά.
Αφού υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας αποφάσισαν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, τόνισε ότι η Νέα Αριστερά «καλεί τον κ. Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα να προβούμε κι εμείς σ’ αυτή την ενέργεια. Ζητάμε μάλιστα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη θέση που θα έχει η χώρα μας».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ακρίβεια στο επίκεντρο, και την Π. Πέρκα να παραθέτει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία είναι ‘κόλαφος’. Σύμφωνα με αυτά, 16.6% του πληθυσμού διαβιοί σε συνθήκες υλικής στέρησης – ποσοστό αυξημένο κατά 15% από το 2022. 47.3% του πληθυσμού έχει στεγαστικό πρόβλημα, σχεδόν δηλαδή ένας στους δύο. Επιπλέον, το 23.6% του πληθυσμού που χρειάστηκε ιατρική εξέταση, δεν μπόρεσε να την κάνει, ποσοστό που φτάνει στο 49%, όταν μιλάμε για τα πιο φτωχά στρώματα.
Αναφέρθηκε στο μήνα που «δεν βγαίνει» για τη μέση οικογένεια, στην έλλειψη εποπτικών μηχανισμών, στον πληθωρισμό στα τρόφιμα και στα καρτέλ που λειτουργούν στην ενέργεια και στα σούπερ μάρκετ, όπου τα πρόστιμα που βάζει η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση στην αιτία του προβλήματος.
Ενώ και σε σχέση με την ανάπτυξη, παρατήρησε την αποβιομηχάνιση που ισχύει στη χώρα, με 4 βιομηχανίες να βάζουν πρόσφατα ‘λουκέτο’, λόγω του ενεργειακού κόστους. «Το δε Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ήταν μια ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνηση, έχει απορρόφηση μόλις 6.6 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 2.5 δισ. πήγαν στην πραγματική οικονομία, τα υπόλοιπα 4.1 δισ. είναι λογιστικές πληρωμές. Ενώ παράλληλα πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε η έρευνα που διεξάγεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αφού αυτά τα 2.5 δισ. χορηγήθηκαν μόνο σε 10 εταιρίες. Ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό», υπογράμμισε η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητα Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «θολά μηνύματα» που στέλνει το κόμμα, ενώ τόνισε ότι η δεξιά υιοθετεί σε πολλά θέματα την ατζέντα της ακροδεξιάς. Παράλληλα σημείωσε ότι και η σοσιαλδημοκρατία σταμάτησε κάποια στιγμή αυτόν τον ‘ταξικό’ ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση, σε σχέση με τα δικαιώματα, το μεταναστευτικό, υιοθέτησε τελικά μια ατζέντα «φοβική» σε πολλά ζητήματα και υποχώρησε, τώρα είναι που επανέρχεται.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Π. Πέρκα έκανε αναφορά στην υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ για τις ευρωεκλογές. «Κατ’ αρχάς συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να στηριχθεί η ομογένεια. Να θυμίσω όμως παράλληλα την υπόθεση με το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ) και την επίθεση τον Απρίλιο 1994 σε στρατόπεδο του αλβανικού στρατού, όπου συμμετείχε και ο Φ. Μπελέρης και η οποία έκλεισε με την καταδίκη 7 ατόμων για λαθρεμπόριο όπλων. Αναφέρομαι σ’ αυτό, γιατί χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Επειδή, εν μέσω φόβου, θυμού, οργής και φτώχειας, η κοινωνία χάνει την ελπίδα της κι αυτό είναι ‘καύσιμο’ για την άνοδο της ακροδεξιάς».