Απόφαση του Συλλόγου Ψυχολογίας για την απόφαση της Συγκλήτου για την παράταση του εαρινού εξαμήνου
Στις 4/2, ανακοινώθηκε με απόφαση Συγκλήτου η παράταση του εαρινού εξαμήνου για όλα τα τμήματα του ΠΔΜ. Συγκεκριμένα, με το δεδομένο ότι η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου τελειώνει στις 7/2, ορίζονται 3 κενές εβδομάδες (10/2-28/2) αντί για 1 που οριζόταν μέχρι πρότινος μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Αυτό, παράλληλα, σημαίνει ότι, αν κάθε εξάμηνο διαρκεί 13 εβδομάδες, τότε η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου τελειώνει είτε στις 04/07 είτε 11/07 (ανάλογα με την απόφαση κάθε τμήματος). Παράλληλα καμία ανακοίνωση δεν συνόδευσε την τροποποίηση, ενώ η ίδια η γραμματεία του τμήματος Ψυχολογίας,αρχικά δεν γνώριζε τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη.
Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις για τον λόγο αυτής της παράτασης οι απαντήσεις που πήραμε ήταν ότι υπάρχει καθυστέρηση πρόσληψης έκτακτου διδακτικού προσωπικού, ωστόσο υπάρχουν μόνο 8 ανοιχτές προκηρύξεις για έκτακτο διδακτικό προσωπικό (και για τα 22 τμήματα του ΠΔΜ). Εκτός 1. αν κάποιες δεν έχουν ανοίξει ακόμη 2. ενδέχεται να μην αφορούν τις πραγματικές ανάγκες του πανεπιστημίου. Δηλαδή, μπορεί οι προκηρύξεις του υπουργείου να μην ανταποκρίθηκαν στις θέσεις που ζήτησε το πανεπιστήμιο και άρα να μην εκπληρώνουν τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσης. Συγκεκριμένα οι ανοιχτές προκηρύξεις αφορούν τα τμήματα Στατιστικής(2), Πληροφορικής(1), Μηχανολόγων Μηχανικών(1), Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων(2), Καλών Τεχνών(1), Λογιστική και Χρηματοοικονομική(1). Επιπλέον, μας ενημέρωσαν ότι ακόμη και να υπογραφούν οι συμβάσεις δεν έχει δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο για να πληρωθούν οι αναπληρωτές καθηγητές. Επί της ουσίας λόγω των γραφειοκρατικών ζητημάτων, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, η Σύγκλητος αντί να ασκήσει πιέσεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία του ιδρύματος, προτιμάει να τελειώσει ολόκληρο το εξάμηνο έναν μήνα μετά. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που βλέπουμε εξάμηνο να ξεκινάει με ελλείψεις καθηγητών και με μαθήματα να ξεκινούν ακόμη και έναν μήνα μετά.
Για μια ακόμη φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Το ίδρυμα μας βρίσκεται από τις δυσμενέστερες θέσεις σε σχέση με την αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΘΑΑΕ το 2022, οι ενεργοί προπτυχιακοί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι 81 ανά μέλος ΔΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω δεδομένο, τα συνολικά μέλη ΔΕΠ και άλλους παράγοντες (πχ μέλη ΔΕΠ ανά τμήμα), το πανεπιστήμιο μας κατατάσσεται στην 20η θέση από τα 25 ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, ενώ στα πανεπιστήμια μας έχουμε σοβαρές ελλείψεις καθηγητών, αυτό που απασχολεί το υπουργείο δεν είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων αλλά οι διαγραφές των φοιτητών στα ν+2 έτη από τα δημόσια πανεπιστήμια. Το αφήγημα αυτό που αναπαράγεται, ορίζει ως πρόβλημα τους “αιώνιους φοιτητές” και την ίδια στιγμή παρεμποδίζεται η ίδια η λειτουργία των πανεπιστημίων λόγω των ελλείψεων καθηγητών. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια και ειδικά τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η σύγκλητος μας αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις της, αφού παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες και αποκλείουν τους φοιτητικούς συλλόγους από την συμμετοχή τους σε αυτές τις διαδικασίες. Φαίνεται για ακόμα μια φορά η αδυναμία του Πανεπιστημίου να λειτουργήσει ομαλά. Τα προηγούμενα μόλις χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά από αλλαγές τόσο στο πρόγραμμα σπουδών όσο και στις διεξαγωγές των μαθημάτων. Πριν από λίγα χρόνια, θυμόμαστε να κλείνουν τις σχολές μας στη Φλώρινα, διεξάγοντας διαδικτυακά μαθήματα, λόγω ανακαίνισης του κτηρίου. Η τωρινή απόφαση είναι εξίσου παράλογη, καθώς για πρώτη φορά η έναρξη και η λήξη του εαρινού εξαμήνου θα καθυστερήσει τόσο πολύ, πηγαίνοντας πίσω την εξεταστική μας. Η διοίκηση δείχνει την πλήρη αδιαφορία απέναντι στους φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατάγονται από την πόλη στην οποία σπουδάζουν. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που αναγκάζονται να δουλεύουν τα καλοκαίρια τους λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Η αλλαγή του ημερολογίου θα φέρει προβλήματα στην εργασία τους, η οποία το πιο πιθανόν θα έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Η διοίκηση δεν δείχνει καμία μέριμνα για αυτό το ζήτημα και ούτε για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που θα φύγουν από την πόλη που σπουδάζουν και θα ξενοικιάσουν από τον Ιούλιο. Ενώ αντίστοιχες δυσκολίες θα παρατηρηθούν και σε όσους θα αναλάβουν πρακτική σε φορείς εκτός της Φλώρινας, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις ώστε να καλύψουν τον αριθμό των φοιτητών, και θα κάνουν πρακτική σε άλλες πόλεις, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Στις σχολές μας βλέπουμε να χτίζεται μια δύσκολη και εντατικοποιημένη καθημερινότητα την οποία οι αποφάσεις της διοίκησης έρχονται να την ενισχύσουν. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο αφήνουν φοιτητές να αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν σε μαθήματα.
Είναι απαράδεκτο να αναφερόμαστε σε χαμένα μαθήματα και εξεταστικές.
Καταγγέλλουμε την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να καθυστερήσει την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
Απαιτούμε την αναίρεση της απόφασης της Συγκλήτου
Να μην παραταθεί η εξεταστική του Ιουνίου