Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Φλώρινας μέσα από τις Χριστουγεννιάτικες Φωτιές
Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, η Φλώρινα φοράει τα γιορτινά της και μετατρέπεται σε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών με φόντο την τοπική παράδοση, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές της πόλης, με επίκεντρο την Πλατεία Ηρώων δίπλα στο ποτάμι της πόλης, Σακουλέβα, όπου τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, ανάβει η πιο δημοφιλής φωτιά, που ξεπερνά σε ύψος τα 14 μέτρα.
Η προετοιμασία για το άναμμα της φωτιάς ξεκινάει αρκετό καιρό πριν, τα παιδιά δημιουργούν ομάδες σε κάθε γειτονιά και συγκεντρώνουν ξύλα, κυρίως κέδρα (ο έντονος θόρυβος που παράγουν κατά την καύση τους, θεωρείται ότι διώχνει τα ακάθαρτα πνεύματα) τα οποία φυλούν με βάρδιες, καθώς καιροφυλαχτούν τα παιδιά των άλλων ομάδων-γειτονιών, που προσπαθούν να τα κλέψουν, προκειμένου να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό όγκο ξύλων, κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο κατασκευής της μεγαλύτερης φωτιάς.
Μπορεί πλέον τα πράγματα να μη γίνονται ακριβώς έτσι, όμως Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα και Σύλλογοι συνδράμουν καταλυτικά στην προετοιμασία των φωτιών και κατ΄ επέκταση στην τήρηση του εθίμου. Το συγκεκριμένο έθιμο αρχικά είχε χαρακτηριστεί παγανιστικό, καθώς στην αρχαιότητα άναβαν τη φωτιά για να εξευμενίσουν τον θεό του ήλιου, τον Απόλλωνα, για να μεγαλώσει η διάρκεια της ημέρας. Αργότερα όταν το έθιμο εκχριστιανίστηκε, ταυτίστηκε με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στη φάτνη του Χριστού και με την αναγγελία της γέννησής του.
Τα τελευταία χρόνια η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης, αλλά και των όμορων περιοχών αγγίζει το 100%, καθώς πλήθος επισκεπτών επιθυμεί να γνωρίσει βιωματικά το έθιμο. Μόλις δύσει ο ήλιος, όλοι παίρνουν τις θέσεις τους και κάμποσες μικρές φωτιές ξεπηδούν από διάφορα σημεία της πόλης και των χωριών, αλλάζοντας το χρώμα του ουρανού, που ενίοτε είναι καλυμμένο από ένα λευκό πέπλο, το αποκαλούμενο σινιάκι-ομίχλη.
Ο κόσμος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρεί τα διάφορα μοτίβα της φωτιάς και η μυρωδιά του ξύλου γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή στην ατμόσφαιρα. Το γλέντι αρχίζει, ντόπιοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι παρασύρονται στους ήχους των παραδοσιακών χάλκινων πνευστών, απολαμβάνουν τοπικά εδέσματα (φασολάδα, γλυκά, κρασί και τσίπουρο) και παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα των Χριστουγέννων, μήνυμα ελπίδας, αγάπης, αλληλεγγύης και πίστης στις καρδιές των ανθρώπων. Το έθιμο είθισται να ολοκληρώνεται με τη μεταφορά θράκας από τις υπαίθριες φωτιές στην ξυλόσομπα ή στο τζάκι του σπιτιού, συμβολική πράξη που αποσκοπεί στην προσέλκυση καλοτυχίας και ευδαιμονίας.
Το έθιμο της Χριστουγεννιάτικων-φωτιών αποτελεί για τη Φλώρινα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής τοπικής παράδοσης και πιστοποίησης της ταυτότητας του λαού, ο οποίος αναζητά διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και ανάδειξης του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Έτσι το χτές, γίνεται σήμερα και γονιμοποιεί το αύριο, χωρίς να αποκτά χαρακτηριστικά προγονολαγνείας ή προοδοπληξίας.
Ο Δήμος Φλώρινας στα πλαίσια των Χριστουγέννων διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου. Θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια στο ξύλινο χωριό και μουσικές εκδηλώσεις, θα σου προσφέρουν μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη σου.
Επιμέλεια
Γιώργος Θεοχαρίδης
“Χριστιανέ Ορθόδοξε”, συνέχισε τον ομολογιακό σου αγώνα, έναντι παντός τιμήματος!
Εύχομαι, ολοψύχως, να μην σε πτοήσουν οι αντιδράσεις των κοσμικώς φρονούντων “ψευτοχριστιανών”, που πειρώνται, ανενδοιάστως, να συμβιβάσουν τα α-συμβίβαστα, να μείξουν τα ά-μεικτα, να οικονομήσουν τα αν-οικονόμητα!
Γράψε στα καττύματα των υποδημάτων σου τις τυχόν αντιρρήσεις τους!
Μνήσθητι των αγώνων του μακαριστού Φλωρίνης Αυγουστίνου, του αισχρώς διαβληθέντος, του διωχθέντος ένεκεν του Χριστού και του Ευαγγελίου Του, του στηλιτεύσαντος σθεναρώς το ειδωλολατρικό έθιμο των φωτιών
Οδηγός μας, εν προκειμένω, είναι ο Θείος νόμος και όχι τα ανθρώπινα έθιμα, έστω και με “χριστιανικό” επίχρισμα!
Φυσικά και θα συνεχίσω! Κανένας μαϊμού Χριστιανός δεν πρόκειται να με εμποδίσει!
Σε αυτό το σημείο όμως, θέλω να μου πείτε την γνώμη σας για την υπόλοιπη ύλη των Χριστουγέννων (δέντρα, φωτάκια, στολίδια). Είστε σύμφωνος με την τοποθέτησή τους; Μπορούν να τοποθετούνται αλλά πάντα με την σωστή έννοια των Χριστουγέννων; Απάντησε πάνω σε αυτά, γιατί και πολλοί άλλοι μου τα ρωτούν, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος σε κάποια.
Φέτος ας γίνει σε όλες τις φωτιές (εκτός Χαμάμ, Πλατεία Ηρώων) έλεγχος μεταφοράς της υλοτομίας. Ακούγεται ότι κάποιοι κόβουν παράνομα ξύλα από βουνά, ενώ κάποιοι άλλοι κλέβουν από διάφορα σημεία της πόλης!
Χριστιανέ Ορθόδοξε, διαβάζοντας και τα σχόλιά σου στην προηγούμενη ανάρτηση, έχω να σου πω τα εξής. Οι φωτιές είναι ένα έθιμο που εάν το χειριστείς σωστά, δεν αμαρτάνεις. Εγώ για παράδειγμα, πάω στις φωτιές καθοδόν του Σακουλέβα, όχι για να μεθύσω, να χορέψω, και να κάτσω εκεί μέχρι το πρωί, όπως κάνουν κάποιοι, αλλά για να ζεσταθώ και συγχρόνως να βλέπω σαν εικόνα την τότε φωτιά που είχαν ανάψει οι βοσκοί στον νεογέννητο Χριστό μας. Επίσης, βλέπω και την στολισμένη Φλώρινα. Συγχρόνως, κάθε χρόνο προμηθεύομαι την παραδοσιακή φασολάδα και κανέναν κουραμπιέ και μελομακάρονο από τον δήμο, διότι εγώ την πληρώνω μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ασχέτως με το αν παρέχεται στους πολίτες δωρεάν. Τίποτα παραπάνω. Όσο για τα υπόλοιπα ειδωλολατρικά, που μάλλον εννοείς τον χοντρό Βασίλη, τα ξοτικά, τους ξηλοπόδαρους κ.α., συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, τόσο με αυτά όσο και με τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!
Χρόνια Πολλά!
Ανώνυμε+, και καθόλου να μην πήγενες, δε θα πείραζε!
Καλοδεχούμενη κάθε άποψη κύριε Χριστιανέ Ορθόδοξε. Φαντάζομαι πως δεν θα θέλατε οι “παγανιστές” να σας τραβολογάνε με το ζόρι στις φωτιές γι’αυτό και εσείς καλό θα ήταν να αποφεύγετε εκφράσεις τύπου “μην πάει κανείς” κ.α. Όσο για το θλιβερό περιστατικό που αναφέρετε και ταράζεστε, όχι με το γεγονός αλλά με το ότι βρέθηκε σουβλάκι την περίοδο νηστείας θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πείτε την άποψη σας, ωραία και εκλεπτυσμένα, όπως το κάνατε, οι νοήμονες θα την δεχτούμε αλλά μη κηρύσσετε “πόλεμο” σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί σας. Μην χρησιμοποιείται το όνομα της θρησκείας μας για να κατηγορήσετε και να καταδικάσετε ανθρώπους και καταστάσεις. Καλά Χριστούγεννα!
Ποιος είστε εσείς που θα διορθώνετε τα σχόλιά μου και θα μου δίνετε και συμβουλές; ο Εξομολόγος; Για να σας εξηγήσω…
Πρώτον: Με την φράση να μην πάει κανείς, αναφέρομαι στους λογικούς ανθρώπους! Δεύτερον: Το γεγονός αυτό, δεν είναι καθόλου θλιβερό. Ούτε και ντρέπομαι που το λέω αυτό. Εσείς θα πρέπει να ντρέπεστε! Ο Θεός το έκανε για να σας δώσει μυαλό που θα αναγνωρίζει τις αμαρτίες που κάνετε στις φωτιές! Να αναγνωρίζει, πρώτα απ’ όλα ότι εκείνη η περίοδο είναι περίοδο νηστείας, με επιτρεπτή την κατάληση ελαίου, και όχι για κατάληση κρέατος. Τέλος, να αναγνωρίζει ότι αυτό το έθιμο δεν έχει καμιά σχέση με την θρησκεία μας και είναι ειδωλολατρικό! Τρίτον: Δεν χρησιμοποιώ καθόλου την θρησκεία για να καταδικάσω καταστάσεις. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους! Καλά Χριστούγγενα!
Φίλε μου Χριστιανέ Ορθοδόδοξε αν καταργήσεις αυτό το έθιμο θα πέσουν όλοι να σου πουν καταστρέφεις τον τουρισμό της Φλώρινας, τα μαγαζιά είναι γεμάτα απο κόσμο,
από την άλλη έχεις και ένα δίκαιο που το έθιμο αυτό έχει αλλάξει προς το χειρότερο σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν. Εγώ μένω κοντά σε μια γειτονιά που ανάβει μεγάλη φωτιά, το πρωί σηκώνομαι για την δουλειά 6 , μέχρι και της 5 το πρωί υπάρχει φασαρία υπάρχουν φωνές υπάρχουν μεθυσμένοι και φυσικά δεν μπορώ να κοιμηθώ σαν άνθρωπος για να παω στην δουλεία μου!!!! Αναγκαστικά τα τελευταία 7 χρόνια η λύση ειναι να παω στους γονείς μου να κοιμηθώ γιατί δεν έχει φασαρία, αν κάνω κάπου παράπονα θα σε πουν και γραφικό!!!!
Οι λογικοί δεν πρόκειται να τρέξουν. Επίσης, οι υπόλοιπη μάζα θα πρέπει να γνωρίζει πως η Φλώρινα μπορεί να προσελκύσει τουρισμό και από άλλα γεγονότα. Όχι από αυτές τις σαχλαμάρες! Αλλά, όπως τα λες. Βλέπεις τι γίνεται, όχι μόνο σε σένα, αλλά και σε όλους τους άλλους που μένουν δίπλα σε φωτιές. Δεν μπορούν να ξεκουραστούν όλο το βράδυ από τους μπεκρούλιακες! Αυτά όμως, οι αρμόδιοι φροντίζουν να τα αποκρύπτουν. Και εάν όπως λες κάνεις παράπονα, θα σε πάρουν με τις βέργες…
Στο λέω πως, όσο περνάν τα χρόνια το φαινόμενο θα χειροτερεύει!!! Γι’αυτό πρέπει η μητρόπολη να κάνει κάτι παρόμοιο με το πρώτο καζίνο. Να μαζέψει όλη την Φλώρινα και να βάλουν υπογραφές όσοι είναι υπέρ της καταργήσεως του εθίμου αυτού! Μόνο έτσι θα γίνει δουλειά!
Εσύ που αποκαλείσαι “Χριστιανός Ορθόδοξος” μπορείς να μου πεις γιατί διάλεξες να γιορτάζεις την γέννηση του Χριστού τις ημέρες των μεγαλύτερων αρχαιοελληνικών γιορτών; Δεν το σκέφτηκες ότι στην χώρα των Ελλήνων είναι λογικό στο πέρασμα του χρόνου να επικρατήσουν οι γιορτές που είναι πηγαία έκφραση των κατοίκων από την γη αυτή; Αποφασίστηκε, από τους Πατέρες της Εκκλησίας, να γιορτάζουν όλες τις μεγάλες γιορτές σε αντίστοιχες εθνικές για να τις καπελώσουν … Για πες μου γιατί δεν γιορτάζεις τα Χριστούγεννα στις 25 Φεβρουαρίου, 25 Μαρτίου κλπ ή το φθινόπωρο; έχεις πιστοποιητικό γεννήσεως από την Βηθλεέμ που αναγράφει 25 Δεκεμβρίου; Οπότε καλά κάνεις και αηδιάζεις όταν ακούς Χριστουγεννιάτικες Φωτιές… αν ζούσες πριν 2000 χρόνια θα τις αποκαλούσες με το πραγματικό τους όνομα… αρχαίες εορτές του Χειμερινού Ηλιοστασίου και την «Επιστροφή» του Ηλίου. Την ίδια περίοδο οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούνταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από τη Σεμέλη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με την αιγυπτιακή θεότητα Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «Ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» καθώς η λατρεία του ήταν συνδεδεμένη με τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Η φωτιά συμβολίζει το καινούριο, τη νέα αφετηρία, το καθαρτήριο, την ευετηρία, την καλοχρονιά… Δεν περιμένω να καταλάβεις κάτι από τα όσα έγραψα και αναμένω να με κακοχαρακτηρίσεις… γιατί τόσο σου κόβει. Με ακραίες τοποθετήσεις και εκφράσεις, σαν αυτά που γράφεις στα σχόλια σου, τι περιμένεις να επιτύχεις; Κοίτα λοιπόν τον εαυτούλη σου και μην ασχολείσαι με τους άλλους, και αν κάποιος πάει και ξεσκάσει και περάσει καλά στην τελική στις εορτασίες των φωτιών δεν πάει να πει ότι είναι ειδωλολάτρης… ίσως όμως να είναι γνώστης των αρχέγονων καταβολών του και να τους αποδίδει τον σεβασμό που τους αξίζει. Γιατί εγώ τουλάχιστον προτιμώ να συμμετέχω ως Φλωρινιώτης στις Φωτιές που είναι και έθιμο Ελληνικό, παρά σε ξενόφερτα… π.χ. Ιουδαϊκά.
Δεν ασχολούμαι με τους άλλους αγαπητέ! Προσπαθώ να τους ανοίξω τα μάτια και να τους φέρω στον σωστό δρόμο! Και δεν πρόκειται να τα παρατήσω όσες κρητικές και αν γευτώ από εσάς τους ψευδοχριστιανούς. Σας έχω γραμμένους στα καττύματα των υποδημάτων μου…
Φίλε μου τώρα σε βγάλανε από την κατάψυξη; Μάλλον ναι… Προς ενημέρωσή σου λοιπόν, η Ελλάδα έχει εκσιχριστιανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και τα έθιμα των προγόνων έσβησαν. Πλέον, το 80% της Ελλάδας έχει θρήσκευμα Χριστιανικό Ορθόδοξο και γιορτάζει μόνον τα αληθινά γεγονότα της αληθινής μας θρησκείας! Όχι τα ειδωλολατρικά! Δεν σου φταίει ο αδελφός Χριστιανός εάν ξεπάγωσες τώρα και δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Γι’ αυτό, έχε κλειστό το στοματάκι σου. ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΔΥΑΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ!
Εσείς με τα ορθάνοιχτα μάτια…. “ΔΥΑΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ”και βγείτε στους δρόμους το βράδυ των φωτιών να φωνάζετε “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” για να τους “ανοίξετε τα μάτια” … γαργαλοτσαχπίνιδες! Πολύ πλάκα έχετε!!!
Εμείς να δεις γέλια που κάνουμε στους αφασίας, αλλού για αλλού άθεους ανθρώπους των σπηλιών που μόλις τώρα ξεπάγωσαν…
ειρηνη υμιν. Αντε και καλα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ
Οι φωτιές τις Φλώρινας είναι ειδωλολατρικές Για τις φωτιές “τσιρι τσιρι Βαρβάρα “ στο Αμύνταιο και το ανάμα των Φανών στη Κοζάνη κουβέντα .
Γιατί δεν λέτε ανοιχτά ότι ο λόγος που σας ενοχλούν οι φωτιές της Φλώρινας είναι ότι είναι ένα αρχαιοελληνικό , παγανιστικό έθιμο , που επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας χαρη στους σλαβόφωνους της περιοχής .
Γιατί δε παραδέχεστε ότι θέλετε και τι πολιτιστική γενοκτονία στη περιοχή ?
Και αυτό το έθιμο είναι ειδωλολατρικό! Όπως και όλα τα άλλα (γιορτές, έθιμα) που δεν είναι αναγραφόμενα στο θρησκευτικό ημερολόγιο! Η Ελλάδα πλέον, είναι Χριστιανική και τα αρχαιοελληνικά ειδωλολατρικά έθιμα πρέπει να σβήσουν και να καταργηθούν οριστικά!
Μια χαρά το λέει αυτός που έγραψε το άρθρο το έθιμο των φωτιών, δεν έχει χαρακτηριστικά προγονολαγνείας ή προοδοπληξίας. Α και κάτι ακόμα, φιλε χριστιανέ ορθόδοξε, παραδέξου οτι το έθιμο έχει πλέον χριστιανικό χαρακτήρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι χιλιάδες κόσμου που θα έρθει στην Φλώρινα για τις φωτιές της 23ης Δεκεμβρίου, θα είναι σαν τους χαρίζεις στους παγανιστές-12θειστές. οπότε διάλεξε είτε έρχεται ο κόσμος για να τηρήσει την παράδοση και να στείλει το μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου, είτε έρχεται για δοξάσει τον Απόλλωνα και τη δύναμη της φωτιάς…
Ο κόσμος δεν έρχεται για καμιά από τις δύο επιλογές! Ο κόσμος έρχεται για να ξενυχτήσει, να μεθύσει, να χορέψει! Χωρίς φυσικά να γνωρίζει την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων!