Οι παιδοψυχολόγοι μας συμβουλεύουν: «Ας μιλήσουμε για το φόβο του σκοταδιού!»
Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Ξηντάρας,
Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος
Ας μιλήσουμε για το φόβο του σκοταδιού!
Μέχρι τα δύο χρόνια το παιδί δεν φοβάται το σκοτάδι. Έπειτα, ξαφνικά, μία μέρα αρχίζει να παραπονιέται και ζητάει να του αφήσουν ένα φως αναμμένο στο δωμάτιο ή στο διάδρομο ή να μένει η πόρτα μισάνοιχτη. Μερικές φορές, ξυπνάει μέσα στη νύχτα και το βρίσκουμε καθισμένο στο κρεβατάκι του τρέμοντας από φόβο! Μιλάει για λύκους, για τέρατα, για ένα κακό όνειρο ή για έναν φόβο χωρίς αντικείμενο. Είναι σπάνιο να μην φοβάται το παιδί μεταξύ δύο ετών και πέντε.
Ο φόβος για το σκοτάδι, πρόκειται για έναν φόβο που εμφανίζεται, παράλληλα με ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη του παιδιού, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας καινούριας εκμάθησης ή τη στιγμή που συμβαίνει μία αλλαγή στη ζωή του. Οι αιτίες του φόβου μπορούν να αποδοθούν από το παιδί σε ένα τέρας που είναι κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι ή στους κλέφτες που μπορεί να έρθουν. Γύρω στα τρία του χρόνια, αναπτύσσεται μία γόνιμη φαντασία την οποία θέτει στην υπηρεσία των ανησυχιών του. Οι βαθύτεροι λόγοι του φόβου του για το σκοτάδι είναι ότι θα χάσει τα σημεία αναφοράς του. Το παιδί δεν βλέπει αυτούς που το αγαπούν και το καθησυχάζουν σε περίπτωση κάποιου κινδύνου. Ο κόσμος που το προστατεύει φαίνεται να εξαφανίζεται μέσα στο σκοτάδι.
Μία άλλη αιτία το φόβου είναι το άγχος του αποχωρισμού. Ο φόβος αυτός παραμένει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Το βράδυ, το παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Μεγαλώνοντας, το παιδί θα αναπτύξει άμυνες που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει αυτή την αγωνία. Κατά τα έξι του χρόνια, είναι περισσότερο ικανό να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό, αυτό που είναι δυνατό να γίνει και το φανταστικό. Όντας, λοιπόν ικανό να κρατήσει τις τρομακτικές σκέψεις του σε απόσταση , φοβάται λιγότερο το σκοτάδι.
Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να καταπολεμήσει το φόβο του για το σκοτάδι.
- Το βράδυ αφήστε ένα φως. Το να μπορεί το παιδί να βρει τα σημεία αναφοράς του στον χώρο , όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με το σκοτάδι το παιδί χάνεται και τις περισσότερες φορές θα φωνάξει τους γονείς του να το καθησυχάσουν. Αν, όμως, βλέπει επαρκώς χάρη σε ένα φως που θα του έχουμε αφήσει ανοιχτό , θα βγει γρήγορα από το όνειρό του, θα αναγνωρίσει το δωμάτιό του , θα ξαναξαπλώσει κανονικά στο κρεβάτι του, ίσως πάρει αγκαλιά το αρκουδάκι του και θα ξανακοιμηθεί. Όταν δεν φορά πλέον τις πάνες του, θα σηκώνεται μόνο του για να πάει στην τουαλέτα, κάτι το οποίο αν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, θα κάνει μετά από πολλά χρόνια.
Το να αφήνετε ένα μικρό φως αναμμένο, δεν βλάπτει την αυτονομία του παιδιού, αντίθετα την ενισχύει.
- Τη νύχτα βοηθήστε το να διώξει τους εφιάλτες. Αν το παιδί φωνάζει από το φόβο ή επειδή είδε έναν εφιάλτη, αρχίστε σιγά-σιγά να του ανάβετε το φως. Βοηθήστε το να ηρεμήσει ξαναβρίσκοντας τα αρκουδάκια του και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Δώστε του να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος στ δωμάτιο εκτός από εσάς. Μουρμουρίστε στο αυτί του μερικές θετικές φράσεις που θα το βοηθήσουν να ηρεμεί όταν θα μένει μόνο του όπως: «Όλα είναι εντάξει ο μπαμπάς και η μαμά είναι εδώ. Τίποτα δεν μπορεί να σου συμβεί , δεν κινδυνεύεις από τίποτα. Κανείς δεν θα έρθει να σου κάνει κακό, όλα είναι στο όνειρό σου.» καλό είναι να βγαίνετε από το δωμάτιο όταν το παιδί έχει ηρεμήσει χωρίς να περιμένετε να αποκοιμηθεί.
- Την ημέρα ενισχύστε του την αυτοπεποίθηση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πρώτον, μιλώντας με το παιδί για τους φόβους του, χωρίς να το γελοιοποιήσετε ή κοροϊδέψετε. Δεύτερον, αν είναι αρκετά μεγάλο ζητήστε του να ζωγραφίσει τους φόβους του. Πολεμάμε καλύτερα αυτό που γνωρίζουμε. Τέλος, παίξτε ένα παιχνίδι στα τυφλά ή την τυφλόμυγα. Θα του επιτρέψει να δαμάσει την αίσθηση που έχει μέσα στο σκοτάδι.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι γονείς ρωτούν Οι ψυχολόγοι απαντούν», της Anne Bacus.
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στο Περιστέρι, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.
Σκοτάδι για μένα, σήμαινε και θα σημαίνει μια μαύρη απέραντη ομίχλη που σκεπάζει τα πάντα γύρω σου. Φεύγει, με ένα απλό πάτημα κάποιου διακόπτη για το φως.
Στο “ζουμί” του θέματος λοιπόν, έχω να παραθέσω μερικές απόψεις μου όσον αφορά το θέμα με τα τέρατα, τα φαντάσματα και τους κλέφτες. Τα παιδιά, δεν γεννιούνται με την γνώση αυτουσίων. Έπειτα την αποκτούν. Και από πού την αποκτούν; Από την τηλεόραση φυσικά. Γνωρίζω πολλούς γονείς που άφηναν τα παιδιά τους να παρακολουθούν κινούμενα σχέδια εμπλουτισμένα με τέρατα και τα υπόλοιπα! Μην τα αφήνετε λοιπόν να παρακολουθούν τέτοιου είδους παιδικά! Αυτό θα κάνει μια ανατροπή σε όλο αυτό!
Όντως τα τέρατα στην τηλεόραση δε νομίζω να βοηθούν την κατάσταση…
Δεν αμφισβητώ εντελώς τους ισχυρισμούς της συγγραφέως και διόλου τις παραινέσεις της όταν προκύπτει το σχετικό πρόβλημα, αλλά…
Δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να φοβάται το σκοτάδι. Ίσα-ίσα που, όταν κοιμάμαι, προτιμώ και προτιμούσα το απόλυτο σκοτάδι. Κι απ’ ό,τι λένε οι «ειδικοί», αυτό είναι το καλύτερο για την κατάσταση του ύπνου.
Δεν θυμάμαι άσχημα όνειρα-εφιάλτες από τα παιδικά μου χρόνια. Μάλλον δεν υπήρχαν τέτοια -όλο και κάτι θα θυμόμουν- καθότι ακόμη και σήμερα θυμάμαι αμυδρώς όνειρα ακόμη κι από την πρώιμη παιδική μου ηλικία, που θα ήθελα πολύ να τα «ξαναδώ», αλλά πού τέτοια τύχη…
Το περίεργο(;) είναι ότι ορισμένα από τα πιο αγαπημένα κι αναπολούμενα παιδικά μου όνειρα ήταν «διασκευές» από τα παραμύθια που μου έλεγαν η γιαγιά μου και η μητέρα μου! Θυμάμαι ότι κάποια από εκείνα τα αγαπημένα όνειρα είχαν επαναληφθεί τότε, με τις όποιες παραλλαγές τους. Λέω «μου τα έλεγαν», δεν μου τα διάβαζαν. Ίσως και αυτό να έχει σημασία. Το διάβασμα παραμυθιών και λοιπών παιδικών εντύπων κατά κανόνα συνοδεύεται από εικόνες, αλλά η αφήγηση και οι παρεπόμενες εικόνες που σχηματίζονται στο μυαλό ενός παιδιού μάλλον είναι κάτι διαφορετικό.
Πλέον δεν «βλέπω» συχνά όνειρα ή, καλύτερα, δεν τα συγκρατώ (καθώς υποτίθεται ότι όλοι, σχεδόν κάθε βράδυ, βλέπουμε όνειρα). Προσφάτως «είδα» έναν ανείπωτο εφιάλτη. Μιλάμε για διεστραμμένο βασανισμό ανθρώπου από ανθρώπους με προφανή επιδίωξη και κατάληξη τον θάνατο. (Θεέ μου, «ευτυχώς», όχι μεταξύ παιδιών!!!) Πραγματικά ταράχτηκα, καθώς όλα αυτά ήταν απόρροια του νου μου. «Δεν πάω καλά» σκέφτηκα, ξυπνώντας έντρομος.
Και δεν παίζω καθόλου παιχνίδια, τα γνωστά ψηφιακά παιχνίδια που παίζουν μικροί και μεγάλοι. Οι δε λιγοστές ταινίες που βλέπω είναι στην πλειοψηφία τους κωμωδίες. Για σειρές, πόσο μάλλον για τις περίεργες του είδους, ούτε λόγος. Όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς, παρακολουθώ τις εξελίξεις και την εξέλιξη της κοινωνίας.
Μήπως έχουν δίκιο ο Ανώνυμος και ο Νικ;
Διογένη, μέχρι πριν 15χρόνια έβλεπα τηλεόραση πριν κοιμηθώ. Διάφορα και ταινίες. Συχνά έβλεπα περίεργα όνειρα, έως και μερικούς εφιάλτες. Όταν έκοβα κατά καιρούς την τηλεόραση λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, έβλεπα ότι η ποιότητα του ύπνου μου έφτιαχνε σημαντικά. Έτσι πάνε 10+χρόνια όπου η τηλεόραση για μένα έχει κοπεί μαχαίρι. Απολαμβάνω τον ύπνο. Όταν βλέπω όνειρα είναι καλά συνήθως, και αν δω κάτι περίεργο κυρίως οφείλεται με κάτι που με απασχολεί στο υποσυνείδητο. Οι ειδήσεις και η επικαιρότητα λόγω της συχνής ενασχόλησης μου με αυτή δε με σοκάρουν πλέον και δεν με επηρεάζουν ψυχολογικά (έχοντας δει πολύ άσχημες εικόνες που στην τηλεόραση δεν θα έπαιζαν), αλλά γνωρίζω άτομα που τις αποφεύγουν γιατί τους στρεσάρουν. Γενικά και το στρες κάνει κακό.
Να τι κάνει η τηλεόραση. Τουλάχιστον κατά το 80% των εφιαλτών παράγεται από αυτήν. Τα άλλα 20%, είναι οι σκέψεις του υποσυνείδητου, το άγχος, και γενικά ότι μας προβληματίζει στην ζωή μας, επηρεάζει πολύ τον ύπνο και είτε τον “απαγορεύει”, είτε προκαλεί εφιάλτες. Γι’ αυτό, ας προσπαθήσουμε να σκευτόμαστε μόνο τα θετικά στην ζωή μας!
+1
Σωστά! Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπαίρασμα, ότι ο μεγαλύτερος φταίχτης των τεράτων και των εφιαλτών είναι το χαζοκούτι και τα ψηφιακά παιχνίδια. Και μια συμβουλή που την λέω και την ξαναλέω:
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ!