Η σχολική σάκα στην πλάτη!
Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών/τριών των δημοτικών σχολείων, αλλά και μεγάλο μέρος των γυμνασίων, μεταφέρουν – κουβαλούν την σχολική τους σάκα στην πλάτη!
Αυτό βεβαίως δεν είναι και το σωστότερο, για να μη πω, ότι είναι εντελώς λάθος!!!
Και γιατί δεν είναι σωστό;
- Το παιδί, λοιπόν κουβαλώντας τα βιβλία του στην πλάτη του και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου ελαφριά, είναι, θα έλεγα πολύ βαριά, προσπαθώντας να ισορροπήσει, για να μη πέσει προς τα πίσω, τι κάνει, καμπουριάζει και σκύβει προς τα εμπρός!!!!
- Οι δύο ιμάντες στους ώμους του παιδιού, δεξιά και αριστερά, για να μη βγούνε από τους ώμους του, το παιδί μαζεύει τους ώμους προς το στήθος, προς τα μέσα!!
Και οι δύο αυτές κινήσεις είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσει η κύφωση του μαθητή, του παιδιού, με απίστευτες συνέπειες αργότερα!!!
Θεωρώ επιβεβλημένη ανάγκη οι γονείς να αποφεύγουν να φορτώνουν τις σάκες των παιδιών τους στην πλάτη τους!!!
Θα ήταν σωστότερο οι σάκες να μεταφέρονται στο χέρι δεξιά και αριστερά εναλλάξ, και φυσικά με τα λιγότερα βιβλία (βάρος)!!!
Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος σκολίωσης, αλλά , αν το βάρος είναι μικρό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα!!
Βεβαίως και οι εκπαιδευτικοί, θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση! Λχ, δεν κουβαλάμε όλα τα βιβλία στο σχολείο!!!!
Βεβαίως η σωστή λύση τα ήταν άλλη!!!
Τόσο το ΥΠΕΠΘ όσο και οι Δήμοι, και μόνο για μια σχολική χρονιά, να μπούνε σε μια ιδιαίτερη δαπάνη.
Το ΥΠΕΠΘ, τυπώνει και δίνει στα παιδιά διπλά βιβλία, ένα για το σπίτι και ένα για το σχολείο!
Οι Δήμοι, τοποθετούν σε όλες τις σχολικές αίθουσες ντουλαπάκια με κλειδί, όπου ο κάθε μαθητής τοποθετεί και αφήνει εκεί τα βιβλία, χωρίς να τα μεταφέρει στο σπίτι, διότι στο σπίτι έχει το δεύτερο βιβλίο!!!
Τα βιβλία παραδίδονται στο τέλος της χρονιάς στο σχολείο για τα επόμενα παιδιά- μαθητές καθαρά κτλ με ευθύνη των γονιών και τις συμβουλές-προτροπές των εκπαιδευτικών!!
Πανίδης Θεόφιλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Πόσο δίκιον έχετε αγαπητέ κ. Πανίδη… αλλά που να το βεβρείτε…
Ως πέρσυν τελειόφοιτος μαθητής, ναι έχω να πω πως ηπέκτησα σκολίωσην κυρίως διότι κουβαλούσα τέτοιον βάρος και 6 έτη εις το δημοτικόν, και 3 εις το γυμνάσιον…
Ωστόσο αυτό ήτο και το τελευταίο που σκεφτόμουν κ. Πανίδη.
Θα χαρώ πιο πολύ και αν βεβγάζατε αυτήν την πικρήν αληθείαν της δήθεν “δωρεάν” εκπαιδεύσεως που επικρατεί. Να ομιλήσετε δια τα φροντιστήριαν, που πλέον έχουν λάβει τον ρόλον του αποκωδικοποιητήν που χρειάζετω μια τηλεόρασην δια να λειτουργήσει, έτσι ακριβώς γίνεται και εις τα σχολείαν. Αν δεν πας συν ώρας φροντιστήριο, δεν μαθαίνεις τίποτις. Και εκεί φυσικά, τουλάχιστον το 90% των γονέων πληρώνει αυτήν την “δωρεάν” εκπαίδευσην. Πρέπει δε να φανούν όλα ταύτα επιτέλους εις την φόραν, σηκωθείτε όλοι ησείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθηταί και διαμαρτυρηθείτε! ΟΥΧΙ ΑΛΛΟ “ΔΩΡΕΑΝ” ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΝ – ΟΥΧΙ ΑΛΛΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟΝ!!! ΖΗΤΩΜΕΘΑ ΤΗΝ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!!