Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των φοιτητών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: προβλήματα φοιτητών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
Από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων του νεοσυσταθέντος Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, παρατηρούνται σημαντικά και οξυμένα προβλήματα στην λειτουργία του. Παρά τις “υποσχέσεις” περί αναβάθμισης των σπουδών από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Το λεγόμενο “ισχυρό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας” αποδεικνύεται ανίσχυρο να εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των σχολών και τις ανάγκες των φοιτητών.
Ενδεικτικά, τα υπάρχοντα δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών δεν επαρκούν ούτε για το 7% των σχεδόν 4000 πρωτοετών φοιτητών, ποσοστό που φτάνει κάτω από 1% του συνόλου των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Για παράδειγμα, μόνο στην πόλη της Κοζάνης, ενώ το σύνολο των δωματίων προσεγγίζει τα 200, οι αιτήσεις για στέγαση από πρωτοετείς φοιτητές ξεπερνά τα 250.
Παράλληλα, στα υπάρχοντα δωμάτια, οι εστιακοί φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο με περισσότερα εμπόδια εξαιτίας της υποχρηματοδότησης: ετοιμόρροπα κτήρια, απαρχαιωμένες υποδομές, έλλειψη κλιματισμού και θέρμανσης, ζεστού νερού το χειμώνα, τεράστια κενά σε θέσεις προσωπικού φύλαξης, συντήρησης και καθαριότητας. Στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα δωμάτια τα οποία παραμένουν αδιάθετα, καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης παραμένουν μη κατοικήσιμα, κατεστραμμένα, χωρίς εξοπλισμό (πχ κρεβάτια) κτλ.
Στις υπόλοιπες πόλεις της Δ. Μακεδονίας τα δωμάτια είναι μετρημένα στα δάχτυλα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Καστοριά δεν υπάρχει δωμάτιο εστίας ούτε για δείγμα.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η σημερινή κατάσταση με τα σχεδόν μηδαμινά διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και το γεγονός ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί, γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται άμεσο πρόβλημα στο να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές, με εκατοντάδες φοιτητές στην περιοχή να ταλαιπωρούνται, άλλοι να μην έχουν έρθει ακόμα στις πόλεις περιμένοντας απάντηση για το αν δικαιούνται δωμάτιο και άλλοι να διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά ή να διαμένουν σε ξενοδοχεία, με σοβαρή προσωπική οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να μη μείνουν πίσω στα μαθήματα και τα εργαστήρια.
Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκεται και η μεταφορά και σίτιση σε όλες τις πόλεις που υπάρχει τμήμα του Πανεπιστημίου. Οι κωδικοί των πρωτοετών δεν έχουν ακόμα δοθεί, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για απόκτηση κάρτας σίτισης, ουσιαστικά καταλήγουν να έχουν δικαίωμα σίτισης ελάχιστοι μπροστά σε όσους έχουν ανάγκη. Το προσωπικό των εστιατορίων φτάνει στο σημείο να μη μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς. Σε αυτά, να προστεθεί η φημολογία που έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Κοζάνης για κλείσιμο της λέσχης που βρίσκεται μέσα στην πόλη.
Αλλά και ως προς τη μεταφορά των φοιτητών προς τα τμήματά τους, ήδη από τις πρώτες μέρες “φανερώθηκαν” τα μεγάλα προβλήματα και οι δυσκολίες: Τα δρομολόγια παραμένουν λίγα, δεν είναι ικανά να καλύψουν τη μεταφορά από και προς την σχολή τους, ενώ το αντίτιμο παραμένει υψηλό για κάθε μετακίνηση. Το αποτέλεσμα είναι, φοιτητές που μένουν απ’ έξω ή δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο, να αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, πολλές φορές εκτός πόλης, πεζοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαδρομή από και προς το πρώην ΤΕΙ στην Κοζάνη (περιοχή Κοίλα), σε δρόμο χωρίς πεζοδρόμηση, φως, συνολικά οποιαδήποτε ασφάλεια. Ενώ ακόμα, με τη δημοσίευση των ωρολογίων προγραμμάτων των τμημάτων, λόγω και των συγχωνεύσεων τμημάτων, της έλλειψης υποδομών, των ζητημάτων που δημιουργούνται με τα παλιά και νέα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν σε 3 διαφορετικά σημεία, εντός και εκτός της πόλης. Έτσι, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, χρειάζεται να διαθέτουν μέχρι και 4-5 ευρώ τη μέρα, απλά για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο.
Η κατάσταση είναι οριακή και δεν χωράει άλλη αναβολή.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
- Να δοθεί έκτακτο στεγαστικό επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του.
- Να παρθούν μέτρα στήριξης των πρωτοετών που ακόμα αναζητούν κατοικία.
- Να δοθεί έκτακτο κονδύλι, από το κρατικό προϋπολογισμό ,για τη συντήρηση των εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά, για επισκευή και των εξοπλισμό των μη κατοικήσιμων δωματίων.
- Να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση αλλά δεν τους δέχονται στην εστία, χωρίς επιβάρυνση των φοιτητών.
- Να κατασκευαστούν νέες εστίες στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.
- Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την σωστή λειτουργία των Λεσχών και την δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
- Πιο συχνά δρομολόγια, δημιουργία νέων δρομολογίων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των φοιτητών από και προς τις σχολές τους, χορήγηση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας