Η Πέτη Πέρκα στο Attica TV: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιφυλάσσει φορολογία στους πολίτες και υπερκέρδη στα ολιγοπώλια»
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025, με τη Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς να ξεκινά την τοποθέτησή της με τον κρίσιμο τομέα της υγείας. «Ζούμε σε μια χώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, με υπερεφημέρευση αγροτικών και ειδικευόμενων γιατρών, με απλήρωτες εφημερίες. Ως Βουλεύτρια Περιφέρειας, το βλέπω καθημερινά και στην περιοχή μου, τη Φλώρινα. Διάφορες ειδικότητες γιατρών πηγαίνουν από τη μία πόλη της Δυτικής Μακεδονίας στην άλλη.
Ο προϋπολογισμός δείχνει την πολιτική και τις πολιτικές προτεραιοποιήσεις. Επομένως, στις δαπάνες της υγείας θα έπρεπε, όχι απλώς να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά πολύ υψηλότερα, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι στις ιδιωτικές δαπάνες της υγείας είμαστε ‘πρωταθλητές’.
Κι επειδή μιλήσατε για «επιτυχία» της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, να υπενθυμίσω ότι ο ιδιωτικός τομέας δε συνεισέφερε, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ ήταν που ‘έβαλαν πλάτη’, ενώ η χώρα μας είχε και τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τότε που ο κ. Λύτρας δημοσίευσε τη σχετική Έκθεση με τα στοιχεία για την περίοδο του κορωνοϊού, δεν έχει πρόσβαση σε αρχεία. Η ΝΔ έχει αποφασίσει να κυβερνά με αυταρχισμό και θεωρώντας ότι δεν έχει αντιπολίτευση. Κάτι που προσωπικά δεν δέχομαι, στη Νέα Αριστερά ασκούμε πολύ σκληρή αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα, ασχέτως αν δεν βγαίνει όσο θα έπρεπε προς τα έξω».
Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι αυτό που επιφυλάσσει η κυβέρνηση είναι φορολογία στους πολίτες και υπερκέρδη στις εταιρίες ενέργειας, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ και στα ολιγοπώλια που δημιουργούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με παραχωρήσεις, είτε με νομοθετήματα που ευνοούν τη συγκέντρωση αυτή.
«Δεν είναι μόνο η υγεία, είναι και η παιδεία, είναι και το ρεύμα, αλλά είναι και το νερό, το οποίο σιγά σιγά ιδιωτικοποιείται, με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ – καταθέσαμε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όλα έχουν τον ίδιο παρανομαστή: κυβερνάω όπως θέλω, κάνω ό,τι θέλω, ευνοώ τα λίγα μεγάλα συμφέροντα που επιχειρούν σε όλους τους τομείς – γιατί πρόκειται περίπου για τις ίδιες εταιρίες. Και δίνω στο λαό αύξηση 28 και 36 ευρώ το μήνα».
Αναφέρθηκε στο ποσοστό της ανάπτυξης, που είναι 2% – 2.5%, την ώρα που το 50% των εργαζομένων αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα και που το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό παραμένει στο 26%. «Άρα τι παίρνουν οι πολίτες από αυτή την ανάπτυξη;», έθεσε το ερώτημα. «Θα σας πω τι δίνουν. 5,76 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2024 και το 2025 το 1,254 δισ. ευρώ για ΦΠΑ. Συγχρόνως, φορολογείται το φιλοδώρημα του σερβιτόρου, τα σκάφη όμως απαλλάσσονται από το φόρο πολυτελείας και η γονική παροχή μέχρι 800 χιλιάδες ευρώ ανά γονέα και ανά τέκνο απαλλάσσεται από φόρο. Πρόκειται για μια ταξική πολιτική που φτωχοποιεί συνεχώς τον ελληνικό λαό, σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα αφήγημα της κυβέρνησης για μια τρομερή ανάπτυξη, η οποία όμως δεν αποδεικνύεται στην καθημερινότητα του πολίτη.
Κι όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται στη βάση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της ΝΔ ότι όταν έρθουν οι επενδύσεις και όσο θα γίνονται επενδύσεις, θα μοιραστεί και ο πλούτος και όλοι θα είμαστε καλά. Στην πραγματικότητα όμως, αν δεν υπάρχει αναδιανομή του πλούτου μέσω της φορολογίας, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ποτέ δεν θα είναι καλά. Θα έχουμε πάντα αυτή τη συγκεντροποίηση, με τις λίγες εταιρίες και τα υπερκέρδη.
Όσο για τις περιβόητες επενδύσεις, πρόκειται για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, που έχουν να κάνουν με τα ‘κόκκινα’ δάνεια και τα funds, και για κατασκευές και τουρισμό. Το μοντέλο δηλαδή που μας οδήγησε στην πτώχευση, γιατί αυτή τη χώρα κάποιοι τη χρεοκόπησαν, αυτό να μην το ξεχνάμε. Καμία παραγωγική επένδυση, ενώ και η Ένωση των Βιομηχανιών της χώρας, η ΕΒΙΚΕΝ, καταγγέλει την κυβέρνηση για καρτέλ που δεν ελέγχονται, για έλλειψη ανταγωνισμού και επειδή, λόγω του ενεργειακού κόστους, υπάρχει μπαράζ λουκέτων σε βιομηχανικές μονάδες.
Κι όμως, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «επένδυση» τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού. Επένδυση χωρίς ‘φτυαριά’, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πήρε τη διαχείριση και τη λειτουργία ενός έτοιμου έργου για 25 χρόνια. Και η κυβέρνηση ‘πανηγυρίζει’ για τη μείωση της τιμής των διοδίων από 2,80 σε 2,50 ευρώ. Για 5 χρόνια όμως, διότι μετά η τιμή θα πάει στα 3,25 και μάλιστα τις ώρες αιχμής, δηλαδή όταν οι πολίτες μετακινούνται προς και από τη δουλειά τους. Για να μην αναλύσω ότι το έργο έπρεπε να είχε επιστραφεί εδώ και χρόνια στο δημόσιο, αλλά είχαμε το ‘κόλπο’ με τις ενδοομιλικές συναλλαγές του παραχωρησιούχου. Σε κάθε περίπτωση, δεν επέστρεψε ούτε τώρα που η σύμβαση έληξε και οι μέτοχοι έχουν λάβει τόσα κέρδη μες στα χρόνια. Κι αυτό είναι πολιτική επιλογή.
Αυτή είναι και η εικόνα της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Καμία παραγωγική διαδικασία, απόσυρση του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, ιδιωτικοποιήσεις παντού, που καταλήγουν σε υπερσυγκέντρωση».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/jQGFEsb0EBg