Ανευθυνότητα και αψήφηση των μέτρων για τον κορωνοϊό
Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα δοκιμαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του covid-19 και η χώρα μας έχει προς το παρόν σταθεί στο σύνολό της υπεύθυνη. Δυστυχώς όμως παρατηρούνται φαινόμενα αψήφησης τον κυβερνητικών αποφάσεων, κάτι αναμενόμενο δεδομένης της απειθαρχίας που μας χαρακτηρίζει. Αυτό όμως που ίσως προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών που δεν υπακούν είναι νέοι άνθρωποι.
Περιμένει κανείς ότι έχοντας προοδευτικό πνεύμα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και δίνοντας περισσότερη αξία στην επιστημονική αυθεντία και στη λογική σε σύγκριση με την έπαρση των ηλικιωμένων, θα ήταν οι πρώτοι που θα έδειχναν σεβασμό στα μέτρα διότι υποτίθεται ότι θα κατανοούσαν τον σκοπό τους σε μεγαλύτερο βάθος. Βλέπω όμως με τα ίδια μου τα μάτια ότι η θεωρία αυτή διαψεύδεται οικτρά.
Είναι κρίμα και σχεδόν εξοργιστικό οι περισσότεροι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας (και όταν βγαίνουμε να το κάνουμε υπεύθυνα και τηρώντας τους κανόνες), για να βλέπουμε ορισμένους, και κυρίως μαθητές, να μαζεύουν τις παρέες τους, να κάνουν βόλτα αμέριμνοι κατά μήκος του ποταμού και στο κεντρικό πάρκο και να κάθονται στα παγκάκια, χωρίς να λογαριάζουν τον περιορισμό των εξόδων ανά δύο άτομα και των αποστάσεων, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τους εαυτούς τους και όλον τον περίγυρό τους. Δεν είναι μαγκιά να πας κόντρα στους θεσμούς όταν δημιουργούνται για να σε προστατεύουν. Δεν έχουμε διακοπές, επειδή τα σχολεία και οι εργασίες μας έχουν κλείσει. Το μόνο που δείχνουμε έτσι είναι ότι είμαστε ανίκανοι να λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική. Ελπίζω πως θα κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, διότι η υγεία και η ζωή όλων μας είναι πρώτη προτεραιότητα, ή τουλάχιστον υποτίθεται πως είναι.
Α.Π.
Πολύ σωστά!
Η αστυνομία τι κάνει γι αυτό?
Ως ένα βαθμό συμφωνώ με αυτό που έχετε αναρτήσει, αλλά μη ξεχνάτε, πως σε μεγάλο βαθμό κυκλοφορούν στο ποτάμι και στο πάρκο , όπως αναφέρατε, και μεγάλοι με τις οικογένειες τους και τις παρέες τους. Κάνουν βόλτες, όπως και οι μαθητές, κάθονται στα παγκάκια και δεν είναι μόνο δύο άτομα, αλλά παρέες των πέντε με έξι ατόμων. Είναι ενήλικοι και υποτίθεται ότι σκέφτονται πιο ώριμα σε αντίθεση με τη νεολαία. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δε συμβαίνει. Οπότε το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι δε μπορείτε να βάζετε ως στόχο μόνο τους νέους αλλά και τους μεγάλους, οι οποίοι έπρεπε να δίνουν το σωστό παράδειγμα.
Θα συμφωνήσω με το απειθαρχητο πνεύμα αν και από την άλλη είναι αξιοσημείωτο πώς η πλειονότητα νέων ανθρωπων συμμορφωνονται μένοντας στο σπίτι κάτι ασυνήθιστο γι αυτούς σε αντίθεση με ηλικιωμένα άτομα που παρολη την υποτιθέμενη σοφία τους τα βλεπεις όποτε βγεις στο μπαλκονι σου να τριγυρνούν άσκοπα… Αυτή η συνείδηση…. χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση τελικά!
Ανεξάρτητα από την ηλικία το θέμα σχετίζεται με την ηθικοκοινωνικη αντίληψη που οφείλουμε όλοι νακαλλιεργήσουμε, ευθύνη έχουμε όλοι και δεν είναι δυνατόν πίσω από έναν πολίτη να βρίσκεται ένα όργανο της τάξης. Το σημαντικό πράγμα, είναι το προφανές πράγμα, που κανένας δεν λέει…
Τελικά, μάλλον η νεολαία δεν τρώει το κουτόχορτο που μας ταΐζουν τα κανάλια.
Να και κάτι αισιόδοξο!
Αλήθεια, τί άλλαξε κ προχωράμε στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων; Δεν έχουμε κρούσματα; Δεν έχουμε θανάτους;
“Αμήν”, σου περάσει ποτέ από το μιαλό, η συμμασία της λέξης που χρησιμοποιείς για όνομα; Μάλλον όχι…
Όσο για το φλέγον ζήτημα, δείχνεις να μην έχεις καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης… οι θάνατοι δεν είναι στημένοι και ούτε και τα κρούσματα. Τα κανάλια έχουν μεγάλο δίκιο σε αυτά που λένε αλλά πού να το βρουν όταν υπάρχουν πολιτικά “ορθοί”…
Εγώ έτσι και αλλιώς δεν έβγαινα και δεν κυκλοφορούσα στην πόλη άσκοπα. Μόνο για ψώνια ή για ατομική σωματική άσκηση…
Όσο τώρα για τους υπόλοιπους ηλίθιους νέους, αμήν λέγω ημίν ότι εάν δεν είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία θα ήταν τετραπλάσιοι από αυτούς που βλέπετε τώρα. Και με την απαγόρευση, δεν έγινε τίποτα. Αυτό που κάνουν τώρα είναι να κρύβονται στους αύλιους χώρους των οικοδομών, διότι εκεί δεν μπορεί από μόνη της να παρέμβει η αστυνομία εάν ιδιοκτήτες δεν την καλέσουν (πράγμα που συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνετε για να τους ρίχνετε προστηματάκια…)!
Αυτοί είναι λοιπόν οι “υπάκοοι” Έλληνες που διαφημίζονται ότι έχουν συμορφωθεί; Να τους χαίρεστε εσείς οι γονείς τους…
τέτοια χαρά με τα “προστΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗματάκια”…
“Έλεος” σου εύχομαι ολόψυχα να αποκτήσεις και εσύ ένα…
να παραβιάζω τα μέτρα
ΝΑ ΜΕ ΡΟΥΦΙΑΝΕΨΕΙΣ…
TI GRAFEΤΕ ΡΕ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
Μιλάτε για ανευθυνότητα των πολιτών και όχι για την ανευθυνότητα του κράτους όλων αυτών που μας έχουν κυβέρνηση και δεν ειχαν την μεριμνά να δημιουργηθεί ενα σύστημα υγείας ανάλογο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των Ελλήνων φορολογουμένων, και άφησαν στο έλεος νοσοκομείο και εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. Δυστυχώς οι ευθύνες βαρύνουν όλους μας. Δεν είναι το σήμερα, ηταν και το χθες, θα είναι και το αύριο. Όλοι αυτοί λοιπόν που σήμερα μιλάν για την υγεία μάς άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς γάζες και προσωπικό, φοβούμενοι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας που οι ίδιοι απαξιώνουν εδω και Χρόνια νοιάζονται για εμάς.
H ανευθυνότητα του κράτους, στην οποία αναφερθήκατε στο σχόλιό σας, διαφάνηκε σε όλη της τη “μεγαλοπρέπεια”, στη χθεσινή “κινητή συναυλία” στην πρωτεύουσα με την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή λαϊκής τραγουδίστριας.
Οι σχετικές φωτογραφίες τυγχάνουν αδιάψευστοι μάρτυρες του κατά πόσο τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι είχε ληφθεί ειδική άδεια, απ όσο διάβασα δεν δημοσιεύθηκε το αντίστοιχο ΦΕΚ. Γιατί άραγε δεν δημοσιεύθηκε;
Πώς μετά θα δοθεί το παράδειγμα προς μίμηση, από τη μεριά των αρχόντων προς εκείνη των αρχομένων;
Το άρθρο βρίθει από σωρεία λογικών σφαλμάτων. Λέει λοιπόν:
1) “παρατηρούνται φαινόμενα αψήφησης τον κυβερνητικών αποφάσεων”… δηλαδή θεωρεί δεδομένο ότι οι “κυβερνητικές αποφάσεις” είναι οπωσδήποτε σωστές, κάτι όμως που πολλοί αμφισβητούν.
2) “δεδομένης της απειθαρχίας που μας χαρακτηρίζει”… δηλαδή θεωρεί a-priori τους Έλληνες απείθαρχους. Κι όμως. Δοκίμασε να πείσεις τον Έλληνα, να τον οργανώσεις και να τον βάλεις στο φιλότιμο, και θα εκπλαγείς ευχάριστα. Βάλε του Χαρδαλιάδες να του κουνούν το δάχτυλο, και τον έχεις χάσει.
3) “έπαρση των ηλικιωμένων”.. από πού προκύπτει αυτό; Προσωπικά έχω άλλη εικόνα.
4) “υποτίθεται ότι θα κατανοούσαν τον σκοπό τους σε μεγαλύτερο βάθος”… για να μην το κάνουν, μήπως κάτι έχουν μυριστεί; Μήπως, λέω.
5) “οι περισσότεροι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας”… βγείτε καμιά βόλτα, θα σας κάνει καλό.
6) “να κάνουν βόλτα αμέριμνοι κατά μήκος του ποταμού και στο κεντρικό πάρκο και να κάθονται στα παγκάκια”… δεν ξέρω κάποια μελέτη που να λέει ότι κολλάς από μια βόλτα στο πάρκο ή από τα παγκάκια.
7) ” να πας κόντρα στους θεσμούς όταν δημιουργούνται για να σε προστατεύουν”… πράγματι, για αυτό δημιουργήθηκαν. Το θέμα είναι αν λειτουργούν έτσι.
8) “είμαστε ανίκανοι να λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική”… νομίζω ότι από τη στάση των νέων αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο.
Εν κατακλείδει. όσοι τη έχουν δει παντογνώστες, υπερ-νομιμόφρονες, ουάου-υπεύθυνοι και αυτόκλητοι προστάτες την δημόσιας υγείας και μας κουνάνε το δάχτυλο, λες και είμαστε μωρά παιδιά και ανόητοι, καλά θα κάνουν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μαζέψουν λίγο την ρητορική τους, να έχουν λίγη αυτομεμψία και αυτοκριτική, γιατί η κρίση είναι βαθύτατη, βρισκόμαστε στην αρχή της, δεν είναι μόνο υγειονομικής φύσεως, αλλά τώρα πια κυρίως οικονομικής και πολιτικής, και μας επιφυλάσσει πολλές περιπέτειες και πολλές εκπλήξεις. Πολλή περίσκεψη λοιπόν, λίγα λόγια, γιατί πολλά από όσα λέγονται τώρα σύντομα θα χρειαστεί να μαζευτούν.