Ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας για τις φετινές “Πρέσπες”
«Η τέχνη μας στήνει όρθιους, πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές»
Γιάννης Ρίτσος
Αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαν να είναι η προμετωπίδα στις φετινές «ΠΡΕΣΠΕΣ» του 2018 αλλά θα μπορούσε να είναι και το επίγραμμα στην πύρινη τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.
Αντ’ αυτού ζούμε καθημερινά ένα νέο εφιάλτη. Τη θανατολαγνεία εφημερίδων και τηλεοράσεων. Μια ανίερη τυμβωρυχία. Μια άκρα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζώντων και τεθνεώτων.
Οι νεκροί έχουν ΈΝΑ αναφαίρετο δικαίωμα. Να τους σέβονται ΌΛΟΙ.
Τίτλοι όπου οι ψυχές των νεκρών «ζητούν δικαίωση» με αναγραφή των ονομάτων (πρωτοφανές) στο πρώτο και στο τελευταίο φύλλο είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ο Harold Pinter με επιστολή του στους Σουηδούς ακαδημαϊκούς, που τον τίμησαν με το βραβείο Nobel της λογοτεχνίας πριν λίγα χρόνια, και με αφορμή τον Πόλεμο στον Κόλπο είχε γράψει ένα συγκλονιστικό ποίημα με τίτλο «ΘΑΝΑΤΟΣ». Για να δείξει την απέραντη παντοδυναμία της λέξης και την αφαίρεση κάθε ονόματος που την καθιστά μικρότερη.
Η εποχή μας καταδυναστεύετε από παρεξηγήσεις κάθε λογής. Οι φετινές «ΠΡΕΣΠΕΣ» είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου και η ημερίδα τους με αυτόν τον τίτλο προσπαθεί αναδείξει τα όσα συνέβησαν τότε. Μέσα όμως από ένα «κοίταγμα» που να κάνει τους Έλληνες πιο σοφούς και κυρίως μονιασμένους.
Η Πρέσπα πάντα τελούσε ενότητα . Οι εκδηλώσεις μας πάντα συνταίριαζαν φύση και ανθρώπους. Πόλεμο και Ειρήνη.
Απεκδυόμενοι λοιπόν από κάθε ιδεολογικό χιτώνα έχουν καλέσει ομιλητές που καλύπτουν ένα ευρύ τόξο, τόσο στην κοινωνία , όσο στην ζωή και στην ιστορία.
Ομιλητές:
- Καλεντερίδης Σάββας , Αξιωματικός Ε. Α – Συγγραφέας
- Μέρτζος Νικόλαος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
- Νικολακόπουλος Ηλίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Αναλυτής
- Τσουκαλάς Κωνσταντίνος , Κοινωνιολόγος – Πανεπιστημιακός
Με παρεμβάσεις:
- Ανδρέας Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
- Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας
Η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη θα απαγγείλει και θα διαβάσει ποιήματα του Ρίτσου και κείμενα του Ίωνα Δραγούμη.
Τιμητικά θα παραστούν στην εκδήλωση:
- Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος.
- Ο γιος και η χήρα του μάρτυρα της ΕΙΡΗΝΗΣ Γρηγόρη Λαμπράκη.
- Η κόρη του ήρωα κατά της «Απριλιανών», Σπύρου Μοστακλή.
- Καθώς και οι Φλωριναίοι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Ηλίας Ηλιάδης.
Εύλογα τα ονόματα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας από καλοθελητές που ήδη άρχισαν να χτυπούν τα «τύμπανα του πολέμου». Τα τύμπανα όμως αυτά δεν θα ακουστούν. Θα σιγήσουν. Και θα ακουστούν εξαίσιοι θίασοι τα βράδια που θα περνούν με μουσικές και με τραγούδια ανεπανάληπτα.
Ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει «Ρωμιοσύνη», τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης θα απαγγείλει τα εξαίσια ποιήματα . Αυτά στις 24 Αυγούστου στον Άγιο Αχίλλειο.
Την επομένη 25 Αυγούστου στο Νέο Πάρκο Φλώρινας μεγάλο αφιέρωμα στον χορωδιακό και λυρικό Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η ίδια βραδιά που συντάραξε τους αθηναίους πέρυσι στο καλλιμάρμαρο. Ο επιφανής Έλλην είχε επιδεχθεί την πρόσκληση μας αλλά όλα θα κριθούν εκείνες της μέρες και με τέσσερα λαμπρά αστέρια τη Λυρικής Σκηνής:
- Αντώνης Κορωναίος Τενόρος
- Ελένη Δάβου Μέντζο Σοπράνο
- Παντελής Κοντός Βαρύτονος
- Ελένη Βουδουράκη Σοπράνο
Την Κυριακή το πρωί 26 Αυγούστου είναι η ημερίδα και την Κυριακή το βράδυ και πάλι στο Νέο Πάρκο Φλώρινας το μεγάλο φινάλε με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
Θα έχει προηγηθεί στις 23 Αυγούστου στο υπέροχο κεφαλοχώρι της Φλώρινας, Μελίτη ο λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης , ο απέραντος και τρυφερός. Με τραγούδια που είναι τα άγια των αγίων στο λαϊκό μας τραγούδι. Θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου.
Οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» μετέχουν με τον δικό τους τρόπο το πάνδημο πένθος για την πρόσφατη θεομηνία στην Αττική. Οι προσκλήσεις και τα έντυπα τους , διακοσμημένα με τα χαρακτικά του Τάσου είναι όλα ασπρόμαυρα. Η παραδοσιακή στιγμή που μοιράζονταν κάποια κεριά και άναβαν στον λόφο του Αγίου Αχιλλείου τώρα θα είναι διαφορετική. Χιλιάδες κεράκια θλίψης αναμμένα στην μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στην μνήμη των νεκρών της πρόσφατης θεομηνίας και ένα από αυτά στην μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που ω της τραγικής συμπτώσεως έφυγε εκείνες τις μέρες και ζήτησε η σορός του να αποτεφρωθεί…
Τοπικά συγκροτήματα της περιοχής με τις πάμπλουτες και πανέμορφες παραδοσιακές στολές θα φέρουν ένα ελάχιστο αλλά διακριτικό σημάδι πένθους. Την αναγγελία για την τήρηση του ενός λεπτού σιγή θα την δώσουν οι Βαλκάνηδες με τα χάλκινα της Φλώρινας. Ένα μοιρολόι χάλκινο. Ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει το σύνθημα.
Ο πολιτικός κόσμος έχει προσκληθεί σύμπας και οι απαντήσεις είναι οι περισσότερες θετικές. Την ώρα που πρέπει θα γίνουν γνωστές όλες. Η Φλώρινα προετοιμάζετε για εκείνο το τετραήμερο και γνωρίζει ότι τα μάτια της Ελλάδας θα είναι στραμμένα πάνω της. Γιατί νοερά όλοι θα τιμήσουν τους τραγικούς απόντες.