Πέτη Πέρκα: «Άνθρακες ο θησαυρός: Οι επενδύσεις ενόψει απολιγνιτοποίησης ήταν ενδεικτικά σενάρια και υποθέσεις εργασίας»
Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα με τίτλο: “Γιατί αποσύρουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι εταιρίες στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης”
Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέροντας ότι είχε καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση στις 14.10.2024, αλλά οι απαντήσεις του Υπουργού δεν ήταν ικανοποιητικές. Επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει. Στη συνέχεια επισήμανε ότι «πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης και αντί για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης το πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι ένα αόριστο και θολό κείμενο.
Οι 16 πολυδιαφημισμένες εμβληματικές επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί το 2020 στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), έγιναν 5 στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) και τελικά πλησιάζουμε το 2025 χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θέσεις εργασίας χάνονται, οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή και οι επενδυτές είτε απεντάσσονται από το πρόγραμμα είτε δεν δείχνουν πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies στην Κοζάνη απεντάχθηκε. Δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στις λιγνιτικές περιοχές κάνουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.
Οι καθυστερήσεις στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) για την χωροθέτηση των επενδύσεων είναι κρίσιμο ζήτημα. Μας λέγατε ύστερα από δική μου ερώτηση ότι τα ΕΠΣ θα είναι έτοιμα δεύτερο εξάμηνο 2023. Τελικά τώρα λέτε δεύτερο εξάμηνο 2025 . Δεν θα γίνουν επενδύσεις εάν δεν υπάρχουν οι χρήσεις γης. Επίσης, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των εδαφών που ανήκαν στη ΔΕΗ αλλά και η μη εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου αποτελούν καθοριστικούς ανασταλτικούς παράγοντες.
Υπόσχεστε θέσεις απασχόλησης, ενώ ο κίνδυνος της ερημοποίησης των λιγντικών περιοχών είναι πλέον ορατός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι θα χαθούν 25.000-27.000 θέσεις εργασίας. Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο 23.000 θέσεις εργασίας. Εσείς βάζατε στόχο 8000-10.000 θέσεις εργασίας και τώρα μας λέτε ότι θα δημιουργηθούν 4000 θέσεις Εργασίας».
Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό:
- Πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης μέχρι σήμερα; Πόσες οφείλονται στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και στο ειδικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου;
- Γιατί απεντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies; Ποια είναι η εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων της Sunlight και της Wonderplant; Από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις του ΣΔΑΜ πόσες προχωράνε; Έχει ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία για κάποια από τις εμβληματικές επενδύσεις;
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης απέφυγε να απαντήσει τις ερωτήσεις τις κ. Πέρκα.Ως προς τις θέσεις εργασίας είπε ότι προβλέπονται να δημιουργηθούν στην Δυτική Μακεδονία με βάσει τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων 3515 θέσεις εργασίας: 1300 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1855 σε μεσαίες και 360 στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ως προς το ζήτημα της advent και της wonderplant επί της ουσίας ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι υποσχέσεις που έδιναν δεν λάμβαναν υπόψη τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ). Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε το ΣΔΑΜ και τα ΕΣΔΙΜ η Πέτη Πέρκα ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό κανονισμό. Τελικά το 2025 ο αρμόδιος Υπουργός έμμεσα το αναγνώρισε και επικαλείται ασυμβατότητα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του ΤΔΜ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα έργα που αναμένεται να γίνουν στην Δυτική Μακεδονία, τα οποία όμως δεν αποτελούν επενδύσεις.
Η Πέτη Πέρκα ανέφερε χαρακτηριστικά στην δευτερολογία της «εμφανίζετε ως εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις, ανακαινίσεις νοσοκομείων και έργα οφειλόμενα από την πολιτεία στις περιοχές αυτές. Δεν είναι αυτές επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίες».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «εγώ ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα, γιατί δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις. Δεν μου το απαντήσετε αυτό. Ως προς τίς θέσεις εργασίας θα μελετήσω αυτά που καταθέσατε να δούμε πόσο ισχύουν».
Βέβαια ο Υπουργός δεν απάντησε πώς από τις 10.000 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας φτάσαμε στις 3515 και προφανώς απέφυγε να εξηγήσει πως θα καλυφθεί το κενό από τις θέσεις εργασίας που προβλέπονται να χαθούν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.
Η Βουλεύτρια Φλώρινας ανέφερε: «Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρει ότι οι πολυδιαφημισμένες 16 εμβληματικές επενδύσεις του ΣΔΑΜ ήταν τελικά υποθέσεις εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται σήμερα. Δεν αναφέρονται πουθενά στα εγκεκριμένα προγράμματα, εκτός από τις 5, όπου και αυτές ήταν ενδεικτικές. Πείτε στους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών που φεύγουν γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν ότι κάνατε μια υπόθεση εργασίας. Πρέπει να τους το πείτε γιατί έχουν παραπλανηθεί.
Ήδη από το 2022 είχα καταθέσει σχετική ερώτηση με θέμα “Άνθρακες ο θησαυρός των 16 εμβληματικών επενδύσεων της απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης της ΝΔ» και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τελικά δεν έγινε τίποτα”.
Ως προς την ακύρωση της επένδυσης της Advent Technologies, η Βουλεύτρια Φλώρινας ανέφερε ότι προφανώς έγινε κάτι λάθος στο σχεδιασμό, όπως και στην περίπτωση της Wonderplant. Η επένδυση της Wonderplant, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία προκύπτει τελικά ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης λόγω των αστοχιών της κυβέρνησης. Εξαιτίας του λανθασμένου αρχικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν στο εδαφικό σχέδιο επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Τόνισε χαρακτηριστικά «από το 2019 σας καλούσαμε να δώσετε έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Να επαναποδώσετε τα εδάφη με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες. Σας καλούσαμε να λάβετε υπόψη σας την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον οδικό χάρτη για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή όπου έδινε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Και εσείς κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Εξυπηρετείτε 2-3 μεγάλους επενδυτές, την ΔΕΗ και η κοινωνία απ’ έξω».
Πρόσθεσε ότι «την αστοχία σας αυτή προσπαθείτε να διορθώσετε μέσω της αναθεώρησης του ΠΔΑΜ που θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από την Ε.Ε» Χρειάστηκαν 5 χρόνια, ώστε να καταλάβετε ότι είναι αναγκαία η στροφή στην αγροτική παραγωγή σε περιοχές που έχουν καθαρά αγροτικό χαρακτήρα. Πείτε στους πολίτες ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και λόγω δικών σας καθυστερήσεων, αστοχιών σας στον σχεδιασμό, λανθασμένων σας επιλογών δεν έχουν προχωρήσει οι επενδύσεις».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εταιρεία οινοποιίας «Κτήμα Άλφα», η οποία αναμένει έξι μήνες την άδεια οικοδομής για την επένδυση που υλοποιεί στο Αμύνταιο. «Η Πολεοδομία της Φλώρινας έχει 3 υπαλλήλους. Δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις. Επίσης δεν έχετε προχωρήσει την αναβάθμιση του δικτύου, αντιθέτως προσπαθείτε να αλλάξετε εγκεκριμένους σχεδιασμούς με μικροκομματικά κριτήρια. Δεν θα έρθει καμία επιχείρηση να επενδύσει σε μια περιοχή που δεν έχει δρόμους και σιδηρόδρομο».
Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της αναφέροντας τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, όπου οι λιγνιτικές περιοχές λαμβάνουν μόλις 10% παραπάνω από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας με αποτέλεσμα για παράδειγμα η Κρήτη να έχει τα ίδια ποσοστά ενισχύσεων με την Δυτική Μακεδονία. Αναφέρθηκε και στην άνιση αναλογία ενίσχυσης μεταξύ μεγάλων, μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του αναπτυξιακού νόμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την τοπική κοινωνία αν θέλουμε να τη σώσουμε πρέπει να εστιάσουμε στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό. Όπως αποδεικνύεται και σήμερα, επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική μας. Έχετε αποτύχει. Όπως λέει και η Ευρώπη είναι τρομακτικός ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προφίλ των περιοχών και γι’ αυτό απαιτείται σχέδιο και συμμετοχή και εσείς δυστυχώς δεν είχατε την πολιτική βούληση να εφαρμόσετε καμία από τις δύο προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση».
Δείτε το videoεδώ:https://youtu.be/Ie2Px6f7qqk