Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς: «Ποιο το όφελος για τους καταναλωτές από την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από ορυκτό αέριο;»
Τη διχογνωμία ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τα οφέλη για τους καταναλωτές από τη μετατροπή της Ελλάδας σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειαςτο 2024, αναδεικνύουν τέσσερις (4) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα.
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για αλλαγή σελίδας, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνει ότι οι εξαγωγές ρεύματος μάς γυρνάνε μπούμερανγκ…Στη δεδομένη συγκυρία, αυτό καταλήγει μπούμερανγκ, οι χώρες που κάνουν εξαγωγές στην ουσία τιμωρούνται… Αυξάνοντας τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργείται νέα ανοδική πίεση στη χονδρική τιμή του ρεύματος, που αποτελεί βάση για τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κάθε μήνα».
Τον «μεγάλο ενθουσιασμό» του Πρωθυπουργού για την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να μην συμμερίζεται ούτε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Ο Πρόεδρός της, Αντώνης Κοντολέων, επισημαίνει ότι οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειαςστην ουσία εμποδίζουν τις ΑΠΕ να ρίξουν τις τιμές, καθώς οι μεγάλες εξαγωγές αυξάνουν τεχνητά τη ζήτηση. Τονίζει ακόμη ότι οι εξαγωγές καλύπτονται κατά κύριο λόγο από παραγόμενη ενέργεια από μονάδες που χρησιμοποιούν ακριβό εισαγόμενο ορυκτό αέριο.
Όπως τονίζουν οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε η Δεξαμενή Σκέψης, GreenTank, στις τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή που δημοσίευσε για τον μήνα Δεκέμβριο 2024. Ειδικότερα τον Νοέμβριο, όπου καταγράφεται ρεκόρ μηνιαίων καθαρών εξαγωγών (646 GWh), καταγράφεται παράλληλα και η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Η δε μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου κατά 35,9% για το 2024, σε σχέση με το έτος 2023 (+5,641 GWh),φαίνεται ότι αντικατέστησε, πρωτίστως, την κατακόρυφη πτώση των καθαρών εισαγωγών (-5,219 GWh), δηλαδή την αύξηση των εξαγωγών.
Υπογραμμίζουν άρα πως, αφενός η αύξηση των εξαγωγών αυξάνει παράλληλα τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και αφετέρου, οιεξαγωγές καλύπτονται κατά κύριο λόγο από παραγόμενη ενέργεια από μονάδες που χρησιμοποιούν ακριβό εισαγόμενο ορυκτό αέριο.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούν να μάθουν: αν τελικά γυρνάνε μπούμερανγκ οι εξαγωγές ρεύματος για τους καταναλωτές, όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, ποια μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), για την προστασία των καταναλωτών δεδομένου ότι η χώρα αποκτά εξαγωγικό προφίλ, εάν θα είχε νόημα να εφαρμόζονται περιορισμοί εξαγωγών (allocationconstraints) και αν ναι προτίθεται να εισηγηθεί αυτό το μέτρο στην κυβέρνηση η ΡΑΑΕΥ, αν ισχύει ότι οιεξαγωγές καλύπτονται κατά κύριο λόγο από παραγόμενη ενέργεια από μονάδες που χρησιμοποιούν ακριβό εισαγόμενο ορυκτό αέριο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του GreenTank και όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ