Ν. Καραθανασόπουλος: Η «απολιγνιτοποίηση» θα φέρει φτώχεια και ανεργία στις λιγνιτικές περιοχές (video)
Τη συνολική αντίθεση του ΚΚΕ με το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόποιυλος, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε συζήτηση για το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών».
«Η δική μας διαφωνία είναι επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας, όπως κάνουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, τα οποία παρουσιάζουν εκθέσεις ιδεών που δεν αμφισβητούν αυτήν τη στρατηγική», είπε, προσθέτοντας πως «διαφωνούμε επί της ουσίας, γιατί η επιλογή της ”πράσινης ανάπτυξης” και της ”δίκαιης μετάβασης” είναι μια ταξική επιλογή της ΕΕ που δεν σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος».
Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με τους άλλους ανταγωνιστές της, ιδίως την Κίνα και τις ΗΠΑ, στην τεχνολογία της «πράσινης οικονομίας». Επίσης, η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στον πολύ υψηλό βαθμό εξάρτησης που έχει από εισαγόμενες πηγές καυσίμων.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως η επιλογή της «απολιγνιτοποίησης» δεν είναι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ, «την ίδια επιλογή είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση», καθώς το σχέδιο αυτό «αποτελεί έναν σταθμό σε μια μακροχρόνια πορεία που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘ 90» για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.
Υπογράμμισε πως η «απολιγνιτοποίηση» θα φέρει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, απώλεια θέσεων εργασίας, καταστροφή εγχώριων πηγών Ενέργειας αύξηση ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ενώ ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές θα τις οδηγήσει στη φτώχεια και την ανεργία.
Σε σχέση με το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών», ανέφερε πως το σχέδιο έχει ταξική συνοχή, καθώς δημιουργείται μια ειδική οικονομική ζώνη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν σε αυτές τις περιοχές. Έτσι, το κράτος θα χρηματοδοτήσει την επένδυσή τους σε ποσοστό έως και 80%, θα έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και φθηνή πρώτη ύλη.