Ερώτηση Αντωνιάδη για το δημογραφικό πρόβλημα
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Οικονομίας, με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα οδηγεί την Ελλάδα σε βέβαιη εξαφάνιση», κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ., Γιάννης Αντωνιάδης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη χαμηλότερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη γεννήσεων (9%) και τον υψηλότερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού. Ειδικότερα, το 2015, απεβίωσαν 117.829 άνθρωποι ενώ γεννήθηκαν μόλις 89.881 παιδιά. Το 2060 ο πληθυσμός της χώρας προβλέπεται πως δεν θα ξεπερνά τα 8,6 εκατομμύρια και ότι οι 4 στους 10 πολίτες της χώρας θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
Με δεδομένο πως λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν σε άλλες χώρες σε αναζήτηση εργασίας (με ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες επαναπατρισμού τους στο μέλλον, τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση), είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες δεκαετίες η χώρα μας να μην μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο για την επιβίωσή της, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,31, τη στιγμή που το ελάχιστο όριο το οποίο εξασφαλίζει την συνέχιση μιας εθνοτικής ομάδας είναι στο 2,1. Σε όλες σχεδόν τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας καταγράφονται σχεδόν μηδενικές γεννήσεις παράλληλα με πλήθος θανάτων. Σε επίπεδο ελληνικής περιφέρειας, δύο περιοχές φαίνεται να ξεχωρίζουν με τον ρυθμό γεννήσεων να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η μία είναι η Κομοτηνή που το 2015 κατέγραψε 606 θανάτους, αλλά και 526 γεννήσεις και άλλη είναι η Ξάνθη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δημογραφικό θαύμα. Το 2015 οι θάνατοι ήταν 428 και οι γεννήσεις 904. Η εξήγηση του φαινομένου είναι απλή και προφανώς οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του εκεί μουσουλμανικού πληθυσμού.
Αν δεν υπάρξει άμεσα εθνική κινητοποίηση, πολύ φοβάμαι πως σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη με τεράστιο εθνικό κόστος.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης δημογραφικής κρίσης;
- Σκοπεύετε να ενισχύσετε οικονομικά τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (αυξημένο επίδομα τέκνων, φορολογικές ελαφρύνσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, επίδομα παραμεθορίου, χορήγηση άτοκων δανείων, μεταθέσεις στρατιωτών, υπαλλήλων, κίνητρα για εγκατάσταση νέων ζευγαριών σε ακριτικές περιοχές, κ.λπ.);
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης