Στη Φλώρινα ο γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος (video, pics)
“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να διεκδικήσει, να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όπως έκανε πάντα, απέναντι στη συντήρηση, απέναντι σε όσα κρατούν τη χώρα μας πίσω “.
Με τη φράση αυτή ο γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, έδωσε το στίγμα της πολιτικής του κινήματος ενόψει ευρωεκλογών.
Κατά την επίσκεψη του στη Φλώρινα ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, καλώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια “για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό και κοινωνικό μέτωπο, όπου μπορεί να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στην πορεία για τις επόμενες εθνικές εκλογές”.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σπυρόπουλου:
“Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Φλώρινα στη συνέχεια της προεκλογικής μας εκστρατείας για τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Έρχομαι ξανά στη Φλώρινα μετά την επίσκεψή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συναντώ πολλούς φίλους, πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, πολίτες, ώστε να ακούσω τα μεγάλα προβλήματα που έχει η ευρύτερη περιοχή.
Δυστυχώς η καθημερινότητα του πολίτη και εδώ είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, αλλά πλέον και το κόστος ζωής, δυσχεραίνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο όλες τις οικογένειες, ιδιαίτερα όσες είναι πιο απομακρυσμένες περιοχές. Tο κόστος της θέρμανσης είναι πλέον ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλες τις οικογένειες και δεν υπάρχει η αντιμετώπιση που χρειάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης.
Πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα όσον αφορά το κόστος ζωής, αλλά και ιδιαίτερα επειδή βρισκόμαστε πριν και από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και από την Ευρώπη αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη στις απομακρυσμένες περιοχές. Όπου και να πάω βλέπω ότι τα χωριά μας ερημώνουν, στην περιφέρεια ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία, είναι οι άνθρωποι που δεν μένουν να δουλέψουν και να κάνουν οικογένεια στον τόπο τους, οι επιχειρήσεις μειώνονται, η ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα επίσης.
Ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή μας πολιτική είναι οι φυσικές καταστροφές και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο πρέπει επιπλέον να το βάλουμε σε ζήτημα ευρωπαϊκό, πρέπει η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της και να δημιουργήσει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των ακραίων συνθηκών και φαινομένων. Όπως επίσης, μια βασική μου προτεραιότητα, αν βρεθώ και επιλεγώ από τον ελληνικό λαό ως ευρωβουλευτής, είναι να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη μέτρα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και μέσα από τις επιδοτήσεις και τη νέα ΚΑΠ, αλλά κυρίως μέσα από μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν τον πρωτογενή τομέα τον οποίο εμείς ως ΠΑΣΟΚ το θεωρούμε ως ένα βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας.
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, αλλά επιπλέον και εδώ, για τη χώρα μας γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αλαζονεία, με αμετροέπεια, με αίσθηση ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική της ή θα υπάρχει μια δύναμη, αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στη βουλή αλλά και στην κοινωνία, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα στραφεί απέναντι σε αυτή την πολιτική που καθημερινά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να διεκδικήσει, να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όπως έκανε πάντα, απέναντι στο παρελθόν, απέναντι στη συντήρηση, απέναντι σε όσα κρατούν τη χώρα μας πίσω. Είναι λοιπόν αυτή η στιγμή, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές, όπου ο ελληνικός λόγος θα αποφασίσει και πιστεύω ότι θα αποφασίσει με γνώμονα το μέλλον αυτού του τόπου και κυρίως με έναν μεγάλο σκοπό, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό και κοινωνικό μέτωπο όπου μπορεί να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στην πορεία για τις επόμενες εθνικές εκλογές”.
Ερώτηση δημοσιογράφου (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης): κ. Σπυρόπουλε, τελευταία αναθερμαίνεται η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το κόμμα σας έχει εκφραστεί λέγοντας πως η συμφωνία αυτή πάσχει, το ίδιο λέει και η Νέα Δημοκρατία ότι είναι μια κακή συμφωνία. Βλέπουμε τώρα το VMRO και αυτό για τους δικούς του λόγους να θεωρεί ότι η Συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα. Μήπως είναι μια ευκαιρία τώρα να επαναδιαπραγματευτούμε ως χώρα την Συμφωνία των Πρεσπών;
Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα αμφισβητεί τους όρους της Συμφωνίας που είχε επιτευχθεί. Και γίνεται τώρα αφού η γειτονική χώρα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και αφού έχουμε αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ότι προβλήματα και να υπήρχαν. Γιατί το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα δικαιωνόμαστε για τη στάση μας, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δεν λύθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε και κυρίως δεν διασφαλίστηκε ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας θα δημιουργούσε προβλήματα στην εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Άρα είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώτα απ’ όλα και δεν μας αρκούν δηλώσεις ούτε της κ. Φον ντερ Λάιεν ούτε των ηγετικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πράξεις. Και επίσης χρειάζεται και η παρέμβαση και του ΝΑΤΟ γιατί υπήρξε η συμφωνία να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν, εδώ, τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι και αυτά πολύ σημαντικά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα και στα επόμενα χρόνια. Εγώ θα τοποθετούσα εξωτερική πολιτική και άμυνα γιατί συνεχίζουμε και βλέπουμε και την τουρκική προκλητικότητα. Ακούμε τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που ήταν στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Πόσο θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας και πόσο θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε και ευρωπαίους συμμάχους μας που εξοπλίζουν την Τουρκία με όπλα την ώρα που έχει αυτή την επιθετική συμπεριφορά εναντίον μας; Πόσο θα συνεχίσουμε εμείς να μπαίνουμε σε ένα ράλι εξοπλισμών υποθηκεύοντας το μέλλον των νεότερων γενεών και ταυτόχρονα να μην υπάρχει και εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκίας;
Ερώτηση: Δεν συζητάτε δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση;
Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει μια εθνική στρατηγική, εμείς είπαμε ότι η Συμφωνία είχε πάρα πολλά προβλήματα και με την εθνότητα, με την γλώσσα και με την κυβέρνηση τότε που ήταν μια φιλική προς την αντιμετώπιση της λύσης του Σκοπιανού, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις ακροδεξιές που επικράτησαν τώρα που αμφισβητούνε στην ουσία ευθέως αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί, ποιες ήταν οι δικλείδες ασφαλείας; Σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασελάκης και βέβαια ο κ. Τσίπρας και πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή γιατί αυτή ηγείται της χώρας να μας πει τι ενέργειες θα κάνει σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η συμφωνία ή να ανοίξει μια συζήτηση για κάτι διαφορετικό αλλά το κάτι διαφορετικό που θα έχει σχέση και με την συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.