Μεβλίτ, ένας “αόρατος” άνθρωπος! (video)
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το αρχικό μας δημοσίευμα (δείτε το εδώ), η ΣΤ’ τάξη του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Κική Αμαραντίδου, απέσπασαν το 1ο Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, στην κατηγορία «Μαθητικά Ντοκιμαντέρ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», με το ντοκιμαντέρ «Μεβλίτ».
Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού ήταν η Σύγχρονη Ιστορία και, ειδικότερα για τα μαθητικά ντοκιμαντέρ του δημοτικού, οι προφορικές και γραπτές αφηγήσεις κυρίως από την οικογενειακή, τοπική ιστορία.
Ας δούμε όμως τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σχολείου, τόσο για το θέμα του ντοκιμαντέρ, όσο και για την έρευνα και παραγωγή του, αλλά και τις ευχαριστίες που απευθύνονται προς όλους όσοι συνέβαλλαν στη διάκριση αυτή:
“Το θέμα του δικού μας ντοκιμαντέρ ήταν η ζωή ενός Τούρκου, του Μεβλίτ, ο οποίος κατά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που αποφασίστηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, έμεινε στην περιοχή της Φλώρινας.
Παρ’ όλο που η ανταλλαγή ήταν υποχρεωτική, ο Μεβλίτ επέλεξε να ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Νέο Καύκασο, αποτελώντας αγαπητό μέλος της τοπικής κοινωνίας και κερδίζοντας την εκτίμηση όλων. Από την έως τώρα έρευνά μας δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίσημα έγγραφα, ούτε ο εντοπισμός κάποιας φωτογραφίας του. Παραμένει ένας «αόρατος» άνθρωπος…
Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στόχος της προφορικής ιστορίας δεν είναι να εξακριβώσει ή να διαψεύσει τις επίσημες πηγές, αλλά κυρίως να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση για το παρελθόν.
Η τάξη μας χωρίστηκε σε τρεις ομάδες, των δημοσιογράφων-ερευνητών, των εικονοληπτών-ηχοληπτών και της ομάδας μοντάζ-video editing. Το όλο εγχείρημα είχε διάρκεια τεσσάρων περίπου μηνών και περιλάμβανε τρεις φάσεις: α) την έρευνα γύρω από το πρόσωπο που μας ενδιέφερε και τη δημιουργία του οδηγού συνέντευξης, β) τον εντοπισμό των πληροφορητών και τη διενέργεια των συνεντεύξεων και γ) την επιλογή των αποσπασμάτων που άξιζαν να περιληφθούν στο ντοκιμαντέρ, και το editing. Ομολογουμένως, η τελευταία φάση ήταν η πιο απαιτητική, καθώς από έναν όγκο ωρών συνεντεύξεων έπρεπε να απομονώσουμε ελάχιστα λεπτά, αφού ο περιορισμός των 7 λεπτών μάς ανάγκασε να παραλείψουμε πολλές σημαντικές μαρτυρίες και πληροφορίες.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ενώ τη διάκρισή μας πληροφορηθήκαμε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε καταρχάς τους παρακάτω πληροφορητές/αφηγητές και τις πληροφορήτριες/αφηγήτριές μας, που άνοιξαν πρόθυμα τα σπίτια τους, μοιράστηκαν τις μνήμες και κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους: Παντελή Αλεξιάδη, Θεανώ Γιαλαμά, Μυροφόρα Γιαλαμά, Γεώργιο Γιαλαμά, Στέφανο Καρακόλη, Παντελή Κριθαρίδη, Κλωνάρα (Σόνια) Παπαλαζαρίδου, Αγησίλαο Παυλίδη, Γεώργιο Παυλίδη, Ευάγγελο Πολατίδη, Ευγενία Πολατίδου. Ιδιαίτερα τον κ. Αγησίλαο Παυλίδη και την κα Ευγενία Πολατίδου, που μας έφεραν σε επαφή με ανθρώπους που γνώριζαν καλά τον Μεβλίτ.
Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κωνσταντίνο Γκίτση, μουσικό και συνθέτη, ο οποίος έγραψε υπέροχη μουσική ειδικά για το ντοκιμαντέρ μας.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε όλους τους γονείς που μας βοήθησαν ποικιλοτρόπως, κυρίως σε πρακτικά ζητήματα κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων.