Η τοποθέτηση του δημάρχου Φλώρινας για τα ενεργειακά θέματα της Φλώρινας (video)
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, συμμετείχε στην ανοιχτή διαβούλευση για τα ενεργειακά θέματα της ΠΕ Φλώρινας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του είπε:
«Όλες οι συναντήσεις που γίνονται για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας είναι χρήσιμες. Δυστυχώς όμως, ελάχιστες ή και καμία δεν έχουν αποτελέσματα.
Ζήτησα να τοποθετηθώ στο τέλος, προκειμένου να ακούσω όλες τις τοποθετήσεις των φορέων και των συμπολιτών μου και την πρόταση την οποία θα έκαναν. Σήμερα όμως, εκτός του κ. Παπασωτηρίου, που ανέφερε το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο είχαμε αποφασίσει παλαιότερα, δεν ακούσαμε καμία άλλη πρόταση. Και ως ένα βαθμό, αυτό είναι λογικό.
Αναφέρθηκε ότι θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας. Αν μην τι άλλο, οι δυο βουλευτές έπρεπε να μας φέρουν σήμερα ένα προσχέδιο του μνημονίου αυτού, ώστε να δούμε πού αναφέρεται το μνημόνιο αυτό και τι περιλαμβάνει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε σήμερα, με αποτέλεσμα σήμερα απλά να συγκεντρώνονται κάποιες ιδέες και απόψεις.
Πριν από είκοσι ημέρες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη, και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ, κ. Παναγιωτάκη, όπου συμμετείχαν όλοι οι φορείς από τη Φλώρινα ανάμεσά τους και οι δυο βουλευτές της ΠΕ Φλώρινας. Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι η ΔΕΗ έχει χρεοκοπήσει, καθώς χρωστάει πολλά και δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να κάνει καινούρια εργοστάσια και πολύ πιθανόν να προχωρήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας σε μια μικρή ΔΕΗ, ή θα πρέπει να γίνει ένας καινούριος φορέας συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτες.
Αυτά προανήγγειλε ο κ. Υπουργός και ακολούθως μάθαμε από τον τύπο ότι υπάρχει πλέον ένα μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί, μεταξύ Κινέζων επενδυτών και την ΔΕΗ ΑΕ.
Στην ίδια συνάντηση, αποφασίστηκε η δημιουργία με υπουργική απόφαση μιας μικτής επιτροπής εργασίας από διάφορους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες, η οποία θα αναλάβει να συλλέξει, να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τις σχετικές προτάσεις, για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, στον ενεργειακό τομέα.
Την Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016, η ομάδα εργασίας, όπως προέκυψε, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, κ. Μιχάλη Βερροοιόπουλο, στην οποία συζητήθηκαν θέματα για το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.
Το ερώτημα το οποίο έθεσα στον κ. Γενικό ήταν, αν θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο το οποίο θα υπογράψει η ΔΕΗ ΑΕ με την εταιρεία CMEC και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Η απάντησή του ήταν ότι πρώτα θα υπογραφεί το μνημόνιο και μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση.
Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη, ανέφερα ότι υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ενδιαφέρονται για το ορυχείο, όπως για παράδειγμα η εταιρεία του κ. Κοπελούζου σε συνεργασία με μια ρωσική εταιρεία, που έχει προσκομίσει μια σχετική πρόταση στον Δήμο, η οποία θα βγει σε ανοιχτή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Στην πρόταση αυτή, αναφέρονται οι πληρωμές που θα πραγματοποιήσει, τα χρέη που θα καλυφθούν και ζητείται η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Σε άμεση απάντησή του ο κ. Υπουργός είπε ότι δεσμεύονται από τον διαγωνισμό που έχει γίνει για το ορυχείο της Βεύης και συνεπώς, δεν μπορούν να συζητήσουν για το ορυχείο της Βεύης. Τώρα, πως προέκυψε να συζητάμε σήμερα για το ορυχείο της Βεύης, δεν το γνωρίζω. Και για αυτό είπα ότι θα έπρεπε να έχουμε ένα σχέδιο του μνημονίου για να συζητήσουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Όλες οι απόψεις που κατατίθενται εδώ είναι χρήσιμες. Αλλά, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι, θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που διεκδικούμε.
Ένα άλλο έλλειμμα στη σημερινή συζήτηση είναι η απουσία αρμοδίων, προκειμένου να μας εκθέσουν τις απόψεις τους όπως πρέπει. Θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να μας ενημερώσουν και στη συνέχεια να πάρουμε θέση. Εμείς αυτή τη στιγμή, συζητάμε για ό,τι έχουμε ακούσει ή διαβάσει από τα ΜΜΕ, χωρίς να έχουμε επί της ουσίας δεδομένα στα χέρια μας. Και για αυτό στην αρχή της τοποθέτησής μου είπα ότι είναι καλές αυτού του είδους οι συζητήσεις, αλλά η σημερινή στερείται πολλών προϋποθέσεων.
Αναφορικά με το ποιο θα είναι το σχήμα του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινέζικη εταιρεία CMEC και με την παρουσία ιδιωτών, όπως αναφέρεται, ρώτησα τον κ. Γενικό Γραμματέα ποιοι θα είναι αυτοί οι ιδιώτες, αλλά απάντηση στο ερώτημά μου δεν πήρα. Ιδιώτες είναι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων; Γιατί ο Δήμος Φλώρινας διαθέτει αγροτεμάχια στις περιοχές της εξόρυξης και εμάς ως δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε με μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς δικαιούμαστε και ένα ποσοστό ως ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει κανένα ανταποδοτικό όφελος από τα ιδιωτικά ορυχεία, ενώ από τα λατομεία υπάρχουν πολλά ανταποδοτικά.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι να προκύψει μια σοβαρή πρόταση, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να διεκδικήσουμε».
250 views Και ΝΟ comments! ! Υπογράφουν κινέζοι ιδιωτικοποιήσεις κι εμείς δεν ξέρουμε καν το περιεχόμενο; Αυτός ο τόπος ξέρει να κάνει τον κινέζο!