Η ομιλία Αντωνιάδη στην ολομέλεια της Βουλής για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (video)
Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής (25/4/2018) του βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ.
Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούγοντας χθες τον Υπουργό τον κ. Σταθάκη να απαντά, σε μια διαδικασία fast track, στις επισημάνσεις τον Βουλευτών, είχα την εντύπωση ότι άκουγα έναν εκπρόσωπο της τρόικας. Με τέτοια υπερηφάνεια και έπαρση διηγούνταν τα κατορθώματά του, πώς πούλησε μερικά εκατομμύρια παραπάνω τον ΔΕΣΦΑ, πώς θα πουλήσει τώρα τη ΔΕΗ. Ξέχασε, βέβαια, να μας πει για το ΤΑΙΠΕΔ, πώς δέσμευσε όλη την περιουσία του ελληνικού λαού για εκατό χρόνια. Πραγματικά φαντάζομαι ότι δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τις επιτυχίες του! Άξιος!
Σήμερα ακούσαμε το εξής παράλογο: Η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 60%, προφανώς γιατί ο κ. Σταθάκης πουλάει τις τρεις μονάδες! Αυτά τα μαθηματικά πού τα έμαθε δεν μπορώ να καταλάβω.
Ανήθικο δεύτερο. Ακούστε το ωραίο: Χρησιμοποιούν πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -την ανέφερε και ο κύριος Υπουργός- βγήκε τον Μάιο του 2016. Εσείς ψηφίσατε για την πώληση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2015. Τι σχέση έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Είχατε κανένα «βαθύ λαρύγγι» το οποίο σας ενημέρωνε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα υποχρεώσει να πουληθούν; Σε ποιον τα πουλάτε αυτά;
Κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας από ένα θέμα το οποίο ταρακούνησε τα πολιτικά πράγματα της χώρας το 2014 και ήταν από τους βασικούς πυλώνες της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ –και μιλάω για το θέμα της ΔΕΗ και την πώληση των μονάδων-, θέλω να υπενθυμίσω τις δύο φράσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου: «Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί», έλεγε ο κ. Τσίπρας. Δεν λέω τα υπόλοιπα. «Δωρίζουν τη δημόσια περιουσία» ο κ. Καμμένος.
Ο τίτλος, λοιπόν, του σημερινού νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι μόνον ένας: «Συγγνώμη! Συγγνώμη! Συγγνώμη!». «Συγγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί τον εξαπατήσαμε, υφαρπάξαμε την ψήφο και γίναμε κυβέρνηση». Είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στο τέλος των οκτώ άρθρων μαζί με τις υπογραφές των Υπουργών έπρεπε να είναι και οι τρεις παραιτήσεις: του κ. Σταθάκη, του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.
Δεν απάντησε σε τίποτα ο κύριος Υπουργός. Πότε έπρατταν το σωστό; Το σωστό ήταν τότε όταν έλεγαν ότι δεν πρέπει να πουληθεί ή σήμερα που πρέπει να πουληθεί. Ποιο από τα δύο ήταν σωστό; Για να ξέρει ο ελληνικός λαός πότε στήριξε το λάθος. Τότε στήριζε λάθος ή τώρα; Εκτός και εἀν ισχύει το «είπαμε πέντε ψέματα για να πάρουμε την εξουσία».
Επίσης, χαίρομαι γιατί προσκολλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη θρησκεία. Σε κάθε δύσκολο νομοσχέδιο βάζει και έναν προστάτη άγιο.
Εδώ έβαλε τον Άγιο Γεώργιο για να διασφαλίσει την επιτυχία της πώλησης της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει καμμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Όλοι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που ήλθαν στη διαβούλευση ερωτήθηκαν και κανείς δεν είχε διαβούλευση εκτός από τη συνάντηση των τριών και πέντε λεπτών που είχαμε. Καμμία πρόταση από τους τοπικούς φορείς δεν έγινε δεκτή.
Κοιτώντας, επίσης, το νομοσχέδιο, κύριοι συνάδελφοι -ούτε σε αυτά απάντησε ο κύριος Υπουργός- στο άρθρο 3 -ακούστε ένα άλλο ωραίο παράλογο της υπόθεσης, για να μην το χαρακτηρίσω ανέντιμο- τι λέει; «Πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης».
Όσο, λοιπόν, η ΔΕΗ έχει αυτά τα εργοστάσια, καίει λιγνίτη και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα είναι επένδυση σε λιγνίτη και όταν ο ιδιώτης το πάρει και χρησιμοποιεί το ίδιο εργοστάσιο με την καύση του λιγνίτη, τότε είναι αποεπένδυση. Μα, αυτό είναι πώληση! Είναι ξεκάθαρο. Πωλούνται τα εργοστάσια, εκτός και αν χαρίζονται, οπότε πρέπει να βάλει τη λέξη «δωρεά».
Άρα, λοιπόν, ας αφήσουν αυτές τις πολιτικές απάτες και ας χρησιμοποιήσουν τις πραγματικές λέξεις, που είναι η λέξη «πώληση».
Επειδή βλέπω ότι περνάει και ο χρόνος, το γιατί δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο είναι γνωστό. Ο κύριος λόγος είναι ότι μετατρέπει τη ΔΕΗ σε ένα κουφάρι και δεν διασφαλίζει τον ανταγωνισμό για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος του ελληνικού λαού.
Έρχομαι, όμως, στο πιο σημαντικό που με αφορά και δεν ειπώθηκε. Δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο και δεν το ψηφίζουμε, γιατί η τοπική κοινωνία δεν παίρνει κανένα αντιστάθμισμα. Μιλάω για τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη. Είναι οι περιοχές οι οποίες επί δεκάδες χρόνια προσφέρουν και δεν παίρνουν τίποτα.
Ποιος γνωρίζει από τον ελληνικό λαό και από εσάς τους παρισταμένους συναδέλφους που δεν έχετε την υποχρέωση, ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για να πάει στην Αθήνα από τη Φλώρινα υπερδιπλασιάζεται; Ο Αθηναίος, όμως, πληρώνει, όπως ο Φλωρινιώτης παραγωγός, ίδια τιμή, γιατί για τον Αθηναίο επιδοτείται, ενώ για τον Φλωρινιώτη όχι.
Για τα νησιά πληρώνουμε κατά μέσο όρο 700 ευρώ επιδότηση. Παρά ταύτα, πληρώνουν το ίδιο με τον Φλωρινιώτη. Οι νησιώτες σωστά επιδοτούνται, οι Φλωρινιώτες όχι.
Ξέρετε ότι αυξάνεται το ΑΕΠ μας και φαινόμαστε πλούσιοι στη Δυτική Μακεδονία και χάνουμε χρήματα δεκάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ; Χάνουμε από τον αναπτυξιακό νόμο και παίρνουμε μικρότερες επιδοτήσεις. Χάνουμε θέσεις εργασίας από την καταπολέμηση της ανεργίας, από τα αγροτικά αναπτυξιακά, από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που είχαμε τις προάλλες. Αυτό ισχύει επί δεκάδες χρόνια, δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο και δεν συγκινείται καμμία κυβέρνηση από τους εθνικούς πόρους να δώσει ένα αντιστάθμισμα σε σχέση με τα δεκάδες εκατομμύρια που χάνουμε.
Για τον δε τοπικό πόρο, αγαπητοί συνάδελφοι, που ακούγεται ότι «παίρνετε κάποια εκατομμύρια», σας λέω ένα νούμερο. Από τα 130 δισεκατομμύρια που έχει παραγάγει η περιοχή ξέρετε πόσα πήρε για την αναπλήρωση των περιβαλλοντικών βλαβών; Ούτε 10%, ούτε 5%, ούτε 1%. Πήρε 2,5‰. Από τα 120 δισεκατομμύρια πήρε μόλις 300 εκατομμύρια ο Νομός Κοζάνης και ο Νομός Φλώρινας. Εάν με αυτό μπορούν να καταπολεμηθούν και να κλείσουν οι περιβαλλοντικές βλάβες, ας το κρίνει ο τελευταίος καλοπροαίρετος ακροατής.
Κλείνω. Επιβάλλεται και ζητούμε δυο πράγματα τα οποία θεωρούμε εκ των ουκ άνευ. Το πρώτο βασικό που θέλουμε, εφόσον έλθει ιδιώτης επενδυτής -είτε είναι η ΔΕΗ είτε όποιος θέλει να είναι- είναι το τοπικό άνεργο εργατικό δυναμικό να έχει μια προτεραιότητα στις προσλήψεις. Δίπλα στα Σκόπια -το λέω συνεχώς- οι Κινέζοι -γιατί είναι και οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι- κατασκεύασαν κάποια μεγάλα δημόσια έργα. Ξέρετε ποιοι δούλευαν εκεί; Έφερναν τράνζιτ Κινέζους εργάτες, τους κοίμιζαν μέσα στα τολ, τους πλήρωναν -δεν ξέρω πόσο ακριβώς- 1, 2, 3 ευρώ και κατασκεύαζαν τα έργα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε.
Αυτό, όμως, πρέπει να διασφαλιστεί μέσα στο νομοσχέδιο με κάποιο τρόπο. Να βρεθεί ο τρόπος να μοριοδοτηθούν, είτε είναι ιδιώτης είτε είναι η ΔΕΗ. Το λέω αυτό, γιατί ο ιδιώτης ο οποίος εκμεταλλεύεται τον λιγνίτη δεν είναι ένα σούπερ μάρκετ ή μια οποιαδήποτε επιχείρηση που δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε να πάρει δικούς μας εργάτες. Εκμεταλλεύεται τον δικό μας πλούτο που είναι κάτω από τα πόδια μας, είναι αναντικατάστατος και έχουμε μετοχές, έχουμε μερίδιο και το θέλουμε αυτό το μερίδιο. Ειδάλλως, να μη γίνουν καθόλου.
Εγώ το λέω, εάν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα δύο, η πρόσληψη των ανέργων και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% στους αγρότες και στις επιχειρήσεις και δωρεάν στα νοικοκυριά, πάρτε τη Μελίτη και το Αμύνταιο, σας τα χαρίζουμε. Φέρτε τα στο Κολωνάκι, στην Αθήνα και παράγετε ρεύμα από εδώ. Δεν τα θέλουμε. Μας καταστρέψατε τον τουρισμό. Έχουν καταστραφεί τα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε ανέργους. Στέλνουμε τα δικά μας τα παιδιά να δουλεύουν σερβιτόροι στα νησιά. Δεν τα θέλουμε τα εργοστάσια, ειλικρινά το λέω. Θα στραφούμε σε άλλους τρόπους εργατικής απασχόλησης. Είμαστε ξεκάθαροι.
Δεν θέλω να σας κουράσω. Μίλησα πιο πολύ για αυτό το θέμα, γιατί τα άλλα θέματα έχουν καλυφθεί. Προσωπικώς, εάν είχατε διασφαλίσει κάποια πράγματα, εγώ ήμουν διατεθειμένος και να το στηρίξω. Δυστυχώς, όμως, βλέπω ότι με την επεξεργασία που έχει γίνει στο νομοσχέδιο, η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ένα κουφάρι και άρα, δεν μπορεί να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό. Έτσι εξαπατάται ο ελληνικός λαός και για αυτόν τον λόγο καταψηφίζουμε αυτό το κακό νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή σας.