Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά διεκδικούν φοιτητές των τμημάτων της Φλώρινας (pics)
Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά διεκδικούν φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων της Φλώρινας, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη χώρων του Πανεπιστημίου και σε σειρά δράσεων ενημέρωσης των τοπικών φορέων και της κοινωνίας.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης και με πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων έφτασαν στο δημαρχείο, όπου και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη.
Όπως αναφέρουν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, «από την πρώτη μέρα διαπιστώνουμε τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ανάγκες – παροχές (π.χ. μεταφορά, σίτιση, στέγαση). Πιο συγκεκριμένα, η μεταφορά στο πανεπιστήμιο δεν είναι δωρεάν, γεγονός που βαραίνει οικονομικά τους φοιτητές με αποτέλεσμα να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το φαγητό της λέσχης επίσης δεν είναι δωρεάν για όλους, παρά μόνο για αυτούς που έχουν κάρτα σίτισης, την οποία όσο περνούν τα χρόνια όλο και λιγότεροι δικαιούνται. Οι φοιτητικές εστίες παραμένουν ανύπαρκτες. Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας και των μνημονιακών πολιτικών. Ίδια η κατάσταση και στο περιεχόμενο των σπουδών μας».
Επιγραμματικά, οι φοιτητές διεκδικούν:
- Αύξηση της χρηματοδότησης για τη παιδεία.
- Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους. Κατάργηση του αίσχους των καρτών σίτισης, φαγητό για κάθε φοιτητή με απλή επίδειξη του πάσο.
- Δωρεάν μεταφορές για όλους. Εγγραφή ξεχωριστού κονδυλιού στον προϋπολογισμό του πανεπιστήμιου για τη μεταφορά.
- Διεκδίκηση του πανεπιστημίου για επινοικίαση χώρου με δυνατότητα μαζικής στέγασης φοιτητών.
- Ανέγερση φοιτητικών εστιών.
- Να σπουδάζουμε δωρεάν με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με σύγχρονα εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, εστίες.
- Να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε στο προπτυχιακό επίπεδο
- Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο.
- Να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας με σύγχρονα δικαιώματα
- Κάθε τμήμα να ιδρύεται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια
- Το πτυχίο να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα
- Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους.
- Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων. Καμία σκέψη για δίδακτρα.
3 και ΟΥΤΕ ο κούκος
Μια “παρέα” ακροαριστερών φοιτητάκων, που προτιμά να γύρο-φέρνει στους δρόμους…με πανό ! Ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε βολέψει για τα καλά, μέχρι που ήρθε η Ν.Δ. με την Κεραμέως να τους βάζει στην θέση τους…καλά τους έκανε!
ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!!! ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’70!
1) Ο τίτλος έπρεπε να γράφει: “διεκδικούν ΜΕΡΙΚΟΙ φοιτητές των τμημάτων της Φλώρινας” (καλώς ή κακώς)
2) Κάποιες “διεκδικήσεις” (π.χ. αύξηση των δαπανών για την Παιδεία) έπρεπε να είναι ζητούμενα όλης της Ελληνικής κοινωνίας, αν και οι δαπάνες από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν ποιότητα στο εκπαιδευτικό έργο.
3) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε στο προπτυχιακό επίπεδο” έπρεπε να τις ζητούν από τους εαυτούς τους πρωτίστως.
4) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο” δεν βγάζουν νόημα
5) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας με σύγχρονα δικαιώματα” είναι εκτός κοινωνικο-οικονομικού πλαισίου
6) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους.” απλά είναι κραυγαλέα γελοίες. Χώρια που είναι και ανορθόγραφες (απαράδεκτο για φοιτητές) – ΠΛΗΡΗΣ και όχι “ΠΛΗΡΗ” είναι η ονομαστική πτώση.
7) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Κάθε τμήμα να ιδρύεται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια” δεν ξέρω αν πραγματικά τις εννοούν.
8) Κάποιες “διεκδικήσεις” πχ “Ανέγερση φοιτητικών εστιών” μας βρίσκουν ενθέρμως σύμφωνους, στο βαθμό που αυτές αποτελούν στέγη φοιτητών, και όχι άντρο αληταριών.
Εν κατακλείδι, η όλη τακτική και αισθητική (πανό με ερυθρά & μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο) της “διεκδίκησης” είναι επιεικώς θλιβερή. Παιδιά, ειλικρινά… δεν έχετε φαντασία;