Έπεσαν υπογραφές της ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC για νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη
Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας. Στην τελετή το “παρών” έδωσαν, εκτός από τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, ο υπουργός Ενέργειας Π.Σκουρλέτης καθώς και ο Κινέζος πρέσβης Ζου-Ξιαολί.
«Η υπογραφή του μνημονίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη». Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως πρώτο βήμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.
Ο Κινέζος πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα η οποία δείχνει ότι η συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και τόνισε ότι μετά την επιτυχία της Cosco υπάρχει πολύ θετική προοπτική. «Η Ελλάδα έχει πλούσιο δυναμικό λιγνίτη, αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η Κίνα έχει την τεχνολογία τα κεφάλαια και την ανταγωνιστικότητα και η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα κυρίως με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε.
Ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών πέρασε σε νέο στάδιο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και περιέγραψε τη δραστηριότητα του ομίλου στο εμπόριο, την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορες χώρες του κόσμου, την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, τις μεταφορές κ.α.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα η μονάδα της Μελίτης να αποτελέσει την αρχή για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών. Τόνισε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων (χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία) και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι καθοριστική. Σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία υπογράφεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι και μπορεί να γίνει η αρχή για στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια σημαντική συμφωνία που μπορεί να φέρει κοντύτερα τις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας με κόστος που θα καλυφθεί από την κινεζική εταιρεία, με τη ΔΕΗ να εισφέρει τα δικά της ορυχεία καθώς και τη μονάδα 1 που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία. Επίσης στο σχήμα έχουν προσκληθεί να μετάσχουν οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συμμετοχή σε άλλα ορυχεία της περιοχής και στην εκδήλωση παρέστησαν οι Δ. Κούτρας του Άκτωρα και Γ. Περιστέρης της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί τα μερίδια, τα οποία θα προκύψουν με βάση την αποτίμηση των στοιχείων που θα εισφέρει στο κοινό σχήμα η κάθε πλευρά, αποτίμηση που θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο οίκο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μονάδας ισχύος 450MW, κόστους 750 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις απαραίτητες εργασίες στα ορυχεία θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ πάντως είναι ανοιχτή στο να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα.
Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41.5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4-5 χρόνια.
Αύριο το πρωί οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη:
“Κύριε Πρέσβη, κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, αγαπητέ κ. Φρανκ Αντιπρόεδρε της CMEC σας καλωσορίζουμε στα γραφεία της ΔΕΗ για μια σημαντική στιγμή τόσο για την επιχείρησή μας όσο και για τη συνεργασία μας με τη μεγάλη κινέζικη εταιρεία. Η συνάντησή μας αυτή γίνεται στον απόηχο της επίσκεψής μας στην Κίνα με το ταξίδι του Πρωθυπουργού, το οποίο αποδείχτηκε τόσο καρποφόρο και σημαντικό για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Μεταξύ της ΔΕΗ και της CMEC υπάρχει μια πολύμηνη συνεργασία, ειδικότερα για το project Μελίτη, το οποίο πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα γίνει η αρχή για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών. Στην Κίνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το υψηλό επίπεδο, το τεχνολογικό επίπεδο ιδιαίτερα στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, των Κινέζων συναδέλφων μας, όπως επίσης και το υψηλό επίπεδο των στελεχών. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, αντίστοιχα, υψηλό επίπεδο υπάρχει και στη χώρα μας και ειδικότερα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα σε σχέση με την Κίνα και τα μεγέθη να είναι διαφορετικά και σε ό,τι αφορά την εταιρεία μας, όμως η ΔΕΗ παίζει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και γενικά στην οικονομία της χώρας μας. Και παράλληλα φιλοδοξούμε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμορφούμενη και στην εξελισσόμενη αγορά της γειτονιάς μας και ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕΗ – CMEC – 14/9/2016 2 ιδιαίτερα της βαλκανικής. Από αυτή την άποψη, η συνεργασία μας με εταιρείες του επιπέδου, όπως η CMEC, θα είναι καθοριστική.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρέσβη της Κίνας για την εποικοδομητική παρουσία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεών μας. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τον κ. Κούτρα και τον κ. Περιστέρη, οι οποίοι είναι ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστούμε στο project Μελίτη. Να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας. Η παρουσία του εδώ καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει αυτό το project για τη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας μας. Και να ευχαριστήσω, βεβαίως, τον Υπουργό για την παρουσία του που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξή της στην Επιχείρηση”.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη:
“Αξιότιμε κ. Πρέσβη, κύριε Αντιπρόεδρε της CMEC, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δυο χωρών μας συνεχώς βελτιώνονται και πλέον μεγαλώνουν τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Δεν είμαστε καινούριοι γνώριμοι. Γνωριζόμαστε από παλιά και γνωρίζετε καλά ότι υπάρχουν αισθήματα φιλίας και εκτίμησης από τον ελληνικό λαό προς τον κινεζικό λαό.
Θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού μνημονίου ανάμεσα στην εταιρεία σας και τη ΔΕΗ, αποτελεί ουσιαστικά μια ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την εταιρεία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μια απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, της στρατηγικής των συμπράξεων, με αξιόπιστους εταίρους που μπορεί να δώσουν μια νέα δυναμική. Να διευρύνουν την παρουσία τους και θα έλεγα για όσους γνωρίζουν το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των επιλογών εκείνων οι οποίες θέλανε μια Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα συρρικνωμένη.
Τώρα κάνουμε ένα βήμα προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα ξεπερνώντας τις δυσκολίες το οποίο ανοίγει μια λαμπρή προοπτική για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, για τη ΔΕΗ, αλλά και για τη συνεργασία των δυο χωρών μας. Ταυτόχρονα η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας αποτελεί και μια κίνηση υπέρ του περιβάλλοντος. Διότι είναι αρκετοί οι οποίοι ασκούνε μια ίσως εν μέρει δικαιολογημένη κριτική, η οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα σε σχέση με τη χρήση ενός εθνικού καυσίμου, όπως είναι ο λιγνίτης για την Ελλάδα.
Αυτή η νέα μονάδα θα είναι πιο αποδοτική και πιο φιλική στο περιβάλλον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, ότι μπορούμε με ένα σύγχρονο τρόπο να αξιοποιούμε το λιγνίτη της χώρας μας. Βεβαίως γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μια συνολικότερη εθνική στρατηγική γύρω από την ενέργεια. Σε αυτή τη στρατηγική θέλουμε να συνδυάζουμε την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον, αλλά προφανώς με ένα τρόπο ο οποίος να εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος και να κινείται ακριβώς με μια περιβαλλοντική λογική.
Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, προς όφελος και των δυο εταιρειών, προς όφελος της Ελλάδος, της συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ανοίγει, είναι ένα πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που μπορεί να τη δούμε και σε άλλα πεδία. Και πάλι σας καλωσορίζω και εύχομαι η υπογραφή του σημερινού μνημονίου πολύ σύντομα να δούμε να παίρνει σάρκα και οστά και να αποτελέσει ένα παράδειγμα, να ανοίξει ένα δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος. Σας ευχαριστώ”.
Πηγή: energypress.gr