Περί Εκκλησιαστικών σχολείων
Τα Γενικά εκκλησιαστικά Λύκεια-Γυμνάσια δεν διαφέρουν ως προς τις γνώσεις που προσφέρουν από τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια-Γυμνάσια. Διδάσκεται η ίδια ύλη και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζουν τα εκκλησιαστικά σχολεία είναι ότι έχουν κάποιες θεολογικές συνήθειες- θα λέγαμε-όπως το μάθημα της Βυζαντινής μουσικής. Το μάθημα αυτό είναι απλό στη διδασκαλία του και φυσικά όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί πιο πολύ με τη βυζαντινή μουσική μπορεί να εκμεταλλευτεί το μάθημα του σχολείου στο έπακρο. Επίσης υπάρχουν και 2-3 μαθήματα θεολογικά ανάλογα με την τάξη, στη θέση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων. Για παράδειγμα το μάθημα για τα μυστήρια, τις ιερές ακολουθίες, την ένδυση των ιερέων και όχι κάτι το υπερβολικό.
Αυτά αποτελούν θεολογική γνώση, απαραίτητη σε ένα μαθητή που είναι Χριστιανός ορθόδοξος στην «πράξη». Τα εκκλησιαστικά σχολεία δίνουν ίσες ευκαιρίες και ακόμη περισσότερες για να εισαχθούν οι μαθητές (ανεξαιρέτου ηλικίας) σε ανώτατες σχολές. Τα σχολεία μας δίνουν σε όλους την ευκαιρία να φοιτήσουν ανεξάρτητα από φύλο,χρώμα, φυλή. Μοναδικοί όροι είναι να είναι κάποιος μαθητής Χριστιανός ορθόδοξος και συγκεκριμένα στα Εκκλησιαστικά του νομού Φλώρινας,Πάτμος,Πάτρας και Λαμίας και φυσικά στην Αθωνιάδα (Άγιον όρος) οι μαθητές θα πρέπει να είναι και αγόρια.
Η κακή φήμη που συνοδεύει τα εκκλησιαστικά σχολεία είναι αναμενόμενη, διότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς σήμερα στην εποχή του υλισμού ό,τι έχει σχέση με το Θείο.Ελπίζω με την παρούσα σκέψη μου να αναθεωρήθηκαν κάποια πράγματα!
Νάκος Παντελεήμων
Μαθητής του Γενικού εκκλησιαστικούΛυκείου – Γυμνασίου σχολείου Φλωρίνης
Share :
Αρχικά θα ήθελα να πω πως το “Τα Γενικά εκκλησιαστικά Λύκεια-Γυμνάσια δεν διαφέρουν ως προς τις γνώσεις που προσφέρουν από τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια-Γυμνάσια.” (αν υποθέσουμε ότι ισχύει) δεν θα είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε κάποιος να νιώθει ικανοποιημένος, πόσο μάλλον να υπερηφανεύεται. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλά μας (ή απ’ τις φτερούγες μας χοχοχο): οι περισσότεροι μαθητές τελειώνουν το σχολείο χωρίς να έχουν κατανοήσει/κατακτήσει τα μαθήματα που θεωρητικά έχουν περάσει.
Τώρα όσον αφορά τα εκκλησιαστικά γυμνάσια/λύκεια: θα αναφερθώ μόνο σε αυτό της Φλώρινας, αφού μόνο γι’ αυτό έχω πληροφορίες. Αυτό που κάνει το σχολείο αυτό να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρονται, είναι και άλλα όχι τόσο “ευχάριστα”. Το σχολείο αυτό είναι ξεχωριστό επειδή από υπάρχουν άτομα που παίρνουν απολυτήριο λυκείου χωρίς να ξέρουν να διαβάζουν ή γράφουν. Το σχολείο αυτό είναι ξεχωριστό επειδή υπάρχουν άτομα που περνάνε τάξεις χωρίς να πατάνε το πόδι τους εκεί. Το σχολείο αυτό είναι ξεχωριστό επειδή δίνει τη δυνατότητα σε άτομα να αποφύγουν το δυσκολότερο (?) δρόμο του “κανονικού” σχολείου.
Καλή η αρχική ιδέα του εκκλησιαστικού γυμνασίου/λυκείου, αλλά εμένα μου φαίνεται πως πλέον δουλεύει κάπως πελατιακά. Δεν το εννοώ αυτό χρηματικά. Μάλλον θα έλεγα “είσαι ‘κοντά’ (?) στην Εκκλησία; έχεις την ευκαιρία να περάσεις πιο εύκολα” (σαν το στρατό xD).
Δεν είμαι κομπλεξικός, δεν λέω ότι όλοι οι μαθητές εκεί είναι έτσι, μόνο κάποιες περιπτώσεις. Εξ άλλου αυτά τα κακώς κείμενα πρέπει να θίγουμε. Δεν είστε αναγκασμένοι να πιστέψετε αυτά που λέω, ούτε πρόκειται να αναφερθώ ονομαστικά.
Ένα ανώνυμο κοτόπουλο είμαι άλλωστε.