Πώς να αγοράσετε το πρώτο σας κρυπτονόμισμα (για αρχάριους)
Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τον μέσο πολίτη στην Ελλάδα (βέβαια το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες που είναι αυτές που θα κινούν τον κόσμο μας στο κοντινό/μακρινό μέλλον)
Δεν θα δίνατε το πορτοφόλι σας σε έναν ξένο, έτσι;- Όμως αυτό ακριβώς κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι, κρατώντας μετρητά στις τράπεζες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς. Μερικοί είναι “καταδικασμένοι” να μείνουν πίσω… Όχι εσείς. Δείτε πώς μπορείτε να αγοράσετε με ασφάλεια το πρώτο σας ψηφιακό νόμισμα σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Βήμα 1: Διαλέξτε ένα πορτοφόλι (εφαρμογή στο κινητό / λογισμικό για Windows/Linux)
Για αρχάριους λοιπόν προτείνονται:
[α]. Το Coinbase Wallet (App Store/Google Play) → Πιο εύκολο για αρχάριους
[β]. Το Trust Wallet (ανήκει στην Binance) → Εξαιρετικό για χρήστες Android
[γ]. Το MetaMask, επέκταση προγράμματος περιήγησης (Browser extension) → Το καλύτερο για τους οπαδούς του κρυπτονομίσματος Ethereum
[δ]. Το Electrum → Ανοιχτού κώδικα, δωρεάν και προσφέρει ισχυρή ασφάλεια
[ε]. Το Exodus → Απλοποιεί όλες τις διαδικασίες, υποστηρίζει πολλά νομίσματα και μπορείς να αγοράσεις νομίσματα δηλαδή λειτουργεί και σαν ανταλλακτήριο
🔐Επαγγελματική Συμβουλή: Κάθε σωστό πορτοφόλι έχει και τη φράση κλειδώματος του (seed phrase). Γράψτε τη φράση του κρυπτο-πορτοφολιού σας ~12 λέξεων σε χαρτί (μην την αποθηκεύσετε ψηφιακά!). Αν τη χάσετε = χάσατε τα χρήματά σας. Αν όχι, έχετε τα χρήματα σας ανά πάσα στιγμή ακόμα και αν χάσετε το κινητό σας.
Βήμα 2: Επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο/exchange (Το παντοπωλείο κρυπτονομισμάτων)
Υπάρχουν πολλά κρυπτονομίσματα με διαφορετική αξία σε ευρώ. Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζετε το Bitcoin, που έχει και τη μεγαλύτερη αξία σε ευρώ, όμως υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να ασχολείστε με αυτόν τον κόσμο, αν όχι ενεργά τουλάχιστον να έχετε γνώση και γνώμη, να εκπαιδεύεστε, τόσο το καλύτερο για εσάς (για το μέλλον σας) και θα εξηγήσω. Εκτός από το Bitcoin υπάρχει και το επίσης ισχυρό Ethereum.
Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων:
Η Προμήθεια αγοράς/μεταφοράς (Βασικά αυτό είναι το πιο σημαντικό)
Στο Coinbase ~1,5% προμήθεια (Για εντελώς αρχάριους – Παρέχει θεωρητικά μεγάλη ασφάλεια από κυβερνοεπιθέσεις)
Στο Kraken 0,2% προμήθεια (Πολύ χαμηλή ενώ φημίζεται και για την υποστήριξη πελατών του)
Στο Binance 0,1% (Για προχωρημένους χρήστες με 500+ επιλογές νομισμάτων)
⚠️Αποφύγετε: Τυχαίες εφαρμογές ή πορτοφόλια ή ανταλλακτήρια που υπόσχονται “δωρεάν Bitcoin”. Μείνετε στα 5 κορυφαία ανταλλακτήρια. Λόγω εμπειρίας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον ιστότοπο bitcoin.com (πληκτρολογήστε και μπείτε). Εκεί εκτός από πολλές πληροφορίες για τον κόσμο του bitcoin μπορείτε και να αγοράσετε χωρίς φόβο bitcoin (και μερικά ακόμα νομίσματα). Εγγραφείτε στο ενημερωτικό τους δελτίο (αγγλικά) για να μένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Βήμα 3: Αγοράστε το πρώτο σας κρυπτονόμισμα (Ξεκινήστε με μικρό ποσό!)
- Καταθέστε μετρητά στο ανταλλακτήριο μέσω τραπεζικού εμβάσματος (άμεσα) ή χρεωστικής κάρτας (ταχύτερα αλλά με υψηλότερες χρεώσεις)
- Αγοράστε Bitcoin (BTC) ή Ethereum (ETH) – τα “blue chips” των κρυπτονομισμάτων
- Μεταφέρετε το στο πορτοφόλι σας (μην αφήνετε νομίσματα στα ανταλλακτήρια!)
💰Ιδέα για την πρώτη σας αγορά: 20 ευρώ Bitcoin-είναι αρκετά για να μάθετε, όχι αρκετά για να πανικοβληθείτε επειδή οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν. Τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθή αλλά η αξία τους σε ευρώ θα φανεί σε βάθος χρόνου.
Αν π.χ. αγοράσετε σήμερα 20 ευρώ σε Bitcoin μπορεί προσωρινά η αξία των χρημάτων να μεταβάλλεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω αλλά… με τις τάσεις που υπάρχουν μπορεί σε 5 ή 10 χρόνια η αξία των Bitcoin σας να είναι 200 ή 2000 ευρώ(!) Ναι…(?)(!) Ε, δεν αξίζει το ρίσκο;;
Βήμα 4: Αποφύγετε τα κλασσικά λάθη των αρχάριων
Ο καθένας με τις απαραίτητες γνώσεις και με την οικονομική δυνατότητα μπορεί να φτιάξει το δικό του κρυπτονόμισμα, έτσι είναι δομημένος ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων. Σε αυτούς που λένε ότι το ψηφιακό ευρώ (που στην ουσία θα πρόκειται για ακόμα ένα κρυπτονόμισμα) έρχεται για να μας “φυλακίσει”… η απάντηση είναι ότι δν είναι το ψηφιακό ευρώ που ευθύνεται.
Ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί, να “εκπαιδευτεί” πάνω στα κρυπτονομίσματα (ανάλογα και με τις δυνατότητες του θα έλεγε κάποιος) και τότε θα έχει τρομερό πλεονέκτημα αφού δν θα μπορεί να τον απειλήσει κανένα ψηφιακό ευρώ. Σκεφτείτε το λίγο αυτό… ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση η γνώση είναι δύναμη.
Αυτοί που θα ξέρουν από κρυπτονομίσματα θα ξέρουν πως να αποφύγουν τις παγίδες του ψηφιακού ευρώ (ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος).
Ορίστε μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν διαθέτετε κρυπτονομίσματα:
❌ Μην είστε ευκολόπιστοι. Υπάρχουν πολλές απάτες που υπόσχονται ότι αγοράζοντας το τάδε νόμισμα θα πλουτίσετε (αυτοί που υπόσχονται άμεσα κέρδη ή άμεσο πλουτισμό, κατά πάσα πιθανότητα είναι απατεώνες).
❌ Μην αποθηκεύετε τα κρυπτονομίσματα σας σε ανταλλακτήρια (Είναι σαν να έχετε τα λεφτά σας στη τράπεζα δηλαδή σε ξένα χέρια). Προτιμήστε να διατηρείτε το προσωπικό σας κρυπτο-πορτοφόλι στα δικά σας συστήματα (Η/Υ, smartphone) ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.
❌ Μην ελέγχεται τις αυξομειώσεις των τιμών κάθε 5 λεπτά (Η κρυπτο-αγορά όπως είπαμε είναι ασταθής – σκεφτείτε μακροπρόθεσμα)
✅Έξυπνη κίνηση για πιο μυημένους: Ρυθμίστε επαναλαμβανόμενες αγορές (π.χ. 5 ή 10 ευρώ/εβδομάδα αγορά Ethereum). Τα περισσότερα ανταλλακτήρια παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Βήμα 5: Και μετά τι; (Ε, μετά ανεβαίνετε επίπεδο!)
- Κάντε την πρώτη σας μεταφορά χρημάτων ή αλλάξτε από το ένα νόμισμα σε άλλο (αν π.χ. κερδίζετε από την αυξομείωση των τιμών της αγοράς). Ήδη στην Ελλάδα ξεκίνησαν κάποια e-Shops να δέχονται bitcoin, κάντε μια αγορά.
- Δοκιμάστε μια εφαρμογή DeFi (όπως το Uniswap για να ανταλλάσσετε από νόμισμα σε νόμισμα).
- Κρατήστε το νόμισμα σας για 5+ χρόνια ή και 10 (το 90% των εκατομμυριούχων από κρυπτονομίσματα, απλά έκανε υπομονή…)
Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα. Όμως… δεν θα κατακτούσατε τον κόσμο του χρηματιστηρίου και των μετοχών σε μια μέρα έτσι δεν είναι; – Το ίδιο ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα. Η εμπειρία και η γνώση έρχονται με τον χρόνο.
“Αλλά είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε είπατε;”
Ποτέ δεν ήταν η καταλληλότερη εποχή να το κάνετε (ίσως να μην έχει έρθει καν η καλύτερη εποχή για εσάς!).
Το Bitcoin θα κατέρρεε έλεγαν (και για όλα τα κρυπτονομίσματα το ίδιο) και τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο ο καθένας να μπορεί να φτιάξει το δικό του κρυπτονόμισμα εφόσον μπορεί να το υποστηρίξει τεχνολογικά.
Ήταν “πολύ ακριβό” λέγανε το Bitcoin όταν είχε φτάσει τα 100 ευρώ∗∗∗∗μετάτα 1.000 ευρώ, καιμετάτα 10,000 ευρώ. Ητιμήτουσήμερα; Κοντά στις 100.000 ευρώτο 1 Bitcoin. Κάποιοςμέσααπότονχώρομουείπεότιτηστιγμήπουγράφεταιαυτότοκείμενογίνονταισοβαρέςεπενδύσειςαπόιδιώτεςσεόλοτονκόσμομεστόχοτο 2030, “προβλέποντας” ότιτότεητιμήτουθαείναικοντάστις500.000+ ευρώ. (μένειναεπιβεβαιωθεί, μπορεί αντίθετα να καταρρεύσει…).
Όσο περισσότερο το κρατήσετε στο πορτοφόλι σας (Χρόνος στην αγορά) >>> Τόσο μεγαλώνει η περιουσία σας με τις τρέχουσες τάσεις (συγχρονισμός με την αγορά).
Με λίγα απλά λόγια… Πως αγοράζετε κρυπτονόμισμα:
- Αποκτήστε ένα πορτοφόλι (Electrum/Coinbase/MetaMask) είτε κατεβάζοντας το app του ανταλλακτήριου είτε εγκαθιστώντας το λογισμικό του πορτοφολιού στο laptop σας.
- Αγοράστε 20 ευρώ BTC ή ETH μέσω γνήσιου ανταλλακτήριου (π.χ. Coinbase/Kraken.)
- Μεταφέρετε τα χρήματα από το ανταλλακτήριο στο δικό σας crypto-πορτοφόλι.
- Αναπνεύστε βαθιά από ικανοποίηση-είστε πλέον ένας ιδιοκτήτης κρυπτονομίσματος!
Χρήσιμες crypto-ορολογίες στα Αγγλικά:
- Cryptocurrency/Crypto = Κρυπτονόμισμα
- Exchange ή Crypto-Exchange = ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων
- Blockchain = Το αδιάβλητο τεχνολογικό σύστημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων (και όχι μόνο). Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, η ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει για έναν χρόνο το blockchain του bitcoin έχει υπολογιστεί ότι είναι όση η ενέργεια που καταναλώνει η Ολλανδία σε έναν χρόνο!
- Bitcoin (BTC) = Το πιο γνωστό και ισχυρό κρυπτονόμισμα
- Ethereum (ETH) = Το δεύτερο πιο γνωστό και ισχυρό κρυπτονόμισμα
- Crypto-wallet = Πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων
- Seed phrase = Η μυστική φράση με την οποία κλειδώνετε το πορτοφόλι σας. Συνήθως αποτελείται από μια σειρά τυχαίων λέξεων. Με αυτή τη φράση μπορείτε να ανακτήσετε τα χρήματα σας ακόμα και αν σας κλέψουν το κινητό ή Η/Υ όπου έχετε εγκαταστήσει το ψηφιακό σας πορτοφόλι.
- Transaction = Η αποστολή χρημάτων από το πορτοφόλι σας ή η λήψη χρημάτων στο πορτοφόλι σας.
- Bitcoin to Ethereum = Η ανταλλαγή των Bitcoin σας σε άλλο νόμισμα, το Ethereum.
- Bitcoin to Euro = Η ανταλλαγή των Bitcoin σας σε ευρώ (π.χ. όταν η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει πολύ).
- Crypto-mining = Η “εξόρυξη” δλδ η δημιουργία κρυπτονομισμάτων με ψηφιακό τρόπο.
- Decentralized technology = Η αποκεντρωμένη λογική/τεχνολογία πίσω από τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων δλδ οι αλγόριθμοι που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος χωρίς μεσάζοντες (και όχι μόνο π.χ. και την ανωνυμία των χρηστών/συναλλαγών).
- Walletaddress: Είναιστηνουσία η διεύθυνση που γνωστοποιείται κάθε φορά που πρόκειται να λάβετε ή να αποστείλετε χρήματα, μπορείτε να το σκεφτειτε σαν τραπεζικό IBAN. Για να στείλετε κάπου νόμισμα θα πρέπει να σας πουν τη διεύθυνση για το κρυπτονόμισμακαι αντίστοιχα για να σας στείλουν κάποια πληρωμή θα πρέπει να δώσετε τη διεύθυνση σας (την παρέχει αυτόματα το wallet). Συνήθως είναι μια μεγάλη σειρά από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Ανάλογα με το πορτοφόλι και το νόμισμα μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε συναλλαγή.
- Fork = Στα κρυπτονομίσματα το fork είναι κάτι σαν αναβάθμιση λογισμικού και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος π.χ. το 2017 από το fork στο Bitcoin προέκυψε το κρυπτονόμισμα BitcoinCash (BCH).
- Transaction Confirmation= Οι επιβεβαιώσεις που γίνονται για μια συναλλαγή νομισμάτων από το δίκτυο χρηστών blockchain και εξασφαλίζουν την εγκυρότητα της συναλλαγής.
- Transactionfees= Η προμήθεια για κάθε συναλλαγή που πάει στους χρήστες που την επιβεβαιώνουν. Συνήθως είναι πολύ μικρή, μερικά σεντς και (ανάλογα με το νόμισμα) μεταβάλλεται ανάλογα με το ποσό της συναλλαγής δλδ αυξάνεται καθώς αυξάνεται το ποσό της συναλλαγής.
Ελπίζω να βρήκες ενδιαφέρον το κείμενο! Κοινοποίησε το στα socialγια να το διαβάσουν και οι φίλοι σου..!Για το κλείσιμο κάτι για τα παιδιά ως συνήθως. Έφτιαξα αυτό τοπαιχνίδι που προσομοιώνει τον δείκτη του χρηματιστηρίου και μπορείς να κάνεις προβλέψεις για το αν θα πάει πάνω ή κάτω και να ποντάρεις εικονικό χρήμα. Δείξτε το στα παιδιά, είναι διασκεδαστικό και ιδιαίτερα εκπαιδευτικό και λειτουργεί άψογα σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, Η/Υ) χωρίς διαφημίσεις και tracking…
Με εκτίμηση,
Λαζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ – Σύμβουλος Διαδικτύου