Ο δήμαρχος Φλώρινας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό (video)
Με τον Πρωθυπουργό της χώρας, κύριο Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2017, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόντες στη συνάντηση, επίσης, ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Θεοπίστη Πέρκα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος και οι Δήμαρχοι Αμυνταίου και Πρεσπών, κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης και κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας συζήτησε με τον Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την αλλαγή του τρόπου εκλογής των αυτοδιοικητικών, ενώ επέδωσε στον κ. Τσίπρα το παρακάτω υπόμνημα με τα προβλήματα του Δήμου Φλώρινας, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς, με τον κ. Δήμαρχο να ζητά την επίλυση αυτών.
«Θέμα: Υπόμνημα Δήμου Φλώρινας.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας ακριτικός Δήμος, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και κατά τους υπόλοιπους μήνες εξαιτίας του οδικού δικτύου, το οποίο χρήζει σημαντικής βελτίωσης.
Τηλεθέρμανση Φλώρινας- Μελίτης
Ο Δήμος Φλώρινας έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα αποτελέσει μια σπουδαία λύση για τη θέρμανση των κατοίκων της περιοχής μας κατά τους χειμερινούς μήνες, με μείωση του κόστους θέρμανσης περισσότερο από 50%.
Η ελλιπής επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των πληρωμών του αναδόχου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται και την καθυστέρηση του έργου.
Για αυτό, η σταθερή επιχορήγηση του έργου από την κρατική διοίκηση είναι το προαπαιτούμενο, ώστε το έργο να εκτελείται χωρίς προβλήματα και να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του, το οποίο αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, είναι στο τέλος του 2019.
Παράλληλα, το έργο της τηλεθέρμανσης της Τ.Κ. Μελίτης για το οποίο έχουμε πλήρη μελέτη, πρέπει να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο, ώστε και αυτό να μπορέσει να ξεκινήσει.
Με την κατασκευή των δύο αυτών έργων θα μειωθούν κατά πολύ οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, καθώς οι κάτοικοι θα σταματήσουν τη χρήση στερεών καυσίμων για τη θέρμανσή τους.
Επίδομα Θέρμανσης
Τον χειμώνα του 2011-2012 οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολικές και το θερμόμετρο έχει αγγίξει τους -30ºC, ενώ τον περσινό χειμώνα η θερμοκρασία έφτασε τους -25 ºC.
Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τρεις τόνους πετρέλαιο το χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το κόστος αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε είναι ιδιαίτερα υψηλό και ειδικά τώρα με την τιμή του πετρελαίου να πλησιάζει το 1,50€ το λίτρο. Η επιδότηση πετρελαίου σε μεγαλύτερη βάση δικαιούχων, με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έχει ανακοινωθεί και με ειδικότερους όρους για την περιοχή μας, θα δώσει μια πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά μας.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθιερωθεί ένα ειδικό επίδομα θέρμανσης για την περιοχή μας, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος τους και οι υπόλοιποι κάτοικοι που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.
Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ
Σε μια περιοχή, που οι κάτοικοι ζουν μέσα στα ορυχεία και τις μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνεται μεγαλύτερη, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΠΕ Κοζάνης, η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται συνέχεια στα μέγιστα επίπεδα ρύπανσης.
Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να γλυτώσουν από ένα τόσο σημαντικό έξοδο, στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων μέσων θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, το κόστος των οποίων είναι και αυτό υψηλό, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των καυστήρων.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να παρουσιάζει υψηλά επίπεδα θνησιμότητας από καρκίνο, τα οποία συνδέονται άμεσα με τους προαναφερόμενους ρύπους.
Ως Δημοτική Αρχή, ζητούσαμε και ζητάμε επανειλημμένα τη μείωση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η., κατά 80% για τους κατοίκους και επιχειρηματίες του Δήμου μας και την επιδότησή της από τον Τοπικό πόρο, αλλά και από το τέλος εξόρυξης λιγνίτη από τα ορυχεία μας. Έτσι, οι κάτοικοι μας θα στραφούν σε άλλες μεθόδους θέρμανσης, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας και τα ποσοστά των ρύπων θα μειωθούν αισθητά.
Λειτουργία ορυχείων
Ο Δήμος Φλώρινας έχει στην εδαφική του περιοχή δύο ορυχεία: το ορυχείο το οποίο βρίσκεται στην Τ.Κ. Αχλάδας και το ορυχείο της Βεύης (ορυχείο Βαρβούτη). Για το ορυχείο της Αχλάδας η απαραίτητη άδεια δόθηκε εν μία νυκτί, ενώ το ορυχείο της Βεύης παραμένει κλειστό και ανενεργό, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα αποθέματά του να αυταναφλέγονται και να καταστρέφονται. Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναφερθώ και στο όφελος της πολιτείας από την λειτουργία του.
Ως Δημοτική αρχή διεκδικούμε τις άδειες λειτουργίας και εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής μας, καθώς και την απόδοση των κερδών τους στην Τοπική Κοινωνία. Και λέγοντας κέρδη, δεν εννοούμε τίποτε παραπάνω από τα κέρδη τα οποία αποκομίζονται ήδη οι ιδιώτες από τη λειτουργία του ορυχείου της Αχλάδας, αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τη λειτουργία του αντίστοιχου της Βεύης.
Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο ορυχείο, εάν μας παραχωρηθεί η άδεια εκμετάλλευσης και μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να υπογράψουμε συμβάσεις για την εξόρυξη του λιγνίτη με εταιρείες- εργολάβους, πολιτική η οποία ακολουθείται και σήμερα για το ορυχείο της Αχλάδας.
Επιπλέον, ο φόρος εξόρυξης του λιγνίτη, οφείλει να αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται στα λατομεία, αλλά δυστυχώς όχι στα ορυχεία. Άλλωστε, ο ορυκτός μας πλούτος είναι περιουσία των Φλωρινιωτών και όχι του κάθε ιδιώτη που θέλει να τον καπηλεύεται και οι κάτοικοι της περιοχής να καρπώνονται όχι μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και οφέλη, τα οποία πρέπει να είναι σημαντικά.
Κατασκευή 2ης μονάδας ΑΗΣ Μελίτης
Η κατασκευή της 2ης μονάδας ΑΗΣ στη Μελίτη θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του ενεργειακού χάρτη της χώρας μας, ενώ, παράλληλα, θα προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας στους κατοίκους του Δήμου μας, οι οποίοι μαστίζονται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί θα απασχοληθεί προσωπικό τόσο κατά την κατασκευή του έργου, όσο και κατά τη λειτουργία του.
Επιχορήγηση σχολικών μονάδων
Οι σχολικές μονάδες μας λειτουργούν και καλύπτουν τις ανάγκες τους από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για όλη τη σχολική χρονιά παρά για κάποιους μήνες, καθώς μόνο οι δαπάνες για τη θέρμανση αυτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Έτσι, συχνά οι μαθητές κάνουν μάθημα φορώντας τα μπουφάν τους, αφού οι αίθουσες δεν προλαβαίνουν να ζεσταθούν επαρκώς.
Η επιχορήγηση των σχολικών μονάδων στο Δήμο μας, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία γενικότερα, οφείλει να αυξηθεί σημαντικά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για το πετρέλαιο.
Νοσοκομείο Φλώρινας
Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Φλώρινας, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία κλινικών. Έτσι, οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής μας ταλαιπωρούνται καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Παράλληλα, η αυξημένη θνησιμότητα στην περιοχή μας, από τους ρύπους και τη δράση της ΔΕΗ στον τόπο μας, κάνει επιτακτική την ύπαρξη ενός πλήρους στελεχωμένου νοσοκομείου, καθώς και στελεχωμένων Κέντρων υγείας.
Κατασκευή δρόμου Φλώρινα- Πρέσπες και κάθετου άξονα της Εγνατίας
Η θέση του Δήμου Φλώρινας και το οδικό του δίκτυο κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση των Φλωρινιωτών, αφού για μικρές αποστάσεις απαιτείται αρκετός χρόνος. Ο κάθετος άξονας, ο οποίος θα συνδέσει τη Φλώρινα με την Εγνατία (δρόμος Φλώρινα- Πτολεμαΐδα), όχι μόνο θα μειώσει τον χρόνο μετακίνησης μας, αλλά θα προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια.
Επίσης, ο δρόμος Φλώρινα- Πρέσπες εδώ και 50 χρόνια δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής και περιορίζοντας την προσέλευση τουριστών και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας- Πισοδερίου, αλλά και στην πόλη της Φλώρινας. Για τον συγκεκριμένο δρόμο η μελέτη του κομματιού Φλώρινα- Βίγλα είναι έτοιμη, ενώ για το κομμάτι Βίγλα- Πρέσπες πρέπει να ολοκληρωθεί.
Με την κατασκευή των προαναφερομένων οδικών δικτύων, τόσο ο Δήμος μας όσο και το σύνολο της Π.Ε. Φλώρινας θα βγει από την απομόνωση, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξή τους.
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών απομακρύνθηκε από την πόλη μας και μεταφέρθηκε η έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Οι αντιρρήσεις μας ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή, καθώς εάν ένα τέτοιο τμήμα δεν λειτουργεί στην περιοχή μας, που συνορεύει με δύο βαλκανικές χώρες, τότε πού μπορεί να λειτουργήσει.
Ζητούμε την επιστροφή του Τμήματος στην πόλη μας, καθώς θεωρούμε ότι η περιοχή και η ιστορία της μπορούν πραγματικά να στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του. Με την επιστροφή του Τμήματος θα μπορούσε να λειτουργήσει και αγγλόφωνο μεταπτυχιακό τμήμα για Βαλκάνιους Φοιτητές μετατρέποντας την περιοχή μας και με αυτό τον τρόπο σε ένα βαλκανικό κέντρο εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης Αυτόνομου- Αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου με γνωστικά αντικείμενα τον ανθρωπισμό, τις τέχνες, την ποιοτική βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, μπορεί να στηριχτεί από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος και με σημαντικές προοπτικές.
Τέλος, με έγγραφό μας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ, είχαμε ζητήσει τη λειτουργία του ετήσιου προγράμματος Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. και Π.Ε.ΣΥ.Π. και στην πόλη μας, καθώς η λειτουργία της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία φιλοξενείται και ενημερωμένη βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με την πρόθεση του Δήμου να διαθέσει σχολικές μονάδες μέσα στα διοικητικά του όρια, κάνουν τη λειτουργία των προγραμμάτων ιδιαιτέρως εύκολη.
Στρατός
Η στρατηγική θέση της Π.Ε. Φλώρινας, καθώς συνορεύει με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με την Αλβανία, συνεπάγεται και την ύπαρξη παρουσίας στρατού στα σύνορά της. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Φλώρινας η παρουσία του στρατού είναι ιδιαιτέρως μειωμένη, κυρίως με την απομάκρυνση του 504 τάγματος από την πόλη μας στην περιοχή του Αμυνταίου. Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του στρατού στην πόλη της Φλώρινας.
Αγροτικός τομέας
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας καθαρά αγροτικός- κτηνοτροφικός Δήμος, με πολλές δυσκολίες όμως για τους απασχολούμενους στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, ο βαρύς και σε μεγάλη διάρκεια χειμώνας έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή στον αγροτικό τομέα να είναι μειωμένη και τα έσοδα των αγροτών και των κτηνοτρόφων περιορισμένα.
Η εφαρμογή ειδικής μειωμένης τιμής στο αγροτικό πετρέλαιο θα προσφέρει μια σημαντική ανάσα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Αγωγός TAP
Το παράδοξο με την κατασκευή του συγκειμένου αγωγού είναι ότι ενώ έχει φτάσει μέχρι την περιοχή μας, οι κάτοικοί της δεν έχουν κανένα όφελος από αυτόν. Η τροφοδότηση του Δήμου Φλώρινας, με φυσικό αέριο, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους θέρμανσης, αφού είναι οικονομικότερο από οποιοδήποτε άλλες μορφές ενέργειας καθώς και των ρύπων της ατμόσφαιρας, μιας που η καύση του δεν έχει ως παράγωγά τις θειούχες ενώσεις.
Κολυμβητήριο Φλώρινας
Εδώ και περίπου μια δεκαετία που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κολυμβητηρίου Φλώρινας κι αυτό παραμένει κλειστό και φθείρεται, καθώς δεν έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων πάνω στα οποία είναι χτισμένο. Συγκεκριμένα, ένα μέρος ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και με τους δύο φορείς έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία και αποστολή των απαραίτητων από εμάς δικαιολογητικών για την παραχώρηση τους στον Δήμο, διαδικασίες όμως οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ο Δήμος Φλώρινας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τα οποία οφείλουν να επιλυθούν άμεσα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».