Superfoods ή Super πωλήσεις;
Γράφει ο Θωμάς Λ. Παλικρούσης*
Superfoods, Supergrains, Superfruits, Power Foods και πολλές ακόμη ονομασίες τόσο νέων όσο και παραδοσιακών τροφίμων εμφανίζονται σε μηνιαία βάση, προσελκύοντας καθημερινά το ενδιαφέρον πλήθους καταναλωτών, ιδίως όσον επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους.
Από που όμως προέρχεται ο όρος superfood;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας επίσημος και επιστημονικός ορισμός των superfoods. Παράδοξο αλλά αληθινό, η έννοια των superfoods δεν έχει επινοηθεί από επιστήμονες των τροφίμων και της διατροφής. Η παλαιότερη αναφορά αυτών συναντάται στις αρχές του 20ου αιώνα ως μέρος εκστρατείας marketing μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων της Αμερικής.
Ποιος τελικά έχει όφελος από τα superfoods;
Είναι ευρέως αποδεκτό πως τα τρόφιμα δεν παρέχουν απλά θρεπτικές ουσίες αναγκαίες για την διατήρηση και ανάπτυξη του οργανισμού – αλλά και πλήθος βιοδραστικών ενώσεων που σχετίζονται με βελτίωση της κατάστασης της υγείας των καταναλωτών.
Σήμερα, είθισται να χαρακτηρίζονται ως superfoods τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, δρώντας πολλές φορές προληπτικά σε ορισμένες νόσους. Συνεπώς, η συνετή χρήση των «superfoods» από τους καταναλωτές οφελεί σε πλήθος περιπτώσεων.
Βέβαια, οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, έχοντας στην πλειοψηφία τους ως κύριο γνώμονα την αύξηση των κερδών και όχι την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών, διαθέτουν μεγαλύτερο κίνητρο να εμπορεύονται καθημερινά συμβατικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται επί αιώνες στη διατροφή του ανθρώπου και να τα διαθέτουν εν συνεχεία ως superfoods, απολαμβάνοντας τις αυξημένες πωλήσεις και τα υψηλά ποσοστά κέρδους. Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελεί το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε το έτος 2015, αναφέροντας πως σημειώθηκε παγκόσμια αύξηση των προϊόντων που διατίθενται ως superfoods της τάξεως του 36%.
Superfoods ή μήπως Super γεύμα;
Η κατανάλωση 1 κούπας τσαγιού matca, 1 χούφτας berrys, 1 μπολ βρώμης, 1 σνακ με πρωτεϊνη μπιζελιού και άλλων «superfoods» μερικές φορές τον μήνα ίσως δεν αρκούν για να απολαύσουμε την ευεργετική δράση της σωστής διατροφής στην υγεία μας. Απαιτείται το καθημερινό διαιτολόγιο να αποτελείται από συχνά γεύματα και σνακ που προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά (πχ βούτυρο, λίπος κρέατος, κρέμα γάλακτος), αλάτι και απλά σάκχαρα όπως η κοινή ζάχαρη.
Key Message:
✔ Τα superfoods είναι συχνά χρήσιμα για την προαγωγή της υγείας των καταναλωτών όμως είναι σαφές πως η ταμπέλα superfoods σε πλήθος καθημερινών προϊόντων είναι πολύ πιο χρήσιμη στην αύξηση των πωλήσεων των εταιριών τροφίμων
✔ Η εμμονή πολλών καταναλωτών με τα superfoods οδηγεί πολλές φορές σε αποκλεισμό εξίσου θρεπτικών και πολύ πιο οικονομικών τροφίμων
✔ Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση ενός super γεύματος με ποικιλία κατηγοριών τροφίμων αντί ενός superfood.
* Τεχνολόγος Τροφίμων & Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜSc Χημεία Τροφίμων, ΜSc Διασφάλιση Ποιότητας, MSc Διαχείριση Ποιότητας
Αρχ. Παπαθανασίου 11, 53100, Φλώρινα, Ελλάδα
Τηλ.: (+30) 23850 26811, Κιν.: (+30) 6934245988
Web: http://Nutricoach.gr