Γιάννης Αντωνιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την Π.Ε. Φλώρινας
Συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στο ξενοδοχείο Κλειώ του Αμυνταίου, ο βουλευτής ΠΕ Φλώρινας της ΝΔ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Αναλυτικά τα όσα είπε:
Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ στην πόλη του Αμυνταίου, στην πόλη των λιμνών και του κρασιού. Και θέλω να πω ότι κακώς, και κάνω την αυτοκριτική μου, θα έπρεπε να έχουμε θεσμοθετήσει όπως και στη Φλώρινα, οι συνεντεύξεις να δίνονται εναλλάξ Φλώρινα – Αμύνταιο. Θα έπρεπε να το είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς.
Καταρχάς, ρίχνοντας μια ματιά στο λεκανοπέδιο του Aμυνταίου, ισχύει αυτό που ισχύει σε όλο το νομό, σε όλη την Ελλάδα, δε κινείται φύλλο. Δε γίνεται κανένα έργο, δε μας αξίζει αυτή η μιζέρια, η στασιμότητα, η οπισθοδρόμηση. Υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα τα οποία προκαλούν δυσοσμία, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να κοιτάξουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από αυτή την οπισθοδρόμηση.
Δε γίνεται τίποτα. Ξεκινώντας από φράγματα, αρδευτικά και χίλια δύο άλλα που θα τα πούμε στη συνέχεια, αναφέρομαι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , επειδή εχθές είχα συναντήσεις με τους δυο πρυτάνεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίου για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών και το θέμα της κατάργησης του αυτοδιοίκητου, δηλαδή της κατάργησης της πρυτανείας. Συμπτωματικά πήρα και κάποιες εφημερίδες από την Κοζάνη στις οποίες θα κάνω και κάποιες αναφορές. Κλείνω την πρώτη παρένθεση και την πρώτη ενότητα που έχει σχέση με την ακινησία στον νομό, με την αεργία και την ανεργία και βλέπω ότι από τη μια δε γίνεται τίποτα, από την άλλη έχουμε μια τεράστια ανεργία και τεράστιο μεταναστευτικό κύμα κυρίως των νέων και άλλων ηλικιών από το Αμύνταιο, τη Φλώρινα και όλη την Ελλάδα στο εξωτερικό. Και διαβάζω ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» πρόσφυγες από τη Μόρια σε καταλύματα στα Γρεβενά, δηλαδή το θέμα του δημογραφικού, το θέμα της ανεργίας και όλα αυτά. Έρχεται η κυβέρνηση σιγά σιγά και αυτό δε γίνεται μόνο εδώ. Προχθές ήμουν στην Κατερίνη και μου είπαν ότι νοίκιασαν διαμερίσματα εκεί, η κυβέρνηση τι κάνει; Εκμεταλλεύεται αυτή την μεγάλη κρίση που υπάρχει , νοικιάζει διαμερίσματα, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε πολλές περιπτώσεις και ξενοδοχεία. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη, υποχρεωτικά τους δέχονται, τα δικά μας τα παιδιά φεύγουν στη Γερμανία και στο εξωτερικό για δουλειά και η αναπλήρωση γίνεται από Αφγανούς και Πακιστανούς. Δεν το λέω με καμία διάθεση ρατσιστική, ούτε οποιαδήποτε άλλη αλλά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να θρέψει τον πληθυσμό τον οποίο έχει. Πολύ περισσότερο, αυτό το 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι έρχονται σωρηδόν και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών ήρθε με το κούνημα του μαντιλιού.
Το κλείνω, ήταν μια παρένθεση. Έρχομαι στο θέμα του Αμυνταίου , γιατί η σημερινή συνέντευξη έχει αποκλειστικό θέμα το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει.
Ξεκινάω με το θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η συγκεκριμένη μονάδα δεν πρέπει να κλείσει με τίποτα , απασχολούνται περίπου 1000 άτομα με τις εργολαβίες, με το μόνιμο προσωπικό , με το έκτακτο, είναι η βασική βαριά βιομηχανία της περιοχής του Αμυνταίου. Υπάρχει ακόμα πλούτος που μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία αυτής της μονάδας. Έχετε παρατηρήσει ότι ουδέποτε έχω καταθέσει, ενώ όλα τα θέματα τα έχω υποστηρίξει με ερωτήσεις, επερωτήσεις, επίκαιρες και συζητήσεις μέσα στη βουλή με τους αρμόδιους υπουργούς. Για το μόνο το οποίο δεν έχω θίξει, είναι το θέμα της μονάδας της βιομάζας, γιατί αυτή η μονάδα ήταν έτοιμη ενδεχομένως να κλείσει και την επόμενη μέρα.
Η μονάδα πρέπει λοιπόν να υπάρχει, πρέπει να απασχολεί τα άτομα τα οποία απασχολεί, και η τηλεθέρμανση πρέπει να υποστηρίζεται από τον ΑΗΣ Αμυνταίου -Φιλώτα, γιατί αν μπούμε στη βιομάζα και σε αυτή τη μονάδα θα διπλασιαστεί τουλάχιστον η τιμή για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης. Επίσης εδώ να αναφέρω πέρα από την υποστήριξη , η οποία πρέπει να γίνει με εκσυγχρονισμό της μονάδας, με αποθείωση και όλα αυτά, για να μην τα ξαναλέμε, το Αμύνταιο, γιατί και αυτό θα γίνει, θα μιλάμε για μια διάρκεια δέκα με δώδεκα ετών, το Αμύνταιο πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην υποστήριξη των προγραμμάτων της μεταλιγνιτικής περιόδου , ήδη υπάρχει ένα τέτοιο κονδύλιο και ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο τρέχει η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο ή υπουργεία.
Το Αμύνταιο θα πρέπει, από το νομό Φλώρινας να είναι η περιοχή η οποία πρέπει να μπει κατά προτεραιότητα. Ήδη υφίσταται τις συνέπειες της μεταλιγνιτικής περιόδου και άρα πρέπει να έχει άπλετη και άφθονη χρηματοδότηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο ασχέτως εάν θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου για τα επόμενα 12 χρόνια.
Προχθές την Κυριακή ήμουν στους Αναργύρους. Έχουμε μια ανοικτή πληγή με το θέμα της μετεγκατάστασης των Αναργύρων σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη με τα Βαλτόνερα τα οποία επίσης υφίστανται τις συνέπειες της βαριάς βιομηχανίας στο νομό μας.
Για τους Αναργύρους να πω ότι εάν πάρουμε, γιατί κανονικά η έκδοση του προεδρικού διατάγματος ήταν μια υπόθεση από τον Αύγουστο του 2016 όταν επισκεφτήκαμε τον τότε υπουργό τον κ. Σκουρλέτη, μες στο 2015 ας πούμε ότι τρέχανε γιατί υπήρχαν σοβαρά εθνικά προβλήματα στην οικονομία μέχρι τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα δε δικαιολογείται να μην έχει εκδοθεί ακόμα το προεδρικό διάταγμα, πολύ περισσότερο όταν στις 10 Ιουνίου του 2017 έγινε η κατολίσθηση,
και δεσμεύτηκε ο νέος υπουργός και νυν υπουργός ενέργειας , ο κ. Σταθάκης ότι μέσα σε 10 ημέρες , ένα μήνα, δύο μήνες θα υπάρχει αυτή η έκδοση.
Εδώ σας παραπέμπω σε ένα άλλο δημοσίευμα το οποίο πήρα από την Κοζάνη, αυτά είναι συμπτωματικά, Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος της Κοζάνης ακούστε τι λέει: «Έχουμε να κάνουμε με εμπαιγμό τόσο από το υπουργείο όσο και από τη ΔΕΗ». Ο συγκεκριμένος βέβαια μιλάει για την Ακρινή, ξέρετε όμως ότι Ακρινή και Ανάργυροι είναι μαζί, στο ίδιο πεδίο δραστηριότητας και στις ίδιες υποσχέσεις, στον ίδιο φάκελο και στις ίδιες συναντήσεις και ο κ. Ιωαννίδης, ξέρετε ότι πρόσκειται και στηρίζεται από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Λοιπόν ο ίδιος μιλάει για εμπαιγμό και τον εμπαιγμό τον έχουμε νιώσει όλοι με το θέμα των Αναργύρων . Δεσμεύτηκα απέναντι στους κατοίκους των Αναργύρων, μαζί με τον πρόεδρο συζητήσαμε τα προβλήματα, δεσμεύτηκα το θέμα όπως είχε υποσχεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είχε έρθει ειδικά για τους Αναργύρους για το θέμα αυτό , ότι όταν υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή ροή για την μετεγκατάσταση θέλω να με ενημερώσετε μέσω εμού για να μπορέσει να κάνει την παρέμβαση. Ήδη έχει ενημερωθεί, έχω μιλήσει με την κυρία Σπυράκη και με τον κύριο Πέτσα τον διευθυντή, έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος, θα δούμε ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί το θέμα, είτε προσωπικά από τον πρόεδρο είτε με μια ομάδα Βουλευτών, με τον αρμόδιο τομεάρχη, τις επόμενες δύο τρεις μέρες θα έχουμε νέα.
Επίσης να αναφέρω ότι από τις βιομηχανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και όχι μόνο, πλήττονται και οι αγρότες . Η πρόταση είναι για αγρότες και επιχειρήσεις του νομού Φλώρινας. Τουλάχιστον 50% ανεξαρτήτου ποσοτήτων να υπάρχει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εξαιτίας της ΔΕΗ και των γεωτρήσεων της ΔΕΗ και όλων αυτών των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όλες οι πομόνες σχεδόν έχουν ξεραθεί και πλήττονται και αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν δεν πρέπει να πάνε πίσω.
Αφήνω το θέμα της ΔΕΗ, της μεταλιγνιτικής περιόδου και των μετεγκαταστάσεων και το ίδιο ισχύει και για τα Βαλτόνερα, προηγούνται βέβαια οι Ανάργυροι γιατί υπάρχει κατολίσθηση , αλλά υπάρχει και το θέμα των Βαλτόνερων. Καταρχάς, οι δυο κοινότητες ουσιαστικά μιλάμε για δύο οικισμούς ,μαζί είναι μικρότερες από μια Ακρινή και πολύ μικρότερες από μια Ποντοκώμη. Άρα το κόστος είναι σχεδόν μηδαμινό και έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Να πω ότι μέσα σε αυτά, βασικό είναι το θέμα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ , είναι πολύ δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Αναργύρων πρωτίστως , αλλά και των Βαλτονέρων , γιατί δεν μπορεί να γίνει κατολίσθηση , να έχουν γκρεμιστεί σπίτια, τα άλλα τα σπίτια να είναι ακατάλληλα, οι κάτοικοι με απόφαση κυβερνητική να βρίσκονται εκτός οικισμού και να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για σπίτια που είναι ακατάλληλα για στέγαση.
Κλείνουμε λοιπόν αυτό το θέμα. Ερχόμαστε στο θέμα του στρατού. Το Αμύνταιο πέρα από τη μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών ήταν και η μεταφορά του στρατού. Για το συγκεκριμένο θέμα μας είχε δοθεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία , όταν τον Απρίλιο του 2017, υπήρχε μια κινητικότητα και μια αναστάτωση σε σχέση με Αλβανούς και με FYROM, τότε βρήκα ευκαιρία για να βοηθήσω τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό που ήταν ο κ. Βίτσας, ο οποίος ξέρετε τη σχέση με την περιοχή, είχα μιλήσει και με την πολιτευτή κ. Πέρκα και όχι μόνο τότε και όλο αυτό το διάστημα. Κατέθεσα λοιπόν μία επερώτηση σχετικά με το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής και ότι μετά από αυτά τα γεγονότα και τις ταραχές που υπήρχαν στα σύνορά μας σε Αλβανία και σε FYROM, δικαιολογούνταν η μεταφορά στρατιωτών στην περιοχή και μιλούσα για το Αμύνταιο πρωτίστως, και δευτερευόντως βεβαίως για τη Φλώρινα, αν αυτός ο αριθμός ήταν μεγάλος. Δυστυχώς δεν έγινε, έπρεπε να είχαμε αρπάξει αυτή την ευκαιρία και να φέρει 200-300 στρατιώτες , οι οποίοι θα υπηρετούν στην περιοχή, δεν έγινε αυτό χάσαμε την ευκαιρία.
Δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε και νομίζω θα ήταν ένας πόλος έλξης τουρισμού τα ιαματικά λουτρά και μιλάω για το Λιμνοχώρι, για τη συγκεκριμένη περιοχή εκεί στην “Μπάνια”. Παλιότερα είχαν κάποιες προσπάθειες, τα ξεκίνησε με μεγάλη θέρμη ο πρώην δήμαρχος, ο κ. Αναστασιάδης. Έκτοτε κατά καιρούς ασχολήθηκαν και οι επόμενοι δήμαρχοι, και ο κ. Ιωσηφίδης και ο τωρινός δήμαρχος ο Κώστας ο Θεοδωρίδης, αλλά βέβαια δεν υπάρχει αποτέλεσμα και εδώ νομίζω ότι πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε πάνω στο θέμα αυτό.
Καταρχάς να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατία και από κάποια κολλήματα τα οποία έχουν σχέση με τη χωροθέτηση και με την αδειοδότηση και βεβαίως σε συνεργασία με ιδιώτη ή μόνον από κάποιο ιδιώτη, θα πρέπει να αναπτυχθεί εκείνη η συγκεκριμένη περιοχή και τα ιαματικά λουτρά τα οποία νομίζω ότι θα φέρουν τουρισμό στην περιοχή. Εδώ νομίζω πρέπει να γίνει μία ειδική σύσκεψη και να ζητήσουμε και τη βοήθεια των υπουργών για να δούμε πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.
Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια στις εργατικές κατοικίες, υπάρχουνε οφειλόμενα ποσά για την αγορά αυτών των κατοικιών, για την αποπληρωμή, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι υψηλά. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία ρύθμιση, καταρχάς μείωση τουλάχιστον στο 50 % και μια ρύθμιση ευνοϊκή για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν και να κατοικήσουν στα σπίτια τα οποία δικαιούνται. Τα ποσά είναι μεγάλα, είναι περίπου 20-30 χιλιάδες και νομίζω ότι πρέπει να πληρώσουν τα μισά γύρω στις 10 χιλιάδες και με μια ευνοϊκή ρύθμιση να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.
Ήταν πλήγμα για την περιοχή του Αμυνταίου το ότι ο διαχειριστικός φορέας των λιμνών μετακόμισε εντός εισαγωγικών, γιατί δεν υπήρξε ποτέ εδώ πήγε στην Καστοριά. Η Φλώρινα με τις τέσσερις λίμνες δεν επελέγη και επελέγη η Καστοριά, να πω για κομματικές σκοπιμότητες. Πιστεύω πάντως ότι ήταν μία λανθασμένη και άδικη επιλογή για την περιοχή του Αμυνταίου και βέβαια και οι διαμαρτυρίες από τη δική μας την πλευρά, παρότι διαμαρτυρηθήκαμε ίσως δεν ήταν οι πρέπουσες, οι δέουσες, οφείλει ο διαχειριστικός φορέας να βρίσκεται ειδικά στο Αμύνταιο που υπάρχουν τέσσερις λίμνες και όχι μόνο, και με όλα κυρίως τα θετικά αποτελέσματα τα οποία θα έχει, γιατί θα βρίσκεται δίπλα στο φορέα και την περιοχή στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των λιμνών.
Για το θέμα της βιβλιοθήκης, θυμάστε, του Αμυνταίου εξακολουθεί να μένει η κατάσταση ρευστή και θολή και δεν ξέρουμε τι επικρατεί. Είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός ο κ. Φίλης, ήμουν παρών, ότι θα αναλάβει να την λειτουργήσει το δημόσιο και μάλιστα ή θα αποσπάσει ή θα προσλάβει έναν δημόσιο υπάλληλο είτε εκπαιδευτικό είτε έναν βιβλιοθηκονόμο δεν ξέρω τι ακριβώς θα είναι για να τη λειτουργήσει. Εξακολουθεί να μένει έτσι όπως είναι και νομίζω ότι και ο επόμενος Υπουργός λειτουργούσε έτσι.
Κατά καιρούς έχω κάνει αρκετές επαφές με την προϊσταμένη της αρχαιολογίας στη Φλώρινα και με το υπουργείο, έχω καταθέσει επερωτήσεις σε συνεννόηση που είχα. Τα ώριμα έργα τα οποία υπήρχαν για αρχαιολογική επεξεργασία και ανασκαφή ήτανε δύο έργα τα οποία νομίζω ξεπερνούν και τα 2,5 εκατομμύρια τα δύο μαζί, ήταν ο Άγιος Νικόλαος της Βεύης και στις Πέτρες. Είναι δυο μεγάλα έργα τα οποία θα δώσουν δουλειά στην περιοχή πέραν από το ότι το βασικό, θα αποκαλύψουν αρχαιολογικούς θησαυρούς για την περιοχή και του Αμυνταίου και της Φλώρινας. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε που βρίσκεται κατά καιρούς, έχω κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο γενικό γραμματέα του Υπουργείου ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα τα δει και θα τα προχωρήσει. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα. Πρέπει οπωσδήποτε με κάποιο τρόπο – γιατί αυτό δεν είναι και εύκολο επειδή αυτή τη στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση – πάντως επειδή πάρα πολλοί και πριν από μένα και φαντάζομαι και μετά από μένα και τώρα μιλάνε για αξιοποίηση των λιμνών, πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα και να αξιοποιηθούν οι λίμνες του Αμυνταίου. Και όταν λέμε αξιοποίηση ξεκινώ από τον τουρισμό και βέβαια μετά από τον τουρισμό και με τους ψαράδες και τους αγρότες της περιοχής. Όλοι μαζί αυτοί, κυρίως αυτοί, αλλά και βεβαίως και οι τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν, πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ούτως ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην εκμετάλλευση και στην αξιοποίηση των λιμνών. Πρωτίστως όμως πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για τουριστική εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τους αλιείς της περιοχής και βεβαίως και με τους αγρότες. Και πρόσφατα βέβαια είναι εκτός επικαιρότητας το θέμα, είμαστε τυχεροί γιατί η Βεγορίτιδα όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν τελικά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, η λίμνη είναι υγιέστατη, εντός εισαγωγικών πεντακάθαρη και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των αποδεκτών που είναι οι αλιείς, οι ξενοδόχοι, οι κάτοικοι της περιοχής και οι αγρότες.
Και να ολοκληρώσω με την περιοχή του Αμυνταίου, θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά για τα αθλητικά θέματα της περιοχής , γιατί η περιοχή έχει να επιδείξει πάρα πολλές διακρίσεις. Ξεκινώντας τώρα πια από τον Ερμή, ο οποίος παίζει στη Γ΄ Εθνική και παλαιότερα η Θύελλα του Φιλώτα, στο Χάντμπολ με τον Αμύντα Αμυνταίου και την ομάδα του Φιλώτα, ο Αίαντας στο Μπάσκετ, για τον Αριστέα του Φιλώτα στο βόλεϊ , την ομάδα του Λεχόβου μαζί με τον Αμύντα Αμυνταίου και την ομάδα του Λεχόβου και του Φιλώτα παλιότερα και βεβαίως τον Μακεδονικό του Αγίου Παντελεήμονος στο ποδόσφαιρο, και γενικότερα αν έχω ξεχάσει και κάτι. Υπάρχει και ένα σημαντικό γεγονός για τον Οκτώβριο που έχει σχέση με τον προκριματικό όμιλο . Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και θα γίνει στην περιοχή, είναι πολύ σημαντικό η περιοχή να φιλοξενεί αυτού του είδους τους αγώνες. Κλείνοντας, να πω ότι θα βγάλω ένα δελτίο τύπου ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.
Χθες , είχα δει τους δύο πρυτάνεις το λέω όμως τώρα, η βασική μου έγνοια, η μέριμνα και η αγωνία είναι να έρθουν δύο νέα τμήματα στην περιοχή. Είχαμε τα τελευταία 2- 2,5 χρόνια συνεχείς επαφές και με τους δυο πρυτάνεις, και με τον κ. Τουρλιδάκη του Πανεπιστημίου και με τον κ. Γκανάτσιο του ΤΕΙ. Στην νέα πρόταση την οποία κατέθεσα στο Υπουργείο και αφορά τη συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, προβλέπονται τρία τμήματα για τις πανεπιστημιακές σχολές της Φλώρινας. Από τα τρία τμήματα , τα δύο σίγουρα θα έχουν τύχη. Το ένα αφορά ένα τμήμα στις σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και το άλλο αφορά το τμήμα των Καλών Τεχνών. Εννοείται το Φυτικής και Ζωικής παραγωγής θα γίνει Γεωπονική σχολή . Τώρα για τα δύο τμήματα έχει κατατεθεί πρόταση όπως και ακόμα ένα το οποίο όμως είναι λίγο χλωμό. Η δική μου λοιπόν η αγωνία είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γυρίσουμε, είμαι και σκληρός κιόλας , στην εποχή των σπηλαίων εκεί που προσπαθεί να μας γυρίσει ο κ. Αγγελόπουλος . Αισθάνομαι ικανοποιημένος , γιατί εδώ και 1,5 χρόνο δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στα σχέδια τα οποία αποκρύπτουν προσωπικές σκοπιμότητες του κ. Αγγελόπουλου και εξαιτίας αυτών των καταγγελιών των δικών μου, ο κ. Αγγελόπουλος παραιτήθηκε , για την ακρίβεια τον παραίτησα. Τώρα το ότι πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού αυτό είναι ένα άδειο πουκάμισο ουσιαστικά , άνευ αρμοδιοτήτων και άνευ σημασίας, ένας απλός συμβολισμός. Είναι θετικό για την περιοχή ότι έφυγε ο κ. Αγγελόπουλος ο οποίος το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν κάποιες μεθοδεύσεις για να εξυπηρετήσει ορισμένα πρόσωπα, δε θέλω να τα ξανά αναφέρω . Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καταργηθεί η πρυτανεία, η πρότασή μου είναι για τη μεταβατική περίοδο να δοθεί μια παράταση στις παρούσες πρυτανικές αρχές και όταν πλέον όλα τα υπόλοιπα θέματα τα οποία απασχολούν και έχουν σχέση με την εξομοίωση των καθηγητών των ΤΕΙ, ολοκληρωθούν με την παρούσα μορφή διοίκησης, να γίνουν οι εκλογές και να εκλεγούν οι νέες πρυτανικές αρχές.
Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί την κατάργηση της πρυτανείας. Η διοικούσα σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πέρα από αυτό σημαίνει κίνδυνο για διάλυση του Πανεπιστημίου. Άρα με τη χθεσινή συνάντηση έχει διασφαλιστεί ότι τρία νέα τμήματα προτάθηκαν , εκ των οποίων τα δύο πιστεύω θα γίνουν σίγουρα , θα έχουν θετική τύχη και βέβαια υπάρχει μια ταύτιση απόψεων με τους πρυτάνεις ότι δεν πρέπει να καταργηθεί επ’ ουδενί η πρυτανεία.
Και έχω εδώ και το τρίτο δημοσίευμα το οποίο είδα τυχαία και αυτό από τον «Πρωινό Λόγο» που λέει σιωπή ιχθύος για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας και τα λοιπά και κοιτάξτε τι λέει , πέρα από τις αντιδράσεις του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη και της ΝΟΔΕ Φλώρινας η οποία σημειωτέων σήκωσε το θέμα, κανείς άλλος δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και όλα αυτά, και αναφέρεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρεται σε δημάρχους, σε αυτοδιοικητικούς πρώτου και δευτέρου βαθμού και όπως σας είπα το θέμα το δικό μου είναι ότι με την κατάργηση της πρυτανείας κινδυνεύουν τα τμήματα. Και το πρόβλημά μας είναι πως θα δημιουργηθούν νέα τμήματα;
Ολοκληρώνοντας λοιπόν, κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη να πω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε νέους δρόμους να φύγουμε από φθαρμένο και το παλιό και να δημιουργήσουμε προοπτικές για τους νέους. Αυτό είναι υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά, είτε πρόκειται για βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχες, εκπροσώπους θεσμών, του ΕΒΕ, εμπορικών συλλόγων, εργατικών κέντρων. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε και αυτό ξέρετε ότι από την αρχή ήταν μια δέσμευση δική μου και την έχω εφαρμόσει. Με τον τοπικό βουλευτή μας χωρίζει μια άβυσσος σε όλα τα μεγάλα θέματα, εθνικά, ιδεολογικά πολιτικά αλλά στα τοπικά θέματα, ουδέποτε του άσκησα προσωπική κριτική, γιατί ήθελα να συνεργαζόμαστε για θέματα της περιοχής. Δυστυχώς βεβαία το πρόβλημα είναι, επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό ότι 3,5 χρόνια δε βλέπουμε τίποτα, βλέπουμε μια μιζέρια η οποία δε μας αξίζει. Άρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές πρωτίστως για τη νέα γενιά που είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα, απασχόληση για τους νέους αλλά και για όλους. Εδώ σταματώ και σας ευχαριστώ. Είμαι στη διάθεσή σας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Δημοσιογράφος: Κύριε Αντωνιάδη, με αφορμή αυτό που είπατε ότι μπορούμε να πάρουμε τα 12 χρόνια, για την λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου, περισσότερα..
Βουλευτής: εφόσον γίνει ο εκσυγχρονισμός
Δημοσιογράφος: ναι, αν λυθεί το πρώτο, αν κινδυνεύει η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου, γιατί όπως διαπιστώσατε και εσείς υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο. Ένα τελευταίο ακούσαμε για τις νέες τιμές 1,15 1,25 πως θα κινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχει στη σκέψη της Νέας Δημοκρατίας να κάνει καμιά παρέμβαση, για να έχουμε μείωση;
Βουλευτής :Λοιπόν, ένα είναι η παράταση που είπατε του ΑΗΣ, δεύτερον είναι για την τηλεθέρμανση. Καταρχάς να πω για την παράταση , βεβαίως και είναι εφικτό και πρέπει να γίνει. Είδατε ότι μες στο καλοκαίρι χωρίς να έχουμε τις αυξημένες ζητήσεις που είχαμε σε κάποιες περιοχές, σε κάποιες εποχές που είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες , λειτουργούσε ο ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα, άρα σημαίνει ότι η ΔΕΗ και όλες οι ΑΠΕ οι οποίες λειτουργούν δεν αρκούν για να καλύψουν μια μέτρια ζήτηση. Άρα λοιπόν νομίζω, ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ΑΗΣ. Είναι απαραίτητος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και άρα είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός, η αποθείωση και ότι άλλο χρειάζεται, μηχανολογικός εξοπλισμός σε αλλαγή. Είναι απαραίτητοι να λειτουργήσουν και είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να τον εκσυγχρονίσει, να του δώσει μια παράταση ζωής για τα 12 χρόνια , γιατί βλέπουμε ότι τον έχει ανάγκη. Με λίγη πίεση και με σωστή μεθοδολογία νομίζω ότι θα διασωθεί. Ανέφερα το θέμα, σας είπα προηγουμένως, το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης αφορά πρωτίστως τη Φλώρινα. Όταν μιλάμε για πετρέλαιο θέρμανσης για όλη την Ελλάδα, η πρώτη περιοχή η οποία πλήττεται είναι η Φλώρινα. Η Νέα Δημοκρατία σε εποχή κρίσης και λιτότητας έδινε 220 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης και η Φλώρινα ήταν στην υψηλότερη κατηγορία της επιδότησης. Έκτοτε από τα 220 πήγαμε στα 120 και σήμερα είμαστε κάτω από τα 50. Σας το λέω ότι η πρώτη μέριμνα και ο πρώτος αγώνας που θα κάνουμε εφόσον βγούμε ως κυβέρνηση, και προσωπικώς δικός μου, θα είναι να επανέλθουμε στο επίπεδο των 200 εκατομμυρίων και στην κατηγοριοποίηση εκείνη την οποία είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία, με την οποίαν η πρώτη η περιοχή η οποία ευνοούνταν δικαίως ήταν ο νομός Φλώρινας. Τώρα θα γίνουν και κάποιες σχετικές ερωτήσεις με τη συμπαράσταση και άλλων Βουλευτών άλλα σας λέω ότι πολύ φοβάμαι θα έχει και αυτό την τύχη όλων των υπολοίπων.
Δημοσιογράφος: Αν υπάρχει μέλλον στην τηλεθέρμανση του Αμυνταίου…
Βουλευτής: εκεί δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, γιατί στο τέλος φαντάζομαι ότι από τη στιγμή που δεν είναι έτοιμη αυτή η μονάδα της βιομάζας θα προτιμήσουν να πληρώνουν πρόστιμο 50, 100 και 200 εκατομμύρια και να λειτουργεί η μονάδα, για να λειτουργεί η τηλεθέρμανση. Αυτό δείχνει και την προχειρότητα της ενεργειακής πολιτικής και δεν το ανέφερα κιόλας, το αναφέρω ότι ισχύει για το νομό Φλώρινας και την περιοχή του Αμυνταίου. Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός, δεν λέω όραμα, αυτός είναι ένας όρος βαρύγδουπος, το χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον στις παλιές τις πλούσιες εποχές. Έχω προτείνει έναν σχεδιασμό για την περιοχή από όλους τους φορείς, και ως κυβερνητικός βουλευτής αυτό θα το επιβάλλω εντός εισαγωγικών, και όποιος θέλει να έρθει μπορεί να έρθει, όποιος άλλος θεσμικός φορέας δεν έρθει θα μείνει από έξω και θα καταγγελθεί. Αυτήν την στιγμή ως βουλευτής αντιπολίτευσης δεν μπορώ να το κάνω. Είχα προτείνει να υπάρχει μια συνεχής συνεδρίαση όλων των φορέων και είχα προτείνει ποιοι θα είναι αυτοί οι φορείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, εργατικό κέντρο, ΕΑΣ και ΕΒΕ και ανά μήνα να εξετάζει την πορεία των μεγάλων θεμάτων του νομού. Δηλαδή μία συνεδρίαση εν ροή και να βλέπουμε τι προόδους κάνουμε, να πιέζουμε όλοι μαζί, αυτό είναι υπέρ κομματικό, διακομματικό πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Ως κυβερνητικός βουλευτής αυτό θα το κάνω, θα παίρνω την πρωτοβουλία, θα καλούνται όλοι οι φορείς, όποιος θέλει έρχεται όποιος θέλει δεν έρχεται, θα αναλαμβάνει τις ευθύνες και θα καταγγέλλεται. Μέσα σε αυτό το όργανο μπορεί ο καθένας να λέει τις απόψεις του, μπορούμε να διαφωνούμε, ότι λέει η πλειοψηφία θα το ακολουθούμε. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον νομό, εάν έχετε δει κάποιο σχεδιασμό, γενικότερα ποιες είναι οι προτεραιότητες; Τι θέλουμε; Και δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε σε επίπεδο Ελλάδος ούτε σε επίπεδο νομού. Το σταματώ
Δημοσιογράφος: Πάντως σε δυο χρόνια κ. Αντωνιάδη για να συμπληρώσω αυτό που είπατε, ακούω για σχεδιασμό και δεν έχουμε σχεδιασμό, που οφείλεται αυτό δε ξέρω. Όλοι 22 χρόνια μιλάνε για το σχεδιασμό .
Βουλευτής: Ωραία εγώ θα σας πω το εξής…
Δημοσιογράφος: λέω 22 γιατί 22 χρόνια ασχολούμαι με το αντικείμενο.
Βουλευτής: ωραία εγώ θα σας απαντήσω , γιατί εγώ ασχολούμαι κάτι παραπάνω από εσάς, είμαι και λίγο μεγαλύτερος. Λοιπόν επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κάνει ένα τέχνασμα πολιτικό και συμψηφίζει τα 3 χρόνια, με όλα τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και ότι αρνητικό υπάρχει τα φορτώνει στα προηγούμενα χρόνια, γιατί όντως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, από τα προηγούμενα κόμματα. Αντιστρέφω το ερώτημα και έχει σχέση και με εσάς και λέω το εξής, όλα κύριοι ότι βλέπετε γύρω σας , βγαίνοντας από αυτό το ξενοδοχείο και πηγαίνοντας όπου θέλουμε να πάμε, ξεκινώντας από σχολεία, νηπιαγωγεία δρόμους, φράγματα, να αναφέρω τελευταία έργα το φράγμα Τριανταφυλλιάς, το φράγμα της Παπαδιάς, ταμιευτήρες Παρορίου, ταμιευτήρες Κολχικής, ο δρόμος Φλώρινα-Νίκη, όλα αυτά γίνανε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα όσα βλέπετε τις πλατείες με τις υπερβολές, με τις κακοτεχνίες, όλα αυτά έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων κομμάτων τα οποία κυβέρνησαν, λέω λοιπόν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάνει αυτό το μηδενισμό, και αυτό το ανήθικο και ανέντιμο ερώτημα , ας μας πει ένα έργο στα 4 χρόνια που είναι κυβέρνηση που έχει κάνει αυτή σε αντιδιαστολή με όλα αυτά τα σχολεία, τα οποία έχουμε με τα τελευταία πλακάκια και ότι έχει γίνει σε αυτό τον τόπο, τα αεροδρόμια, έχει κάνει κάποιο έργο; Το Ελληνικό το παραδώσαμε έτοιμο για υλοποίηση και δεν το έχει ξεκινήσει 4 χρόνια , τίποτα δεν έχει κάνει πέρα τα δυο μετρό Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι έργα διαχρονικά και είναι οι μεγάλες χοάνες. Όταν κάποια χρήματα δεν απορροφώνται,τα ρίχνουμε στα μετρό κυρίως των Αθηνών. Θα γίνουν άλλοι 25 σταθμοί στην Αθήνα και καταπίνουν όλα τα χρήματα τα οποία υπάρχουν ακόμα και τους αυτοκινητοδρόμους που είναι διαχρονικά έργα και τους παραδώσαμε και θα μπορούσαν να γίνουν, έκαναν κατατμήσεις και έχουν σταματήσει και αυτά. Άρα λοιπόν να είμαστε και δίκαιοι αν θέλουμε να κάνουμε συνολική κριτική από την μία μεριά έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες έργα τα οποία έγιναν από τις κυβερνήσεις που και εκείνες κάνανε τρομακτικά λάθη και για αυτό πήγαν στην αντιπολίτευση και από την άλλη μεριά έχουμε αυτούς που κατακρίνουν τα πάντα είναι αυτοί που έλεγαν δεν πληρώνω, το κίνημα του δεν πληρώνω. Σήμερα όμως μας καλούν να πληρώνουμε τα διπλάσια. Είναι αυτοί οι οποίοι φώναζαν στις πλατείες και έβριζαν τους πάντες και σήμερα όποιος φωνάξει, τον στέλνουν στα δικαστήρια και αυτοί έχουν την αναίδεια και την προκλητικότητα να κάνουν κριτική στο τιτάνιο έργο το οποίο έχουν παραλάβει. Αυτό το είπα και μέσα στη Βουλή. Και μάλιστα όταν έκανα την τοποθέτηση για άλλα θέματα, και κάνανε αυτή τη μηδενιστική κριτική, είπα στη συγκεκριμένη κυρία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , ακόμα και αυτό το έδρανο στο οποίο κάθεσαι άλλοι το έκαναν, δεν έχετε κάνει ούτε μια καρέκλα μέσα σε αυτή τη Βουλή και δεν έχετε κάνει τίποτα γι αυτό τον τόπο. Όσο δεν έχετε κάνει κανένα έργο δεν δικαιούστε να κάνετε και κριτική.
Δημοσιογράφος: κ. Αντωνιάδη, όλοι μας έχουμε δει όπου λειτουργεί το ορυχείο να υπάρχει σεληνιακό τοπίο, η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία πώλησης, από την άλλη διαβάσαμε εχθές τα αποτελέσματα από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της ΔΕΗ , όπου έχει μια τρομακτική μείωση σε κέρδη, πάνω από 60% μείωση, από την άλλη όμως μιλάμε και για προστασία του περιβάλλοντος, αυτό το σεληνιακό τοπίο πως θα αντιμετωπιστεί; Γιατί δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο , είτε πάει κανείς στη Φλώρινα θα δει γύρω γύρω ορυχεία , είτε πάει στην περιοχή του Αμυνταίου γύρω γύρω θα δει ορυχεία άρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αποκαταστήσει τα εδάφη ;
Βουλευτής: Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και πολύ φοβάμαι ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για την μεταλιγνιτική περίοδο και θα πρέπει να δημιουργήσουν την υποδομή για νέες θέσεις απασχόλησης, τελικά όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε για τις αποκαταστάσεις, αν θα φτάσουν, γιατί υπολογίζεται ότι οι αποκαταστάσεις των ορυχείων και γενικά όλων των αξιολογητικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ένα κόστος 3,5 με 4 δις, αυτό το ποσό δεν υπάρχει, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το συγκεκριμένη θέμα. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης ουσιαστικά ένα κουφάρι, είναι πτωχευμένη, δεν έχει να πληρώσει τις απαραίτητες, τις στοιχειώδης υποχρεώσεις . Ενώ ήταν υποχρεωμένη και το έχω ζητήσει έστω από τώρα να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς, ένας κουμπαράς ο οποίος θα χρεώσει τους καταναλωτές, θα χρεώσει όλους αυτούς τους οποίους, οι οποίοι επιδοτούνται, γιατί επιδοτούνται τα νησιά με 700 εκατομμύρια. Επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές της Ελλάδος, εκτός Φλώρινα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη. Όλοι αυτοί θα πρέπει να επιβαρυνθούν αφού το κράτος δεν μπορεί. Ένα μέρος να επιβαρυνθούν αυτοί, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όπως κάνουμε για τις ΑΠΕ. Να μειωθεί στο μισό, αυτό που δίνει για τις ΑΠΕ και το υπόλοιπο μισό να πάει για τις αποκαταστάσεις της ΔΕΗ και ένα μέρος να παρθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αποκαταστάσεις, γιατί αυτό το πρόβλημα ήδη το ζούμε και θα το ζήσουμε πιο έντονα όταν θα ανοίξουν τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού. Και η Φλώρινα θα γίνει ένα σεληνιακό τοπίο και σας λέω ότι αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση ο πρώτος ο οποίος θα ήταν αντίθετος στο να λειτουργήσουν τα ορυχεία της Φλώρινας και η ίδια η μονάδα, θα ήμουν εγώ. Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι στη δύση τους σε σχέση με την Ευρώπη και με τον πολιτισμένο κόσμο. Άρα πρέπει να βρούμε άλλες μορφές ανάπτυξης. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει κρίση και υπάρχει αυτός ο πλούτος, 20-30 δις που υπάρχει ακόμα στο νομό Φλώρινας, ναι να γίνουν. Αλλά πρωτίστως πρέπει να διασφαλίσουμε έναν κουμπαρά για τις αποκαταστάσεις είτε είναι ιδιώτης, γιατί στην Φλώρινα θα είναι ιδιώτης,α είτε είναι η ΔΕΗ , γιατί και η ΔΕΗ πλέον με τον ιδιώτη είναι πτωχευμένη και αυτά τα χρήματα πρέπει να υπάρχουν. Και δεν αρκούν οι εγγυήσεις του κράτους πρέπει να υπάρχουν έτοιμα χρήματα με το που φεύγουμε από το πρώτο στάδιο, πάμε στο δεύτερο. Ήδη το πρώτο στάδιο πρέπει να αποκαθίσταται και να μην περιμένουμε να γίνει ολόκληρη η αποκατάσταση μαζί, όταν το ποσό θα είναι υπέρογκο και δε θα υπάρχει
Δημοσιογράφος: κ. Αντωνιάδη, η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει και πότε υποψήφιό για τις εκλογές για τον Δήμο Αμυνταίου και γενικότερα;
Βουλευτής: Για τους δήμους μιλάτε. Για τους δήμους φαντάζομαι ότι δε θα ασχοληθεί και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι γιατί σε αυτή τη φάση προτεραιότητα έχουν οι περιφέρειες. Στις περιφέρειες θα δώσει στηρίξεις. Το σίγουρο είναι για τις 13 περιφέρειες και για τους 2-3 μεγάλους δήμους της ελλαδικής επικράτειας, τώρα για μικρότερους δε θα δώσει στήριξη.
Δημοσιογράφος: σχετικά με την Βεγορίτιδα μας αναφέρατε οτι το πρόβλημα έχει λυθεί και πάνε όλα καλά , εδώ βίωσε η τοπική κοινωνία για ένα τρίμηνο και παραπάνω εν μέσω καλοκαιριού, ένα πινγκ πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ του συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας και περιφέρειας και υπήρχε μια ανασφάλεια για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Σύλλογος προστασίας Βεγορίτιδας έχει καταφύγει και στη Εισαγγελία Θεσσαλονίκης , με μηνυτήρια αναφορά και επιμένει ότι κάτι συμβαίνει και κατά προέκταση στις υπόλοιπες λίμνες του νομού. Έχετε κάποια πληροφόρηση πάνω σε αυτό; Δεδομένου ότι όλα βαίνουν καλώς;
Βουλευτής: καταρχάς χαίρομαι που υπάρχουν σύλλογοι όπως αυτός της Βεγορίτιδας, ο οποίος ασχολείται με την προστασία των λιμνών , και αυτό είναι υποχρέωση όλων μας και οφείλουμε αυτόν τον πλούτο να τον περιφρουρήσουμε και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε μια διαρκή επαγρύπνηση για να μη καταστραφεί αυτός ο πλούτος με διάφορες μορφές ρύπανσης όπως συμβαίνει και στη Βεγορίτιδα , ενδεχομένως με λήμματα, βιομηχανικά αγροτικά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι αυτά .
Βεβαίως για τα θέματα αυτά αποφαίνεται η επιστήμη, έτσι δεν μπορεί να αποφανθεί ούτε ο πολιτικός, ούτε ο διοικητικός, ούτε αυτοδιοικητικός, ούτε κάποιοι άλλοι οι όποιοι δεν έχουν τη συγκεκριμένη εξειδίκευση. Είπα λοιπόν εγώ, μίλησα για το συγκεκριμένο θέμα και δεν πήρα θέση, όταν πλέον είχαμε τις αναλύσεις και τα επιστημονικά αποτελέσματα τα όποια λένε αυτό. Εάν κατά καιρούς βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο μας ανησυχεί, κάτι το οποίο δεν είναι φυσιολογικό, οφείλουμε να το εξετάσουμε αλλά πάντοτε με συναίνεση και με σοβαρότητα και με προσοχή να μη δημιουργούμε αναστατώσεις οι οποίες ενδεχομένως δεν έχουν λόγο ύπαρξης,. Δεν το λέω αυτό για το σύλλογο, ο σύλλογος, όπως είπα και τον συγχαίρω , οφείλει να αγωνίζεται για την προστασία της λίμνης. Από εκεί και πέρα η λίμνη και οι λίμνες μας και η συγκεκριμένη είναι μια πηγή πλούτου, ένας πλούτος τον οποίο όμως πρέπει να τον αξιοποιήσουμε όλοι όσοι ζουν γύρω από τη λίμνη και έχει σχέση με τα ξενοδοχεία, τον τουρισμό με τους τουρίστες και με τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι απολαμβάνουν αυτό το τοπίο και τη λίμνη, με τους αλιείς και με του αγρότες, όλοι μαζί μπορούμε να ζήσουμε από αυτό τον πλούτο και όλοι μαζί πρέπει να ανησυχούμε, ώστε αυτός ο πλούτος να μην κινδυνεύσει είτε από ρύπανση είτε από λήμματα είτε από οτιδήποτε άλλο και να αναφέρω και εδώ από ότι θυμάμαι την παλιότερη εποχή όταν ήμασταν στη νομαρχία, κατά καιρούς εμπλουτίζαμε αυτές τις λίμνες. Τελευταία έχει πολύ καιρό να γίνει αυτός ο εμπλουτισμός, πρέπει λοιπόν να τις εμπλουτίσουμε να τις περιφρουρήσουμε γιατί είναι κάτι που το έχουμε δανειστεί από το μέλλον και πρέπει να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, εκεί ανήκει και αυτοί στα παιδιά των παιδιών τους.
Δημοσιογράφος: Ο σύλλογος προστασίας της Βεγορίτιδας κ. Αντωνιάδη ισχυρίζεται ότι άλλη έρευνα και μελέτη έκανε ο σύλλογος προστασίας με τους δύο Θεσσαλούς καθηγητές, άλλη έρευνα , άλλη ανάλυση και άλλης μορφής μόλυνση έκανε το ΕΚΒΥ και μας έστειλε εκείνο το δελτίο τύπου που λέει ότι η λίμνη είναι εντάξει.
Βουλευτής: Κατανοητό. Η άποψη η δική μου είναι όλα στο φως . Εφόσον κάτι καταγγέλλει κάποιος είτε είναι σύλλογος , ακόμα περισσότερο, είτε είναι και απλός πολίτης πρέπει να διερευνάται. Να διερευνηθεί και εφόσον υπάρχει πρόβλημα να το λύσουμε. Δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι, δε το συζητάμε γιατί κινδυνεύει και η υγεία των κατοίκων των αλιέων και όλων των περιηγητών.
Δημοσιογράφος: Κύριε Αντωνιάδη, μιας και είμαστε στη Βεγορίτιδα , πριν από λίγα χρόνια συζητούσαμε για σύνδεση της περιοχής με υδροπλάνα. Τελευταία βλέπουμε μια κινητικότητα , για σύνδεση κυρίως στα Επτάνησα, στην Καστοριά και τα λοιπά, υπάρχει στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας κάτι τέτοιο, και δεύτερο ο κόσμος θέλει τα ευρήματα από τη σκαπάνη να παραμένουν εδώ, και όχι να μεταφερθούν κάπου αλλού, υπάρχει δυνατότητα να γίνει ένα μεγάλο μουσείο στην περιοχή;
Βουλευτής: Αυτό είναι πολύ σωστό. Το δεύτερο που λέτε οφείλει και πρέπει να γίνει ένα μουσείο το οποίο πρέπει να είναι επισκέψιμο όλες τις μέρες της εβδομάδος. Με κάποιο τρόπο θα δούμε πως μπορεί να γίνει και να είναι επισκέψιμο και βεβαίως αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι της περιοχής εδώ. Άρα είναι σωστό και δίκαιο και το στηρίζω και το υποστηρίζω και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον δήμαρχο ,εφόσον είναι μες στις προτάσεις, νομίζω αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μέσα από το ΕΣΠΑ , τα περιφερειακά, σε επίπεδο περιφέρειας, δεν είναι για ένα τέτοιο έργο το οποίο δεν κοστίζει παρά πολύ. Νομίζω μπορεί η περιφέρεια να το στηρίξει εφόσον είναι και πρόταση του δήμου και εφόσον υπάρχει και μια ανάλογη μελέτη, και από εκεί και πέρα επιστημονικά μπορεί να υποστηριχθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία, τους τοπικούς αρχαιολόγους, οι οποίοι είναι αξιόλογοι και είναι και μια ευκαιρία να τους συγχαρούμε κιόλας για αυτό το έργο το οποίο φέρνουν στην επιφάνεια. Άρα συμφωνούμε απολύτως, μένει να δρομολογηθεί.
Τα υδροπλάνα κατά καιρούς, όσο θυμάμαι, έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις, αυτά μόνον εφόσον υπάρχει εσωτερικός τουρισμός και όχι μόνο σε ανάπτυξη, θα μπορέσουν αν υποστηριχθούν τέτοιες δράσεις. Ενδεχομένως και αν υπάρχει εξειδικευμένος τουρισμός όπως πχ στην Καστοριά, για να φέρουν για τη γούνα συγκεκριμένους επιχειρηματίες, με το συγκεκριμένο μέσο από συγκεκριμένη περιοχή, τα υδροπλάνα θέλουνε συγκεκριμένο εξειδικευμένο τουριστικό κοινό. Εάν υπάρχει τέτοιο κοινό μπορεί να αναπτυχθεί, εάν δεν υπάρχει φοβάμαι ότι είναι λίγο δύσκολο γιατί και σε άλλες περιοχές που είναι πιο τουριστικές από τη δικιά μας βλέπετε ότι με δυσκολία λειτουργεί.
Δημοσιογράφος: κ. Αντωνιάδη επειδή είχαμε χθες την ανακοίνωση από τον κύριο Γιαννάκη για το δήμο Φλώρινας, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;
Βουλευτής: Ο Γιαννάκης είναι συνάδελφος δάσκαλος , καταρχάς είναι θετικό για όλες τις περιοχές να υπάρχουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι. Για όλους όμως αυτούς, για όλους εμάς τους υποψήφιους και τους ασχολούμενους με τα κοινά, ο τελικός κριτής είναι πάντοτε ο λαός. Είναι αυτός ο οπαίος αποδέχεται θετικά ή αρνητικά τις όποιες υποψηφιότητες, πάντως εγώ καλωσορίζω όλες τις νέες ειδικότητες.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την ίδρυση των νέων τμημάτων που αναφέρατε, είχατε συνάντηση με τους πρυτάνεις, στη Φλώρινα θα υπάρχει κάποιο νέο τμήμα εδώ στο Αμύνταιο;
Βουλευτής : Αυτό το θέμα είναι λίγο δύσκολο για να μην υποσχόμαστε σε όλους όλα. Καταρχάς δεν ξέρουμε αν θα γίνουν τα δυο τμήματα, αυτό δεν το ξέρουμε. Δεν είναι σίγουρο δηλαδή, είναι μέσα στην πρόταση της επιτροπής η οποία υπάρχει, που έγινε από Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, απομένει πλέον να γίνει μια διαβούλευση και να δούμε τι θα πει το υπουργείο και από εκεί και πέρα να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή. Τώρα να σας πω, ότι εδώ και 20 χρόνια περίπου έχουμε 190 στρέμματα τα οποία τότε τα είχαμε δώσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εδώ και τόσο καιρό δεν γίνεται καμία προσπάθεια από τους αρμόδιους για να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , για να γίνει πολεοδόμηση και να γίνει με σχεδιασμό πλέον μια πανεπιστημιούπολη , γιατί έγινε άναρχα ένα κτίριο εδώ , επειδή η χωροθέτηση περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος, γίνεται ένα κτίριο άναρχα παραδίπλα τώρα θα γίνει ένα άλλο κτίριο γιατί πρέπει να γίνει, το επιβάλλουν οι ανάγκες, θα γίνει πάλι σε αυτό το μικρό οικόπεδο, δίπλα έχουμε 200, δεν κάνουμε ένα σχεδιασμό για να γίνει μια ωραία πανεπιστημιούπολη με το πάρκο, και να είναι ένας τόπος αναψυχής για τους Φλωρινιώτες περιπατητές να πάνε εκεί να πίνουν έναν καφέ και να μονιάζουν , να ανταλλάσουν και απόψεις με τους φοιτητές και για τους ίδιους φοιτητές., Καταλαβαίνατε είναι αυτό που λέμε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός και από εκεί και περά αν πούμε να γίνει μια κατανομή των υποχρεώσεων αυτά είναι για τους βουλευτές, τους δημάρχους, τον περιφερειάρχη και αυτά για κάποιους άλλους φορείς. Άρα το βλέπω λίγο δύσκολο σε αυτή τη φάση.
Δημοσιογράφος: Μας είπατε ότι επιβάλλεται να παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα σε 12 χρόνια ίσως και παραπάνω και πως εάν δημιουργηθεί η μονάδα βιομάζας το κόστος της τηλεθέρμανσης θα διπλασιαστεί. Δεν πρέπει εδώ να εξεταστεί η περίπτωση χρήσης του φυσικού αερίου;
Βουλευτής: Να πω κάτι , στις περιοχές που υπάρχουν οι τηλεθερμάνσεις, να είμαστε αντικειμενικοί, και αυτό δεν το λέω εγώ το λένε οι τεχνοκράτες, στις περιοχές που υπάρχουν τηλεθερμάνσεις όπως είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Λακκιά, ο Φιλώτας και αύριο στην Φλώρινα και στην Μελίτη μια τέτοια επένδυση, γιατί μιλάμε για επένδυση πολλών εκατομμυρίων για να έρθει το αέριο μες στην πόλη, εσείς μιλάτε τώρα μόνο για τη βιομάζα, μόνο για το εργοστάσιο της βιομάζας; Εσείς μιλάτε και για τις πόλεις του Αμυνταίου και της Φλώρινας για αέριο;
Δημοσιογράφος: Λέω το εξής , από τη στιγμή που έχουμε ως εναλλακτική λύση το λιγνίτη, τη βιομάζα , γιατί να έχουμε τη βιομάζα που θα αυξήσει τουλάχιστον στο διπλάσιο το κόστος και να μη βάλουμε το αέριο;
Βουλευτής: Ίσως μόνο για τη βιομάζα, αν το κόστος της σύνδεσης από τον κεντρικό αγωγό μέχρι τη βιομάζα είναι μικρό γιατί εκεί θα είναι ένας απλός σωλήνας δεν θα έχει τις διακλαδώσεις που έχουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές , εκεί ίσως να μπορεί να γίνει μόνο το συγκεκριμένο. Αλλά γενικότερα σας το θέτω με αφορμή αυτό που λέτε, επειδή πολλοί πολίτες το θέτουν γιατί να μην φέρουμε το φυσικό αέριο μέσα, όπου υπάρχουν τηλεθερμάνσεις, δηλαδή όπου το φυσικό αέριο δεν θα υποστηρίξει και τις κεντρικές θερμάνσεις δεν είναι βιώσιμη η επένδυση, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποπληρωμή , γιατί για κάθε επένδυση το πρώτο το οποίο εξετάζεται είναι η αποπληρωμή της. Δεν μπορεί να γίνει λοιπόν. Μπορεί να γίνει ενδεχομένως στα Γρεβενά και στην πόλη της Καστοριάς, όπου θα υποστηρίξει μαζί με τα νοικοκυριά και τις θερμάνσεις και ίσως εκεί να είναι βιώσιμη και να γίνει αποπληρωμή της επένδυσης, δηλαδή απόσβεση της επένδυσης αυτό εννοώ. Αλλά για τη Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη είναι λίγο δύσκολο σε αυτή τη φάση να γίνει. Για κάποιες τέτοιες μεμονωμένες βιομηχανικές μονάδες ίσως να μπορεί να γίνει μελλοντικά για τη ΔΕΗ και για κάποιες νέες μονάδες, γιατί έχω ρωτήσει κατ επανάληψη αν μπορεί μια με κάποιον εκσυγχρονισμό , εάν μπορεί κάποια μονάδα της ΔΕΗ να χρησιμοποιεί παράλληλα και αέριο και λιγνίτη , δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει αλλαγή όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ίσως στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί.
Δημοσιογράφος: Όμως κ. Αντωνιάδη, γιατί θα πρέπει να καταδικαστεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει διπλάσιο κόστος , να είναι εφικτή η λειτουργιά και βιώσιμη η επένδυση στα Γρεβενά και στη Καστοριά και να μην είναι το ίδιο εξαρχής αν είναι δυνατόν το κόστος που θα υπολογίζουν και στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο, το ότι σήμερα λειτουργεί η τηλεθέρμανση δεν πρέπει να είναι απαγορευτικός όρος για τη λειτουργία στο μέλλον των μονάδων θέρμανσης είτε στο Αμύνταιο είτε στη Φλώρινα.
Βουλευτής: Καταρχάς μιλάμε για ποσά απαγορευτικά, τώρα για την τηλεθέρμανση Φλώρινας κοστίζει….
Δημοσιογράφος: Απαγορευτικό είναι για τα Γρεβενά;
Βουλευτής: Τι θέλω να πω, δηλαδή είναι πολυτέλεια να έχεις τηλεθέρμανση, να δίνεις 70 εκατομμύρια π.χ. για την Φλώρινα τώρα, και παράλληλα να πας να δώσεις για το φυσικό αέριο χρήματα για καινούρια εγκατάσταση και η Φλώρινα να έχει και τηλεθέρμανση και φυσικό αέριο . Τα χρήματα τα οποία δίνει για τη θέρμανση , γιατί σας είπα βασικός μοχλός απόσβεσης είναι η θέρμανση το χειμώνα για αυτές τις περιοχές, όταν έχεις τηλεθέρμανση σημαίνει πως ο άλλος χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση πως είναι πιο φθηνή, η τηλεθέρμανση είναι πιο φθηνή από το φυσικό αέριο , άρα δε θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο, δηλαδή θα κάνουμε μια εγκατάσταση 70 εκατομμύριων, λέω ένα πχ. στη Φλώρινα για το φυσικό αέριο για να το χρησιμοποιεί η νοικοκυρά για να τηγανίζει μίση ώρα; δεν πρόκειται να αποσβεστεί ούτε σε 100 χρόνια
Δημοσιογράφος: Εγώ μιλάω για τη περίοδο που θα βάλει λουκέτο ο ΑΗΣ.
Βουλευτής: Για το μέλλον, υπάρχει αυτό, για αυτό το λόγο και περνάει ο αγωγός και αφήσαμε εδώ πέρα τη μονάδα για να μπορούμε να παίρνουμε αέριο. Όταν θα τελειώσει η ΔΕΗ με τους λιγνίτες στην περιοχή, τότε με μια αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού θα ξεκινήσουμε από τα εργοστάσια, τα οποία θα χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και τότε είναι βέβαιο ότι όλοι θα χρησιμοποιούμε το αέριο, και σας το λέω αυτό γιατί τότε θα χρησιμοποιούμε το αέριο της Ελλάδας, το αέριο το οποίο υπάρχει στην Κρήτη, στο Ιόνιο πέλαγος, στην Κύπρο,
Δημοσιογράφος: Τότε γιατί κάνουμε τη μονάδα βιομάζας;
Βουλευτής: Η μονάδα βιομάζας είναι μια αναπληρωματική η οποία θα μας εξυπηρετήσει για τα επόμενα 15 – 20 χρόνια. Έως τότε θα έχουν αλλάξει τα πράγματα, ίσως είναι και πιο αυστηροί οι περιβαλλοντικοί όροι και να έρθουμε σε αυτό που πρέπει να έρθουμε. Είναι μια μεταβατική περίοδος για τα επόμενα 30-40 χρόνια, τόσο περίπου πιστεύω θα κρατήσουν οι λιγνίτες, όταν θα τελειώσουν οι λιγνίτες της περιοχής , τότε θα αντικατασταθούν με αέριο , η περιοχή δε θα έχει την ενεργειακή της ταυτότητα , απλώς τώρα καίει τους λιγνίτες και αργότερα θα καίει το αέριο, και τότε θα πάρουν και τα νοικοκυριά το φυσικό αέριο.
Δημοσιογράφος: Γιατί να μην κάνουμε από τώρα ένα πρόγραμμα πως θα χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ;
Βουλευτής: Έχετε δίκιο. Πρόγραμμα μπορούμε να κάνουμε, υλοποίηση του προγράμματος δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί κοστίζει.